Ustvarjalci uspešnice Top Gun: Maverick na zatožni klopi

Družina pisatelja in avtorja članka, po katerem so posneli Top Gun, toži filmski studio Paramount Pictures zaradi kršenja avtorskih pravic.
Fotografija: Medtem ko je film Top Gun: Maverick v prvih desetih dneh predvajanja v filmske blagajne prinesel že skoraj 550 milijonov dolarjev, se ustvarjalci spopadajo s tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic. Foto: HENRY NICHOLLS/Reuters
Odpri galerijo
Medtem ko je film Top Gun: Maverick v prvih desetih dneh predvajanja v filmske blagajne prinesel že skoraj 550 milijonov dolarjev, se ustvarjalci spopadajo s tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic. Foto: HENRY NICHOLLS/Reuters

Medtem ko je film Top Gun: Maverick v prvih desetih dneh predvajanja v filmske blagajne prinesel že skoraj 550 milijonov dolarjev, se ustvarjalci spopadajo s tožbo zaradi kršenja avtorskih pravic.  

image_alt
Se lahko Depp za odškodnino obriše pod nosom?

Dediči avtorja članka, ki je bil osnova za uspešnico iz leta 1986, namreč trdijo, da film temelji na zgodbi Ehuda Yonaya, ki je bila prvič objavljena v kalifornijski reviji leta 1983 in za katero Paramount nima več avtorskih pravic.

Del dobička in prepoved distribucije

Družina pokojnega pisatelja je na zvezno sodišče v Los Angeles vložila tožbo, ker družba Paramount Global ni uspela vnovič pridobiti pravic, preden je izdala nadaljevanje filma, potem ko so bile te ukinjene.  

Tom Cruise kot Pete Maverick. Foto:Scott Garfield
Tom Cruise kot Pete Maverick. Foto:Scott Garfield

Sin in vdova naj bi po poročanju tujih medijev od filmskega studia zahtevala nedoločeno odškodnino, vključno z delom dobička od filma Top Gun: Maverick, hkrati pa zahtevata tudi prepoved distribucije filma in prihodnjih nadaljevanj.

Shos in Yuval Yonay trdita, da Top Gun brez pisne podlage prej omenjenega avtorja, ne bi obstajal in da sta leta 2018 filmski studio obvestila, da bodo avtorske pravice za članek čez dve leti potekle.

image_alt
Kakšna je notranjost prestižne vile Leonarda DiCapria?

Pozitivne kritike predvsem na račun Tom Cruisa

Paramount se brani s trditvijo, da so produkcijo filma načrtovali že leta 2018, a je pandemija covida-19 načrte preložila.

»Čeprav Paramount želi prodati drugo zgodbo, so nadaljevanje filma Top Gun posneli po tem, ko so izgubili avtorske pravice,« pa je za BBC zatrdil odvetnik Marc Toberoff, ki zastopa družino Yonay.

Akcijski film, v katerem Tom Cruise ponovno igra pilota ameriške mornarice Peta Mavericka Mitchella iz prvotnega filma iz leta 1986, velja za največjo letošnjo uspešnico, ki v filmske blagajne prinaša ogromne denarce. Film režiserja Josepha Kosinskega prejema pozitivne kritike, veliko tudi na račun Cruisove zvezdniške moči, ki je po navedbah medija Reuters, s filmom zaslužil največ doslej.

image_alt
Kako Jim Carrey porablja svoje bogastvo?

Več iz rubrike