Milijarderji, ki svojim otrokom ne bodo zapustili dediščine

Kateri so tisti milijarderji, ki premoženja ne nameravajo zapustiti svojim otrokom?
Fotografija: Bill Gates in Warren Buffet. Foto: Rick Wilking / REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates in Warren Buffet. Foto: Rick Wilking / REUTERS

Ena od najboljših prednosti milijarderjev je ta, da jim ni treba skrbeti, če bodo njihovi otroci preskrbljeni. Seveda pa je odvisno od odločitve posameznikov, koliko bodo njihovi otroci podedovali. Nekateri si namreč želijo, da njihovi potomci osvojijo delovne navade in da se sami naučijo preživeti, saj verjamejo, da jim lahko tako dajo boljšo popotnico za življenje.
Mark Zuckerberg. Foto: Charles Platiau / Reuters
Mark Zuckerberg. Foto: Charles Platiau / Reuters

Medtem ko se lahko bogati na zahodu sami odločajo, ali bodo dediščino zapustili otrokom ali ne, pa se lahko starši v Indiji zaradi tega znajdejo tudi na sodišču.
 

Mark Zuckerberg – neto vrednost: 116,4 milijarde evrov


Tako kot si nekateri ne predstavljajo, kako bi izgledal svet brez Facebooka, tako si Mark Zuckerberg včasih ni predstavljal, da bo tako bogat. Leta 2015, po rojstvu prvega otroka, sta Zuckerberg in njegova žena v odprtem pismu najavila, da bosta 99 odstotkov svojih delnic podarila fundaciji, ki sta jo ustanovila za promocijo enakosti vseh otrok v naslednjih generacijah.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Bill in Melinda Gates – neto vrednost: 113 milijard evrov


Soustanovitelj Microsofta, poslovni magnat in filantrop Bill Gates, je bil dolgo časa med prvimi na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov. Trije njegovi otroci naj bi po preteklih poročanjih prejeli le slabih 10 milijonov dediščine. Po poročanju tujih medijev naj bi se po ločitvi od njegove žene dediščina, namenjena otrokom, povečala.
 

Warren Buffet – neto vrednost: 88,4 milijarde evrov


Warren Buffet je v nedavni izjavi za medije povedal, da želi svojim otrokom dati ravno toliko, da bodo imeli občutek, da lahko naredijo karkoli, a hkrati toliko, da se ne bodo polenili. Buffet je tudi eden izmed milijarderjev, ki stojijo za kampanjo The Giving Pledge. Ti podpišejo obvezo, da bodo večino svojega bogastva namenili v dobrodelne namene.

Buffet je obljubil, da bo več kot 99 odstotkov svojega premoženja namenil v dobrodelne namene. Njegovi otroci naj bi tako podedovali zelo malo. To sicer ne pomeni, da niso preskrbljeni. Vsak od njih si namreč lasti fundacijo v višini dveh milijard dolarjev, ki jo financira Buffet.
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Laurene Powell Jobs – neto vrednost: 19 milijard evrov


Laurene Powell Jobs, žena pokojnega Steva Jobsa, soustanovitelja Appla, ne verjame v kopičenje bogastva. Pravi, da denar ni del njenega karakterja in da je bogastvo njenega moža učinkovito razdeljeno med posameznike in različne skupnosti. Leta 2004 je ustanovila tudi organizacijo za družbene spremembe, ki se osredotoča na izobraževanje, priseljevanje in socialno pravičnost.

Jobs ima iz prejšnjega razmerja hčerko, v zakonu z Laurene pa so se mu rodili trije otroci. Vsi štirje so po njegovi smrti podedovali nekaj milijonov, v preostanek dediščine pa niso vključeni, poroča Insider.
Steve Jobs. Foto: BECK DIEFENBACH / REUTERS
Steve Jobs. Foto: BECK DIEFENBACH / REUTERS

Ted Turner – neto vrednost: 1,9 milijarde evrov


Medijski magnat in ustanovitelj CNN Ted Turner je že pri 12 letih začel služiti svoj denar, ko je delal za očetovo podjetje. Leta 1996 je televizijski konglomerat Turner Broadcasting prodal Time Warnerju in s tem zaslužil 6,2 milijarde evrov, vendar so delnice v naslednjih petih letih močno padle.

Turner je znan tudi po tem, da je Združenim narodom doniral milijardo dolarjev. Obljubil je, da jim bo vsako leto do svoje smrti namenil 8,5 milijona evrov, navaja spletna stran Luxury Launches. Turner ima pet otrok, vsi pa naj bi bili iz bogate dediščine izključeni.
 

Kevin O'Leary – neto vrednost: 340 milijonov evrov


Kanadski podjetnik Kevin O'Leary velja danes po poročanju medijev za enega najbogatejših in najuspešnejših poslovnežev na svetu. Kot je v intervjujih že večkrat omenil, si želi, da bi njegovi otroci pridobili delovno etiko. S tem razlogom jim ne želi zapustiti dediščine, piše Luxury Launches. »Ptica, ki jo vidite mrtvo pod gnezdom, je tista, ki ni razmišljala o prihodnosti,« meni O'Leary.
image_alt
Bill Gates tone vse globje; podobno je potonil Trump

Več iz rubrike