Razumevanje sebe in okolja v katerem se nahajaš

Ljubezen, milina, lepota in hvaležnost. Že ko preberemo te besede, znake, začutimo v sebi mir, mehkobo in harmonijo. Zakaj je temu tako?
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

V vseh starodavnih kulturah najdemo prepričanje, da obstaja neka »višja« sila (v kitajski filozofiji je to življenjska sila Qi), ki prežema vse, kar obstaja. Najbolje je raziskana na ravni človeškega telesa kot avra, ki prežema fizično telo.
 
Ustroj človekovega energetskega telesa razlagajo mnoga dela do podrobnosti: ezoterična učenja, starodavno hindujski vedski spisi, teozofi, ameriški staroselski zdravilci, tibetanski in indijski budisti, madame Blavatsky in Rudolf Steiner, če naštejem le nekatere. Sestavljeno naj bi bilo iz več plasti, prežeto z energetskimi tokovi (meridiani), in energetskimi centri (čakrami). Na podlagi tega energetskega razumevanja človekovega telesa deluje večina vzhodnjaških tradicionalnih tehnik zdravljenja (kitajska tradicionalna medicina, oz. krajše KTM in indijska ajurveda).
 
Ljude, ki te finejše ravni vidijo, jih največkrat opisujejo kot videnje svetlobe okrog glav in teles ljudi. Upodabljanje in poimenovanje sija okrog glave in telesa ljudi segata daleč v zgodovino.
 
Finejših ravni našega ustroja pa ni mogoče samo videti, ampak jih je mogoče tudi slišati, okusiti, začutiti ali zavohati. Vsak od osnovnih čutov se lahko senzibilizira v nadčut. Tako dobimo tako imenovano jasnovidnost, jasnoslišnost, jasnočutnost, jasno zaznavanje okusa in jasno zaznavanje vonja. Šesti čut, ki ga imamo ljudje, je po učenju ezoterike čut intuicije, sedmi čut je čut neposrednega spoznanja.
 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto


V poenostavljeni različici človekovega energetskega polja lahko govorimo o štirih ravneh: fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem energetskem polju. Višje polje prežema nižje in ga usmerja. Stanje našega fizičnega telesa je torej pretežno odvisno od mentalnega ustroja našega uma. Zato nikakor ni vseeno kaj in kako razmišljamo, saj tako sooblikujemo svoje življenje, blaginjo in zdravje. In tukaj lahko povežemo tudi prijetno vibracijo besed ljubezen, milina, lepota in hvaležnost, ki naše energetsko polje takoj, ko jih mislimo, občutimo ali izrečemo dvignejo na višjo raven.
 
image_alt
Najboljše prakse na področju inovacij iz vsega sveta

Louise L. Hay, ki se je posvetila raziskovanju povezave miselnih vzorcevin fizičnih obolenj našega telesa, pravi, da nas vesolje podpira v vseh naših odločitvah, tako pozitivnih, kot negativnih. S pozitivno mentalno, čustveno in fizično naravnanostjo imamo veliko boljše možnosti, razvijemo in izkoristimo vse svoje potenciale.
 

Pomen petih elementov na naše polje in okolje po Feng shui filozofiji prostora in psihologiji bivanja

 
Vse kar obstaja in se pojavlja v fizičnem materialnem svetu, je mogoče pripisati eni od petih  elementarnih stopenj spremembe. Tako barve in oblike v prostoru, kakor letne čase, števila, okuse. Elementi v prostoru se na osnovni stopnji Feng shuija določajo glede na smeri neba, človeku pa se njegov najvplivnejši element določa glede na leto rojstva (glej tabelo).
Glede na naš osnovni element je dobro, da si okolje kjer prebivamo, delamo in se zadržujemo večji del časa uredimo po spodnjih napotkih. Na ta način povečamo harmonijo, ki je osnova dobrega psihofizičnega zdravja in ugodnega počutja v prostoru. 
 
LES
Barva lesa je zelena. Oblika, ki pripada lesu, je valj. Smeri neba sta vzhod in jugovzhod. Stanje je veter, letni čas pa pomlad. Števili, ki pripadata lesu sta 3 in 4.

Kadar želimo v prostor vnesti fazo lesa, lahko to storimo z zdravimi zelenimi rastlinami ali drevesi ter zeleno barvo.
 
Les podpira dejavnosti, ki so povezane z novimi načrti, poklicno potjo, začetki, dejavnostjo, zaposlenostjo, ambicijami, osredotočenostjo in iniciativo.
 
Organa lesa v človeškem telesu sta jetra in žolčni mehur. Čutilo je oko, zaznavanje vid, okus pa kislo. Pozitivno čustvo lesa je dobrota, negativno jeza. Človek, ki ga vodi les, želi vedno vse natančno vedeti. Stres običajno obrača navznoter, dokler ni mera prekoračena in izbruhne navzven. Psihološki lastnosti lesa sta umirjenost in odločnost.
 
OGENJ
Barva ognja je rdeča. Včasih mu pripisujejo tudi vijolično, rožnato in temno oranžno. Oblika ognja je stožec. Smer neba je jug. Stanje je vročina, letni čas pa poletje. Število, ki pripada ognju je 9.
 
Kadar želimo v prostor vnesti fazo ognja, storimo to z odprtim plamenom sveče ali kamina ter rdečo barvo. Uporabimo lahko tudi svetilke z rdečimi senčniki ali rdečimi žarnicami.
 
Ogenj podpira dejavnosti, ki so povezane s strastjo, izražanjem, slavo, razmišljanjem, družabnostjo in spontanostjo.
 
Organa ognja v človeškem telesu sta srce in tanko črevo. Čutilo je jezik, k ognju spada govor, od okusov pa grenko. Pozitivno čustvo ognja je ljubezen, negativno pa sovraštvo in nepotrpežljivost. Za ogenj pravijo, da je element skrajnosti. Je zelo dinamičen in stvari ne zadržuje v sebi, ampak jih spontano posreduje okolici, tako v dobrem, kot v slabem. Psihološke lastnosti ognja so toplota, vitalnost in spodbuda.
 
image_alt
Kaj o koronski krizi pravijo izvršni direktorji vodilnih podjetij

ZEMLJA
Barva zemlje je rumena. Pripisujejo ji tudi rjave in opečne tone. Oblika je pravokotnik. Smeri neba, ki pripadajo fazi zemlje so severovzhod, jugozahod in center. Stanje je mokrota, letni čas pa pozno poletje. Števila, ki pripadajo zemlji so 2, 5 in 8.
 
Kadar želimo v prostor vnesti fazo zemlje, storimo to s skalami, keramičnimi in glinenimi izdelki (kipi, masivnimi nogami miz, svetilkami) ali rumenorjavimi barvami.
 
Zemlja podpira dejavnosti, ki so povezane s stabilnostjo, varnostjo, nego, hranjenjem, materinstvom, previdnostjo in metodičnim razmišljanjem.
 
Organi zemlje v človeškem telesu so vranica, želodec in trebušna slinavka. Čutilo so usta oziroma ustnice, zaznavanje okus, od okusov pa sladko. Pozitivni čustvi zemlje sta poštenost in odprtost, negativni pa zaskrbljenost in vznemirjenost. Za človeka zemljo pravijo, da stalno premišljuje in ima težave s sprejemanjem odločitev. Na drugi strani je zelo zanesljiv. Psihološke lastnosti zemlje so sposobnost integracije, stabilizacija, občutek osredotočenosti in ravnotežja.
 
FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto


KOVINA
Barva kovine je bela. Pripadata ji tudi srebrna in zlata ter vse kovinske barve. Oblika je kupola. Smeri neba, ki jim vlada kovina, sta zahod in severozahod. Stanje je suho, letni čas pa je jesen. Števili, ki pripadata kovini sta 6 in 7.
 
Kadar želimo v prostor vnesti fazo kovine, storimo to z vnosom predmetov iz jekla, brona, medenine, bakra, zlata, srebra,... Uporabljamo lahko kovinske okvirje, figure, posteljne okvirje, kovinsko telovadno orodje, ure omare,... Od barv uporabljamo belo, srebrno in zlato.
 
Kovina podpira dejavnosti, ki so povezane z načrtovanjem, denarjem, vodenjem, organizacijo, poslom in proračunom.
 
Organi kovine v človeškem telesu so pljuča in debelo črevo. Čutilo je nos, zaznavanje vonj, okus, ki pripada kovini, pa je oster. Pozitivni čustvi kovine sta pravičnost in pogum, negativni pa otožnost in depresija. Človek kovina naj bi bil nagnjen k zbiranju stvari in otožnosti. Psihološki lastnosti kovine sta moč in stvarnost.
 
image_alt
Kako se boriti proti mafiji na njihovem terenu – primer dobre prakse

VODA
Barvi vode sta modra in črna. Oblika vode je valovita. Od smeri neba pa vodi pripada sever. Stanje je hlad, letni čas pa zima. Vodi pripada število 1.
 
Kadar želimo v bivanjski prostor vnesti fazo vode, storimo to z akvarijem (ribe so ugodne, niso pa nujne), vodnjakom, skledo sveže gibajoče se vode ali drugimi sodobnimi vlažilci. Uporabimo lahko tudi modro ali črno barvo. Voda je poleg ognja najintenzivnejša faza in deluje najhitreje, zato jo je v prostor primerno vnašati s premislekom in brez pretiravanja.
 
Voda podpira dejavnosti, ki so povezane z umirjenostjo, notranjim razvojem, duhovnostjo, spolnostjo, spanjem, neodvisnostjo, objektivnim mišljenjem.
 
Organi vode v človeškem telesu so ledvice in mehur. Od čutil vodi pripadajo ušesa, od zaznavanja sluh in od okusov slano. Pozitivno čustvo vode je nežnost, negativno pa strah in stres. Za človeka vodo pravijo, da je v nenehnem gibanju, vendar nikdar tako skrajen kot ogenj. Zelo potrebuje varnost. Njegovi psihološki lastnosti sta častihlepnost in moč volje.

Več iz rubrike