V teh državah je kakovost pitne vode najboljša

Nekatere države so še posebej znane po kakovostni pitni vodi iz pipe.
Fotografija: Foto: oatawa / Getty Images
Odpri galerijo
Foto: oatawa / Getty Images

Tisti, ki veliko potujejo po svetu, hitro spoznajo, da je dostop do pitne vode v številnih državah močno oviran. Na takih območjih ni pametno piti vode iz pipe, ampak se posega po njeni ustekleničeni različici. Po drugi strani je v nekaterih državah kakovost vode iz pipe odlična. The Travel je pripravil seznam nekaterih držav, ki se glede tega nahajajo na samem vrhu.

Islandija

Islandija je znana kot izjemno vodnata država, ki je prepredena s slapovi, ledeniki, gejzirji in termalnimi bazeni. Polna je naravnih lepot, njeno glavno mesto pa je Reykjavik. Gre za območje, kjer sonce poleti ne zaide. Voda iz pipe je popolnoma varna za uživanje, umivanje zob in dolgotrajno vročo prho.

Švica

Švica je dežela čudovitih jezer (kar 100 jih je razpršenih po vseh državi), ledeniških vrhov in prostranih gozdov. Spada med najbogatejše države na svetu, njeno največje mesto pa je Zürich. V Švici vladajo strogi standardi glede kakovosti vode. Voda iz pipe naj bi bila celo boljše kakovosti od ustekleničene.

image_alt
Če menite, da je voda iz plastenke čistejša, se motite

Kanada

Kanada je druga največja država na svetu, ki očara z izjemnimi Niagarskimi slapovi, gorskimi vrhovi, številnimi jezeri in lepotami narave. Razteza se od Atlantskega oceana na vzhodu do Tihega oceana na zahodu. Država naj bi imela hkrati dostop do najbolj čiste vode na svetu.

Nova Zelandija

Nova Zelandija je otoška država, ki je sestavljena iz dveh otokov. Tako kot Avstralija se zaradi svoje odmaknjene lege lahko pohvali z edinstvenim rastlinskim in živalskim svetom. Ptica kivi je nacionalni simbol države. Nova Zelandija ima zelo visoke standarde glede pitne vode. Črpa jo iz jezov, rek in podzemnih virov.

Soča. Foto: Jure Eržen / Delo
Soča. Foto: Jure Eržen / Delo

Švedska

Ta skandinavska država se lahko pohvali s številnimi naravnimi lepotami od zasneženih gor do baltskih plaž. Ima več kot 100.000 jezer, iz katerih črpajo vodo. Voda iz pipe je odlične kakovosti. Leta 2017 naj bi Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) potrdila, da se v Stockholmu nahaja najbolj kakovostna voda v vseh državi.

Nemčija

Tudi ena od vodilnih svetovnih industrijskih držav in ena izmed ustanoviteljic Evropske unije se ponaša s kakovostno vodo iz pipe. Okus vode se sicer nekoliko razlikuje od mesta do mesta. Najboljša naj bi bila v Munchnu in Berlinu. Kljub neoporečni vodi iz pipe večina prebivalstva še vedno posega po ustekleničeni.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Danska

Ta najstarejša in najmanjša nordijska država je sestavljena iz številnih otokov, od katerih je le četrtina naseljenih. Voda v državi velja za okusno in varno za pitje. Večinoma se črpa iz podzemnih virov, obdeluje pa se z več kot 1000 čistilnimi napravami. Voda je le redko klorirana, zato ohranja svoj prvinski okus.

Singapur

Ta otoška država se nahaja v Jugovzhodni Aziji in je ena od štirih še obstoječih mestnih držav na svetu. Vodo se pridobiva iz štirih glavnih virov, med katere spadajo deževnica, uvoz, malezijska rekla Johor in oceanska voda. Kakovost vode je dobra, saj je podvržena strogi obdelavi. Ima pa voda iz pipe velikokrat okus po kloru, zaradi česar se domačini včasih raje odločijo za nakup ustekleničene.

image_alt
V Singapurju strog nadzor prebivalcev kar z roboti

Slovenija

Kljub temu da se Slovenija ni uvrstila na seznam, ki ga je pripravil The Travel, pa tudi naša država vsekakor spada med tiste s kakovostno vodo iz pipe. Za oskrbo s pitno vodo je pri nas registriranih 1000 vodnih sistemov, s katero se oskrbuje več kot 90 odstotkov prebivalstva, poročajo na gov.si. Kot navajajo na NIJZ, je kakovost vode sicer močno odvisna od velikosti oskrbovalnega območja.

Več iz rubrike