V Singapurju strog nadzor prebivalcev kar z roboti

V Singapurju so si zamislili robote na kolesih, ki javnost opozarjajo na neprimerno vedenje.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/Euronews

 V Singapurju so si zamislili novodobne šerife, ki patruljirajo po mestu in nadzorujejo prebivalce. Roboti, imenovani Xavier, so opremljeni s sedmimi kamerami, ki omogočajo nadzor z vseh strani, poroča Dailymail.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Novodobni šerifi, ki omejujejo svobodo

Roboti med patruljiranjem zaznavajo družbeno nesprejemljivo vedenje. Tako na primer zaznajo nepravilno parkiranje, kajenje na nedovoljenem mestu ali neupoštevanje socialne distance.

Vodja projekta Michael Lima je prepričan, da so roboti novo dokazno orožje v primeru nejasne situacije. »Če je robot v bližini, ko pride do nekega dogodka, bodo imeli ljudje v nadzorni sobi sled in bodo lahko točno vedeli, kaj se je zgodilo,« razlaga Lima.

Roboti so se na ulicah Singapurja prvič predstavili septembra v okviru tritedenskega poskusnega obdobja. Sprva so patruljirali samo po stanovanjskem naselju in nakupovalnem središču.

image_alt
Raziskava: Klorova baterija šestkrat bolj zmogljiva od litij-ionske

V javnosti so bili različno sprejeti, navaja Dailymail. Nekateri menijo, da so z vidika varnosti dobrodošla novost. Če se karkoli zgodi, je s posnetka vse razvidno. Po drugi strani pa so nekateri nezadovoljni, saj menijo, da jim novodobni šerifi omejujejo svobodo.

Singapur je velikokrat tarča kritik, saj naj bi prebivalcem preveč omejeval svobodo. Čeprav so ti do določene mere že vajeni strogega nadzora, državljane vsiljiva tehnologija zelo vznemirja, pravijo poznavalci.

Na Havajih robotski pes meri temperaturo

Aktivistka za digitalne pravice Lee Yi Ting meni, da roboti prispevajo k občutku, da morajo ljudje veliko bolj paziti, kaj govorijo in kaj počnejo, ter da se zato počutijo zelo omejene.

Robot na kolesih nadzira prebivalce. Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Robot na kolesih nadzira prebivalce. Foto: Posnetek zaslona/Euronews

Vlada zagovarja uporabo robotov z izgovorom, da lahko ti nadomestijo določen kader v pomanjkanju, na primer policiste.

Singapur ima približno 5,5 milijona prebivalcev in 90.000 nadzornih kamer, njihovo število pa naj bi se do leta 2030 podvojilo. Hkrati naj bi na svetilnike po celem mestu namestili tehnologijo za prepoznavanje obrazov.

Singapur sicer ni prva država, v kateri uporabljajo robote za zagotavljanje varnosti. Na Havajih je policija med pandemijo covida-19 za merjenje temperature brezdomcem uporabljala robotskega psa.

image_alt
Podatki, ki jih o svojih voznikih zbirajo novodobni avtomobili

Roboti podobno kot v Singapurju tudi na Havajih v javnosti niso bili z navdušenjem sprejeti. Lokalni zagovorniki državljanskih pravic so namreč njihovo uporabo označili kot nehuman pristop do najbolj ranljivega sloja prebivalcev, navaja Euronews. 

Več iz rubrike