Trik, star 2000 let, ki vam bo rešil vse težave

Kako vse tegobe spremenite v zmage? Spoznajte preprost način, ki so ga uporabljali Mark Avrelij, Roosevelt, Musk, Buffett, Bezos in tisoče drugih...
Fotografija: Zmagovalci vselej razumejo težavo kot priložnost in to jim uspe tako, da na nek dogodek pogledajo z drugačnega zornega kota. Foto: Pexels
Odpri galerijo
Zmagovalci vselej razumejo težavo kot priložnost in to jim uspe tako, da na nek dogodek pogledajo z drugačnega zornega kota. Foto: Pexels

Vsi tisti, ki so podpisani pod mejnike zgodovine, so se srečevali s frustracijami,grozotami, boleznimi, vojnami, rivalstvi v politiki ali v poslu, šikaniranjem, odporom, nasiljem, stresom in zlomi, a ti odlični posamezniki so našli način, kako slabost preoblikovati v dobro in v prednost.   Foto: Pexels
Vsi tisti, ki so podpisani pod mejnike zgodovine, so se srečevali s frustracijami,grozotami, boleznimi, vojnami, rivalstvi v politiki ali v poslu, šikaniranjem, odporom, nasiljem, stresom in zlomi, a ti odlični posamezniki so našli način, kako slabost preoblikovati v dobro in v prednost.   Foto: Pexels
Vsak ima problem. Vsak čuti frustracije. Vsak se ubada s težavami, vsak se boji nečesa in upam, da se mu ne bo nikdar pripetilo.

V resnici je velika večina vseh nas dobesedno paralizirana. Naj imamo še tako dobro razdelane ideje in cilje, prepogosto klecnemo pod težo ovir, ki se nam nastavijo na poti. Težave nas blokirajo, v nas rodijo strah, nemoč, nejevoljo, zmedenost in celo depresijo.

Kljub vsemu znanju, ki ga imamo, se počutimo izgubljeni. A to ne velja za vsakogar.

Nekateri vse okoliščine spremenijo v odskočne deske, v priložnost, ki jim da pogon v motor ciljev in želja. Toda, kako ? Velik del odgovora se skriva v stoizicmu.

Stoicizem je približno dva tisoč let stara filozofija, ki je bila zelo razširjena v helenistični Grčiji in rimskem imperiju. Zaznamujejo jo različni misleci, kot so Zenon, Seneka, Epiktet, Mark Avrelij.

Cilj stoicizma je doseči notranji mir, tako da se premaga stiska in vadi samonadzor. Ob tem se zaveš svojih impulzov in živiš v soglasju s svojo naravo ves ta kratek čas, ki ti je namenjen za življenje.

image_alt
Narobe svet: višje plače, slabša kupna moč

Hegel pravi, da se je ta filozofija lahko pojavila samo v času »občega strahu in hlapčevstva«. Stoicizem je ideologija, ki si jo skuje hlapec, da upravičuje gospostvo nad seboj in svoj podrejeni položaj. Tako postane miselno avtonomen, svoboden in srečen. Tako je v uvodu svoje diplomske naloge zapisal Klemen Lorber, ki je diplomiral pod mentorstvom profesorja na Fakulteti za družbene vede, profesorja Mirta Komela, ki je gost pogovornih oddaj tudi o vodenju, menedžmentu, podjetništvu in različnih ustanov kot sta denimo Beep Inštitut ali Združenje manager.

Pa je čas, ki ljudi uničuje s pandemijo, vojno, višanjem cen osnovnih potrebščin, negotovostjo v zvezi s prihodnostjo in vse večjimi  pritiski na delovnih mestih, v resnici ravno pravšnji čas za stoicizem?

Vsi tisti, ki so podpisani pod mejnike zgodovine, so se srečevali z vsakodnevnimi frustracijami, ki niso bile nič drugačne od naših, srečevali so se z grozotami, boleznimi, vojnami, rivalstvi v politiki ali v poslu, šikaniranjem, odporom, nasiljem, stresom in zlomi, a ti odlični posamezniki so našli način, kako slabost preoblikovati v dobro in v prednost.   

Namreč, stoicizem pomiri od okoliščin razburjenega duha. Največ preprostih primerov in dokazov boste našli v knjigi svetovno priznanega avtorja Ryana Holiday-a, ki je po knjigi z naslovom Ego je naš sovražnik, napisal zelo pronicljivo in lepo berljivo knjigo Ovira je pot.

V tej knjigi avtor opisuje številne zanimive dogodke iz sodobnega ali preteklega časa, skozi katerega namerno uči prvine stoicizma. popelje nas k brezčasni umetnosti spreminjanja naših nezgod, nesreč in tegob v priložnosti in zmage.

Avtor skozi primere bralcu dokazuje, da prehitro obupamo, klecnemo pod težo težav in se pogosto prehitro predamo, saj bi lahko že z majhno spremembo v svojem pristopu na videz nepremostljivo oviro spremenili v življenjsko priložnost.

A kot je razumeti poanto ne le knjižne uspešnice, ampak celotne filozofije stoicizma, gre za to, da ključ do uspeha za vsakogar takrat, ko začne vse ovire spreminjati v svojo pot.

Namreč, slabe stvari so se in se bodo vedno dogajale, vprašanje pa je, kako bomo slabe dogodke interpretirali, dojeli, občutili in kako bomo ravnali po slabih izkušnjah. Zmagovalci vselej razumejo težavo kot priložnost in to jim uspe tako, da na nek dogodek pogledajo z drugačnega zornega kota.

Čarobno pri takšnem početju je to, da si ne uničujemo življenja s pretirano žalostjo, besom, jezo ali razočaranjem, ampak vse slabo doživimo mirneje z obilico novega znanja za prihodnost.

Ključ do stoičnega razmišljanja in delovanja:

a)lahkotnost

b) prilagodljivost

c) optimizem

d) obračanje stvari na glavo

Kot pravi Ryan Holiday, moramo na vse v življenju gledati s hvaležnostjo in ne z obžalovanjem, saj stvari iz poraza spreminjamo v zmage. Ljudje, ki so vrtiljak zgodovine premikali naprej, so bili v resnici ljudje, preizkušeni v loncu stisk in kovani v peči preizkušenj. A spoznali so moč ukrepanja, moč ignoriranja najslabših plati dogodkov, zaupanja, da se vse da in zmore, in predvsem moč volje.

Torej, ključ do stoičnega razmišljanja in delovanja je v a) dojemanju, b) delovanju in c) volji.

Stoicizem uči disciplino čutenja in dojemanja. Uči nas, da pogledamo na stvari, kakršne so in da vselej naredimo vse, kar lahko. Daje nam moč da prenesemo in da zdržimo življenjske preizkušnje in da na zaprto pot pogledamo tako, da vidimo vrata, skozi katera stopimo na novo pot.

image_alt
Knjige, ki so Marku Zuckerbergu pomagale uspeti

Več iz rubrike