Knjige, ki so Marku Zuckerbergu pomagale uspeti

Čeprav je danes moderno iskanje nasvetov na spletu, pa se lahko strinjamo, da nas najbolj dragocenih stvari naučijo le knjige.
Fotografija: Mark Zuckerberg je uspel tudi s pomočjo knjig. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg je uspel tudi s pomočjo knjig. Foto: Reuters

Ni skrivnost, da so številni uspešni podjetniki, kot sta Mark Zuckerberg in Warren Buffett strastni bralci knjig. Zuckerberg je leta 2015 na Facebooku objavil, da rad bere »zgodbe iz prve roke o tem, kako ljudje gradijo odlična podjetja«.

Ključne poslovne lekcije so v knjigah našli tudi drugi podjetniki. Čeprav je danes moderno iskanje nasvetov na spletu, pa se lahko strinjamo, da nas najbolj dragocenih stvari naučijo le knjige.

image_alt
Elon Musk svetuje mladim, ki želijo uspeti v življenju

V nadaljevanju predstavljamo štiri podjetnike in knjige, ki so jim dale najboljšo popotnico v poslovni svet.

Mark Zuckerberg

Leta 2015 je Zuckerberg prebral knjigo Creativity, Inc: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration avtorjev Alice Wallace in Edwina Catmulla, soustanovitelja podjetja Pixar. Knjiga pripoveduje o tem, kako je studio za animacijo postal titan inovacij na področju zabave.

Zdi se, da se je Zuckerberg iz knjige naučil vsaj eno stvar: Catmull je v knjigi zapisal: »Ne čakajte, da stvari postanejo, preden jih delite z drugimi. Pokažite se zgodaj in pogosto. Lepo bo, ko bomo prišli do cilja, a na poti ne bo lepo.«

Knjige so neprecenljiv vir znanja. Foto: Getty Images/iStockphoto
Knjige so neprecenljiv vir znanja. Foto: Getty Images/iStockphoto

Soustanovitelj podjetja Facebook (zdaj Meta) je za tuje medije povedal, da ga je navdušila tudi knjiga Jona Gertnerja The Idea Factory: Bell Labs and the Great Age of American Innovation, ki opisuje zgodovino podjetja Bell Labs, ki ga je ustanovil Alexander Graham Bell in je zdaj v lasti družbe Nokia.

Daymond John

Daymond John, vlagatelj v serijo Shark Tank, je leta 2018 za CNBC Make It povedal, da mu je življenje spremenila peščica knjig, med njimi so Seven Habits of Highly Effective People avtorja Stephena Coveyja in tudi pri nam zelo priljubljena knjiga Rich Dad Poor Dad, ki je nastala izpod peresa Roberta Kiyosakija.

John pa priporoča tudi knjigo Napoleona Hilla Think and Grow Rich. Poslovna knjiga iz leta 1937 vsebuje intervjuje z Andrewem Carnegiejem, Henryjem Fordom in Charlesom M. Schwabom ter razčlenjuje psihologijo, zakaj ljudje zaslužijo bogastvo oziroma zakaj ne.

image_alt
Uspeh je lažje dosegljiv, kot se nam zdi

Warren Buffett

Buffetta so knjige naučile, da najboljše poslovne nasvete dajejo ljudje, ki poznajo panogo. V dokumentarnem filmu Becoming Warren Buffet je milijarder in vlagatelj povedal, da se je že kot sedemletnik praktično naučil na pamet knjigo F. C. Minakerja One Thousand Ways to Make $1,000. Knjiga - ki je zdaj ni več mogoče natisniti - vsebuje anekdote o trgovcu na drobno, Jamesu Cashu Penneyju, znanem kot J. C. Penney, in drugih uspešnih podjetnikih.

Buffett je leta 1988 za revijo Fortune povedal, da ga je knjiga, ki razkriva praktične poslovne lekcije o sestavljenih obrestih, prodaji in vlaganju, navdihnila, da je začel prodajati Coca-Colo, časopise in žvečilni gumi od vrat do vrat.

Emma Grede

Emma Grede je v svoji karieri postala izvršna direktorica podjetja Good American Jeans, ustanovna partnerica podjetja SKIMS shapewear in prva temnopolta vlagateljica v serijo Shark Tank. Lani je za CNBC Make It povedala, da je ena najbolj vplivnih knjig, ki jih je prebrala v svoji karieri, What They Don't Teach You at Harvard Business School: Notes from a Street-smart Executive, ki jo je napisal Mark McCormack. Knjiga je podjetnici dala samozavest in pogajalske spretnosti, da je lahko sklepala uspešne posle z uglednimi strankami, kot je Kris Jenner.

image_alt
Milijarderji, ki svojim otrokom ne bodo zapustili dediščine

Več iz rubrike