Narobe svet: višje plače, slabša kupna moč

Inflacija je udarila močno. Tako močno, da se kljub rekordnemu višanju plač, naš standard in kupna moč manjšata. Za koliko so se plače znižale glede na cene?
Fotografija: Inflacija kljub izjemni rasti plač, intenzivnemu zaposlovanju ruši blaginjo Američanov in eEropejcev.Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Inflacija kljub izjemni rasti plač, intenzivnemu zaposlovanju ruši blaginjo Američanov in eEropejcev.Foto: Getty Images

Plače, prilagojene inflaciji, so se v zadnjem letu do marca po podatkih ameriškega statističnega urada znižale za 3,7 %. Namreč, prav višje cene so zmanjšale rast plač.

Še nedolgo tega so ameriški zapolseni uživali v zgodovinski rasti plač, saj se podjetjaodločila, da pritegnejo kandidate za zaposlitev tudi z višjimi plačami- A ker so se cene vseh dobrin in storitev tako močno zvišale zaradi inflacije, je v resnici v celotnem gospodarstvu kupn amoč Američanov veliko šibkejša.

Američan pred bankomatom dviguje denar, ki ga je premalo za vse dražje dobrine. Foto: REUTERS/Fred Prouser
Američan pred bankomatom dviguje denar, ki ga je premalo za vse dražje dobrine. Foto: REUTERS/Fred Prouser

Inflacija kljub izjemni rasti plač, intenzivnemu povpraševanju po delavcih in vsesplošnem odpuščanju ruši blaginjo Američanov.

Na prvi  pogled se je nedavno tega pokazala zgodovinsko moč na trgu dela, saj so se plače marca 2022 zvišale za 4,5 odstotka. To je največji 12-mesečni skok vsaj od leta 2001. Če bi lahko lahko zanemarili inflacijo, bi lahko rekli, da delavci dosegajo izjemna povišanja plač in svojega standarda. A resnic ani tako rožnata. Zakaj?

Inflacije se ne da prezreti. Cene običajnih dobrin in storitev so se v istem obdobju zvišale za 8,5 % , zaradi česar so se Američani spopadali z najhitrejšo inflacijo po letu 1981. Američani na papirju zaslužijo več, a zaradi naraščajočih cen imajo bistveno manj kupne moči.

image_alt
Srečni bogataši

Visoka inflacija prevlada tudi nad nekaterimi izjemnimi trendi, ki povečujejo moč delavcev. Pomanjkanje delovne sile še naprej ovira prizadevanja podjetij za zaposlovanje, saj se ZDA konec februarja še vedno ponašajo s skoraj rekordnimi delovnimi mesti . Razmerje med brezposelnimi-Američani in odprtimi delovnimi mesti je rekordno nizkih 0,6, kar pomeni, da je v ZDA skoraj dvakrat več prostih delovnih mest kot delavcev, ki bi jih zapolnili.

To neravnovesje je temelj za zvezdniško nominalno povečanje plač, ki smo ga opazili skozi celotno pandemijo. Podjetja so morala zvišati plače hitreje kot običajno, samo da bi pritegnila delavce med pomanjkanjem po vsej državi.

Dva pojava, pomanjkanje delovne sile in veliko odpovedi, dajeta zaposlenim največjo pogajalsko moč v zadnjih desetletjih.Foto: getty Images
Dva pojava, pomanjkanje delovne sile in veliko odpovedi, dajeta zaposlenim največjo pogajalsko moč v zadnjih desetletjih.Foto: getty Images

Podjetja se tudi trudijo obdržati svoje delavce. Število odpuščenih po vsej državi je v zadnjih devetih mesecih preseglo 4 milijone , saj zaposleni bodisi zapustijo delovno silo ali zamenjajo službo. Trend, ki so ga označili za velik odstop, je še povečal pritisk na plače, saj so številna podjetja poročala o potrebi po zvišanju plače samo za ohranitev trenutne plačilne liste .

Dva pojava, pomanjkanje delovne sile in veliko odpovedi, dajeta zaposlenim največjo pogajalsko moč v zadnjih desetletjih.

Toda kljub boljšim pogajalskim izhodiščem, ki jih imajo dleavci v rokah po dolgem času, je še vedno žalostno dejstvo, da  dokler bo vladala tako velika inflacija, bodo njihove denarnice zelo "suhe". Tako v ZDA kot v EU.

Več iz rubrike