Se tudi vam dogaja, da ko ste doma, mislite na službo?

Kako tehnike Mindfulness – Based Stress Reduction (MBSR) pomagajo v delovnem okolju?
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Živimo v času, kjer so preobremenjenost, večopravilnost (multi-tasking), razne motnje ter nove in nove omejitve zaradi t. i. korona ukrepov nova »normalnost«. Postali smo odvisni od vrste tehnoloških naprav, ki redno ustvarjajo preobremenjenost z informacijami, kar povzroča tesnobo, občutek nepovezanosti in izoliranosti. E-maili, sms-i, Facebook, Whatsapp itd. so sodobne odvisnosti, ki sprožijo dopamin, ki nas požene odgovoriti na sporočilo, še celo med dopustom. Sproži se opioidi sistem, ki nam da hitro kemično visoko dozo, a ta hitro upade in si želimo nove.
 
Se tudi vam dogaja, da ko ste doma, mislite na službo? In ko ste v službi, mislite na prosti čas? In ko se ukvarjate s prostočasno aktivnostjo, mislite na dom? Znanstvene raziskave so pokazale, da 46,9 % delovnega časa naš um vandra in porabi za upravljanje informacij.
 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Na delovnih mestih se soočamo z vedno večjimi pritiski in zahtevami, krajšimi roki, neskončnimi sestanki, poplavo e-mailov, tel. klicev, nenehnimi prekinitvami in motnjami, pričakovanji po stalni razpoložljivosti.

Raziskave kažejo, da v takšnih razmerah ljudje izgubljamo sposobnosti pomnjenja, pozornosti in koncentracije, kar posledično manjša angažiranost, učinkovitost in uspešnost na delovnem mestu.
 
Hkrati družba in sistem ljudi umetno drži v tej fazi, kot da je vse stres (ne le izziv), katastrofa, groza. Nenehno aktiviranje simpatičnega živčevja in stresnega odziva povzroča prekomerno izpostavljenost adrenalinu, kortizolu in drugim stresnim hormonom, ki povečujejo tveganje za številne zdravstvene težave, vključno s tesnobo, depresijo, prebavnimi težavami, boleznimi srca, težavami s spanjem, povečanjem telesne teže ipd.
 
Kako si pri vsem tem ohraniti svoje zdravje, krepiti odnose in obvladati svoj um, da ostane fokusiran, miren in jasen , tudi v zahtevnih poslovnih situacijah?
 

Ne moremo si več privoščiti, da bi se odločali z raztresenimi umi in le reagirali, namesto da bi se zavestno odločili in odgovorili. Razumevanje in obvladovanje pozornosti je zdaj ključni dejavnik tudi za uspešnost poslovanja.
 
Torej, kaj je mogoče storiti? Ali moramo imeti nejasen in hektičen um brez fokusa? Odgovor je: ne. Vsi imamo potencial, da dosežemo naše najboljše rezultate z osredotočenim umom, ki je lahko jasen in miren, celo sredi hektičnih razmer.
 
To lahko dosežemo s treniranjem uma. Kar potrjuje tudi nevroznanost, ki dokazuje, kako se možgani spreminjajo glede na to, kako jih uporabljamo.
 
Svoj um lahko usposobimo za vodenje sebe in drugih z osredotočenostjo in jasnostjo. Z MBSR treningi se lahko naučimo treniranje fokusa, pozornosti, jasnosti uma in zavedanja. V zadnjih letih so v tujini že številne mednarodne organizacije odkrile ogromno pozitivnih učinkov s prakticiranjem znanstveno raziskanih MBSR tehnik in razvijanjem teh veščin. Vedno več uspešnejših organizacij in podjetij, ki ustrezno skrbijo za svoje zaposlene, implementira MBSR treninge in prakticiranje teh tehnik na delovnem mestu.
 
Znanstvene raziskave dokazujejo številne pozitivne učinke MBSR programov v delovnem okolju:
  • poveča se delovna učinkovitost in doseganje delovnih ciljev
  • poveča se sposobnost koncentracije
  • poveča se delovna kreativnost
  • izboljšajo zmožnosti sprejemanja odločitev
  • izboljšajo odnosi na delovnem mestu
  • učinkoviteje rešujejo konflikti
  • izboljša ravnovesje med poslovnim in privatnim življenjem
  • zniža čustvena izčrpanost, simptomi izgorelosti in odsotnosti z dela. Podrobnejši članki in raziskave o pozitivnih učinkih na: www.institut-medius.si/mbsr-organizacije

Moč prisotnosti: »Večja je naša sposobnost in kapaciteta pozornosti, večja je naša moč.«

 
Z MBSR tehnikami se razvija samo-zavedanje, kar vodi do zavestnega in učinkovitejšega vodenja sebe (s fokusom, disciplino, dobrohotno, avtentično in z integriteto) in vodenja drugih (z vizijo, spoštovanjem, sočutjem in razumevanjem), zmanjšanja stresa ter povečanja dobrega počutja. Zadnje raziskave kažejo, da so ravno čuječnost, razumevanje in spoštovanje bistvene kvalitete uspešnega vodenja in delovanja v podjetju.
 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Izkušnje udeležencev so ne le, da so bolj prisotni pri dejavnostih, ki jih opravljajo, znajo upravljati s svojim umom, mentalnimi stanji in so zato kreativnejši in produktivnejši od tistih, ki teh znanj nimajo, so tudi bolj odgovorni za svoj čas, bolj jasni, kako in s kom ga preživijo, se naučijo postaviti meje, si z MBSR tehnikami pomagati do boljšega zdravja, s pomočjo čuječe komunikacije, čuječega dialoga (t.i. mindful dialogue) in MBSR tehnikami preko izkustvenega pristopa doživljajo, da postajajo boljši ljudje, kjer odnosi temeljijo na medsebojnem spoštovanju, razumevanju in empatiji.
 
V Sloveniji omenjene programe za posameznike in organizacije izvajajo na Inštitutu MEDIUS. Izhodišče programov je MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction), najbolj priznan in eden najučinkovitejših ter najbolj znanstveno raziskanih programov za obvladovanje stresa, izboljšanje počutja in psihofizičnega zdravja s pomočjo čuječnosti, razvit na Medicinski fakulteti Univerze Massachusetts, ZDA (dr. Jon Kabat-Zinn). V tujini je zelo cenjen na področju zdravstva, izobraževanja, v delovnih okoljih, sodiščih, zaporskih sistemih in drugje. Programi Inštituta MEDIUS dodatno temeljijo na spoznanjih in izkušnjah na Institutu for Mindfulness-Based Approaches v Berlinu, priznanih mednarodnih standardih za poučevanje MBSR, dolgoletnih izkušnjah iz delovnega okolja, medosebnih odnosov in dialoga ter lastni večletni praksi čuječnosti in meditacije.
 
_____________

Avtorica prispevka je mag. Mateja Lenarčič, magistrica ekonomskih znanosti, direktorica in ustanoviteljica MEDIUS, Inštituta za čuječnost in mediacijo, certificirana MBSR učiteljica na University of Massachusetts, Medical School v ZDA in na Institute for Mindfulness-Based Approaches v Berlinu v Nemčiji. Vodi predavanja, delavnice in MBSR “Mindfulness-Based Stress Reduction” programe za organizacije in posameznike, delavnice čuječe komunikacije in čuječega dialoga ter opravlja individualno svetovanje na temelju MBSR. Pomaga vam razvijati veščine in znanja za lažje obvladovanje stresa, soočanje z življenjskimi preizkušnjami in izzivi v zahtevnejših situacijah, izboljšanje psihofizičnega zdravja ter polnejše življenje.
 

Več iz rubrike