Triki za izvrstno delovanje možganov

Skladno z ugotovitvami nevroznanstvenikov obstajajo preverjeni načini za izboljšanje kognitivnih sposobnosti.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Otroški možgani in možgani mladostnikov naj bi bili najbolj dovzetni za pomnjenje informacij in učenje novih stvari. Z leti naj bi ta zmožnost postopoma upadala. Pojavljati naj bi se začele 'luknje v spominu', možgani pa naj bi čedalje težje opravljali svoje funkcije. Tako se veliko ljudi v starosti spopada z izgubo spomina in splošnim upadom kognitivnih sposobnosti.

Novejše študije pa kažejo, da ni nujno, da je temu tako. Možgani nam lahko dobro služijo tudi v srednjih letih in kasneje. Da bi to dosegli, si ne smemo dovoliti, da zapademo v vsakodnevno rutino, pri čemer jih skoraj ne bi več uporabljali. Iskati moramo nove in nove načine, kako spodbujati njihovo delovanje. Tako se bodo ti razvijali in nam dobro služili celo življenje.

image_alt
Japonci delovno aktivni tudi po upokojitvi

Nevroznanstvenik Christian Jarrett je podal nekaj trikov, z upoštevanjem katerih lahko vsak ohranja oziroma izboljša svoje kognitivne sposobnosti. Ti so bili objavljeni v Science Focus.

Ohranjanje mentalne aktivnosti

Kot pojasnjujejo nevroznanstveniki, je za možgane pomembno, da so podvrženi nenehnim izzivom. Njihovo aktivnost lahko vzdržujemo z branjem, igranjem glasbenih inštrumentov, petjem, s sestavljanjem sestavljank, učenjem tujega jezika ali potovanji. Na splošno so dobrodošle vse nove aktivnosti, ki vzpodbujajo nastanek novih miselnih povezav.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Druženje

Preživljanje časa z drugimi ljudmi je glede na znanstvene raziskave za možgane izjemnega pomena. Ekipa raziskovalcev z univerze v Groningenu je pri preučevanju ugotovila, da obstaja pri ljudeh z manj socialnimi stiki in večjimi občutki osamljenosti večja verjetnost za razvoj demence v starejši dobi.

Živahen pogovor možganom dobro dene. Prav tako pa na njihovo delovanje dobro vplivajo občutki pripadnosti.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Redna fizična aktivnost

Možgani najbolje delujejo, ko dobi telo vase zadostno količino kisika, do česar pride med gibanjem na svežem zraku. Splošno zdravje telesa običajno pomeni tudi dobre možgane, zato je redna rekreacija pri tem ključnega pomena.

Po mnenju nevrologov je zelo koristno, če v tedensko rutino vkomponiramo neko športno dejavnost. Najbolje naj bi se izkazale tek, kolesarjenje in plavanje. Seveda pa je treba napor prilagoditi zmožnostim in kondiciji posameznika.

image_alt
Japonci delovno aktivni tudi po upokojitvi

Zdrava hrana

Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije naj bi bila za optimalno delovanje možganov najboljša mediteranska hrana. Ta naj bi bila polna sadja in zelenjave, stročnic, oreščkov, žit in olivnega olja. Taka hrana naj bi vsebovala malo nasičenih maščob in mesa.

Radovednost

Nevrologi so dognali, da obstaja povezava med osebnostjo posameznika in zdravjem možganov. Glede na izsledke raziskav univerze v Gruziji je bilo ugotovljeno, da je višja odprtost posameznika za nove izkušnje povezana z večjo kognitivno fleksibilnostjo in boljšim delovnim spominom.

Po mnenju strokovnjakov se da radovednosti do neke mere priučiti. Odločite se lahko, da boste čim bolj odprti do novega znanja in da boste navdušeni nad pridobivanjem novih izkušenj.

image_alt
Napredna okna bi lahko nadomestila solarne strešnike

Pozitivna miselna naravnanost

Pozitiven pogled na življenje, na druge in na stvari, ki se nam zgodijo, naj bi bil prav tako povezan z boljšim delovanjem možganov. Nevrologi zato priporočajo, da skušamo v vsaki situaciji najti nekaj dobrega in da se ne prepustimo črnim mislim. Tako bodo naše kognitivne funkcije verjetneje dobro delovale tudi v poznejših letih.

Več iz rubrike