V Ljubljani propadla veganska restavracija; v Londonu odprta prva veganska mesnica

Na svetovni dan veganov je v Londonu svoja vrata odprla prva veganska mesnica v Veliki Britaniji - Rudy’s. Prav v teh dneh pa je svoja vrata zaprla priljubljena veganska restavracija v Ljubljani.
Fotografija: Nekateri vegetarijanci in vegani pogrešajo okus mesa, kljub temu, da ostajajo zvesti svojim prehranjevalnim smernicam, navajajo v veganski mesnici. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls 
Odpri galerijo
Nekateri vegetarijanci in vegani pogrešajo okus mesa, kljub temu, da ostajajo zvesti svojim prehranjevalnim smernicam, navajajo v veganski mesnici. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls 

Reuters poroča da je v nedeljo, 1. novembra, prišlo do odprtja prve britanske veganske mesnice. Mesnica je svoja vrata odprla v severnem delu Londona. Simbolično je do otvoritve prišlo na svetovni dan veganov. Mesnica ponuja različne tradicionalne izdelke, ki predstavljajo substitut mesnih izdelkov.
 

Čedalje več ljudi iz prehrane izloča mesne in mlečne izdelke

 
V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za opustitev ali občutno zmanjšanje uživanja mesnih in mlečnih izdelkov. Razlogi za to so različni. Tako se nekateri za to potezo odločijo iz etičnih razlogov, spet drugi zato, ker so prepričani, da je taka prehrana bolj zdrava.
 
Porast povpraševanja po alternativnih živalskih izdelkih pa odpira tudi dileme, če je izdelke smiselno označiti z izrazi, kot so »veggie burger« oziroma »vegetarijanska klobasa«, saj lahko take označbe zmedejo potrošnika. FOTO: REU
Porast povpraševanja po alternativnih živalskih izdelkih pa odpira tudi dileme, če je izdelke smiselno označiti z izrazi, kot so »veggie burger« oziroma »vegetarijanska klobasa«, saj lahko take označbe zmedejo potrošnika. FOTO: REU
Kljub temu, da prehrana rastlinskega izvora vsebuje večji del snovi, ki jih človeški organizem potrebuje za normalno delovanje, pa je treba poskrbeti za to, da se manjko hranil, ki jih sicer dobimo prek mesa in mlečnih izdelkov, nadomesti na druge načine. Poleg tega nekateri vegetarijanci in vegani pogrešajo okus mesa, kljub temu, da ostajajo zvesti svojim prehranjevalnim smernicam, navajajo v veganski mesnici.
 
»Ljudje razumejo, kaj prodajamo. Izdelki, ki jih ponujamo, so zasnovani na način, da posnemajo okus mesa in imajo teksturo, ki je podobna mesu,« je pred otvoritvijo povedal soustanovitelj mesnice Rudy’s, Matthew Foster. 

Lani kar 128-odstotni porast blagovnih znamk, registriranih za vegansko prehrano

 
Sicer pa se ponudba tovrstnih izdelkov skupaj s povpraševanjem množično širi po različnih koncih Velike Britanije. Tako je odvetniška družba EMW lani poročala o 128 odstotnem skoku lansiranja novih blagovnih znamk, ki so bile registrirane za vegansko prehrano. Številna mala in velika podjetja se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo tovrstnih izdelkov. Med njimi med drugim najdemo veganski sladoled in pecivo.
 
Mesni nadomestki, ki jih ponujajo v veganski mesnici, so narejeni na osnovi soje in sejtana in imajo kar najboljši približek okusu mesa. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls 
Mesni nadomestki, ki jih ponujajo v veganski mesnici, so narejeni na osnovi soje in sejtana in imajo kar najboljši približek okusu mesa. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls 
Ekipa, ki stoji za vegansko mesnico Rudy’s, je s ponudbo veganskih izdelkov začela že leta 2017, ko so strankam ponujali veganske obroke. Zdaj so se odločili razširiti svojo ponudbo in ponuditi številne prehrambne izdelke, ki jih bodo stranke lahko pripravile doma. Mesni nadomestki, ki jih ponujajo v veganski mesnici, so narejeni na osnovi soje in sejtana in imajo kar najboljši približek okusu mesa. 
 
Porast povpraševanja po alternativnih živalskih izdelkih pa odpira tudi dileme, če je izdelke smiselno označiti z izrazi, kot so »veggie burger« oziroma »vegetarijanska klobasa«, saj lahko take označbe zmedejo potrošnika.
 

Priljubljena ljubljasnska veganska restavracija omagala


Prav v tem tednu, v torek, pa je priljubljena ljubljaska veganska restavracija Kucha sporočila, da za vedno zapira svoja vrata. 

Obvestilo na Facebooku so začeli takole: »Žal vam moram sporočit, da se bistro Kucha ne bo več odprl. Ne Bežigrad, ne Arkade. Drugi lockdown je zabil žebelj v krsto. Se opravičujem za tišino in neodpisovanje v zadnjih treh tednih, ampak v viharju bankrota ni lahko najti zavetje.«

V nadaljevanju pa v 5-ih aktih opisali »kako zgleda potop posla v Sloveniji sred pandemije.«

Več iz rubrike