Bill Gates tone vse globje; podobno je potonil Trump

Programski mogotec si je že od nekdaj želel voditi svet. Se mu priložnost izmika?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Pred prehodom v novo tisočletje je bil Donald Trump najbolj znana oseba v ZDA, če ne celo na svetu. Bil je vseprisotni sinonim za bogataša. Z novim tisočletjem pa je njegovo vlogo zasedel Bill Gates.
image_alt
Kdo je reven v Avstriji?

»Uči se, da boš Bill Gates«


Bill Gates je postal popularen v začetku novega tisočletja, v dobi računalnikov. Postal je vzor marsikateremu mladostniku, pa tudi starši so govorili otrokom, naj se učijo, da bodo 'postali Bill Gates'. V trenutku, ko za popularnost v družbi ni bilo treba biti fizično močan ali pa šarmanten, temveč je več pomenila ostrina možganov, je Gates postal kralj.
Bill Gates je postal popularen v mladih letih, ko se je začela doba računalnikov. Foto: STEVE MARCUS/REUTERS Pictures
Bill Gates je postal popularen v mladih letih, ko se je začela doba računalnikov. Foto: STEVE MARCUS/REUTERS Pictures

Gatesova človekoljubna dejanja imajo večjo težo


Gatesu je bila nenadna pozornost všeč. »Piflarski očalar« si je vedno želel biti v središču pozornosti in pod žarometi. Morda je tudi to razlog, da je pred leti zapustil službo v Microsoftu in se posvetil filantropiji. Izleti v Afriko z veliko kamerami so odličen PR, piše Declan Leary v The American Conservative. Po njegovem mnenju imajo Gatesova človekoljubna prizadevanja večjo težo kot le fotografiranje. Za razliko od Jeffa Bezosa, ki postane človekoljub samo takrat, ko to potrebuje. »Gates se je vedno zdel iskren«, pravi Leary. Njegovo vodstvo pri fundaciji Gates pa je po vsej verjetnosti aktivno in intenzivno.
 

»Vse se mu zdi logično«


Kar je zanimivo pri Gatesu je, da k vsakemu problemu, naj si bo to svetovna lakota ali pa podnebne spremembe, vedno pristopi z računalniško miselnostjo. Vse se mu zdi logično, le napaka v programu, ki jo je treba odpraviti, da bo sistem nemoteno deloval.
image_alt
Bodo Gatesovi otroci dobil večji kos dediščine?

Tehnokracija v najčistejši obliki


Temu se reče tehnokracija v najintenzivnejši obliki. Pomanjkanje zalog hrane lahko rešimo tako, da kupimo vso zemljo in optimiziramo njeno učinkovitost. Tako bo svetovna proizvodnja hrane dosegla najvišjo zmogljivost sistema. Kaj pa generacijska, regionalno koncentrirana revščina? Nekaj nepovratnih sredstev Gates fundacije lahko razbremeni potrebe prebivalstva in s tem spodbudi rast, je zapisal Leary. 
 

Gates je imel slab sloves že pred ločitvijo


Bill Gates od nedavnega ni več na vrhu lestvice priljubljenosti. Še posebej odkar je prišlo v javnost, da se z ženo Melindo ločujeta. Kmalu po ločitvi, je New York Times poročal, da je imel Gates slab sloves že pred ločitvijo. Nekateri primeri pričajo o neprimernem romantičnem vedenju do podrejenih in poklicnih znancev. Še bolj obsojajoče pa je poročal Daily Beast, da se je Bill Gates zelo obsežno povezoval z Jeffreyjem Epsteinom, ameriškim financerjem in obsojenem posiljevalecu.
Bill Gates naj bi imel slab sloves že pred ločitvijo. Foto: Brian Snyder/Reuters
Bill Gates naj bi imel slab sloves že pred ločitvijo. Foto: Brian Snyder/Reuters

Je za ločitev kriv Epstein?


Kljub temu da Gates vztraja, da so mediji zadevo prenapihnili, se nekaterim zdi, da je ravno druženje z zloglasnim Epsteinom razlog za ločitev Melinde in Billa. Slednji pravi, da ni vedel za dejavnosti Epsteina in pravzaprav ni dokazov, ki bi mu nasprotovali. Daily Beast sklepa, da se je Gates približal Epsteinu v upanju, da mu bo finančnik z mnogimi poznanstvi pomagal do Nobelove nagrade. Leary pravi, da ni prepričan, da je stvar tako preprosta. »Kljub številnim napakam Gates ni tako plitek«, meni. »Želi si zaslužiti nagrado«, je prepričan.
 
S koncem obdobja Billa Gatesa sistematični in upanja polni elementi tehnokracije podelijo mesto bolj ciničnim zamenjavam. Metodični, programski idealizem je izgubil svojo moč. Doba Gatesa je mimo, začela pa se je doba Bezosa, meni Leary.

Več iz rubrike