Kdo je reven v Avstriji?

Pandemija covid-19 je mnogim poslabšala finančno stanje. V Avstriji se je po nekaj letih upadanja, lani povečal segment najrevnejših.
Fotografija: Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Dunaj, Avstrija. Foto: Shutterstock

Strokovnjaki za statistiko revne opredeljujejo kot materialno hudo prikrajšane ljudi. V drugi polovici leta 2020 je bilo v Avstriji 233.000 takih oseb, kar je skoraj 2,7 odstotka prebivalstva. To je za dobro polovico manj kot leta 2008, vendar približno 10.000 več kot leta 2019, ko jih je bilo rekordno malo: 223.000 ali 2,6 odstotka prebivalstva.

Zanimivo je, da je imela leta 2019 tudi Slovenija približno 2,6 odstotka materialno prikrajšane populacije. To je več kot pol manj od povprečja EU, ki je bilo tisto leto približno 5,6 odstotka. Po tem kazalniku je Slovenija ena najboljših v Evropi, torej v skupini tistih z relativno najmanj revnimi. Poleg Slovenije in Avstrije je imela v letu 2019 tudi Danska 2,6 odstotka najrevnejših.

image_alt
Nimam kaska za avto, a imam odgovor na vprašanje »Kaj pa če …?«

Manjši odstotek hudo materialno prikrajšanih v EU so imele le Finska, Nizozemska in Švedska. Tudi druge države Evropskega gospodarskega prostora - Švica, Norveška in Islandija - imajo v tej kategoriji zelo majhen delež prebivalstva, približno dva odstotka. Češka, z 2,7 odstotka, ima v EU nekoliko višji delež kot Slovenija, Avstrija in Danska, pa je edina poleg omenjenih držav, ki je imela leta 2019 manj kot tri odstotke revnih.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Za primerjavo, v Turčiji in Severni Makedoniji je bil delež revnih pred pandemijo kar okoli 30 odstotkov, v Srbiji dobrih 15 odstotkov, v Črni gori skoraj 14 odstotkov itd. V EU je največ takšnih v Bolgariji (19,9 odstotka leta 2019), Grčiji (15,9 odstotka) in Romuniji (12,6 odstotka). Vse ostale članice EU so imele v omenjenem letu manj kot 10 odstotkov hudo materialno prikrajšanih.

Na splošno je v drugi polovici zadnjega desetletja delež revnih upadel v skoraj vseh evropskih državah - vse do pandemije.
EU je hudo materialno prikrajšanost (severe material deprivation) opredelila kot življenje v gospodinjstvu, ki si ne more privoščiti vsaj štirih od naslednjih devetih stvari:

- mesečne najemnine (ali plačevanje posojila za stanovanje/hišo) in/ali komunalne stroške stanovanja;
- sedem dni letnega dopusta izven kraja bivanja;
- mesni oziroma ribji obrok (ali enako drag vegetarijanski obrok) vsak drugi dan;
- nepričakovan, višji strošek (v Avstriji to pomeni 1260 evrov);
- telefon oziroma mobilni telefon;
- barvni televizor;
- pralni stroj;
- osebni avtomobil;
- ogrevanje doma do primerne toplote.
 
image_alt
Digitalni nomadi so na Madeiri dobili svojo vasico

Huda materialna prikrajšanost je glavni pokazatelj revščine v EU. V tem, najrevnejšem družbenem segmentu, prevladujejo (1) gospodinjstva z enim odraslim in mladoletnimi ali kako drugače odvisnimi otroki, nato (2) gospodinjstva z eno osebo, bodisi moškim ali žensko, ki so pogosto starejši, kot tudi (3) družine z dvema odraslima osebama, ki imata tri ali več finančno odvisnih otrok.
 

Ali dobijo mama, oče in otrok skupaj 2390 evrov na mesec?

 
V vseh državah EU, vključno z Avstrijo, je segment najrevnejših veliko večji od tistega dela prebivalstva, ki ni dosti premožnejši od najrevnejših, vendar ni daleč od meje revščine. V »ogroženi« kategoriji je bilo lani v Avstriji 1.222.000 ljudi, kar je 13,9 odstotka prebivalstva.

image_alt
Zakaj so cene gradbenega lesa tako visoke?

O tem, kako Avstrijci definirajo, katerega od njihovih sodržavljanov ogroža revščina, smo se pogovarjali s strokovnjakinjo iz Statistik Austria. Slednja pojasnjuje, da gre za vsa gospodinjstva, v katerih je ne samo dohodek od plače, ampak skupni neto dohodek na mesečni ravni nižji od 60 odstotkov mediane v državi. Opozarjamo, da mediana ni aritmetično povprečje, temveč srednja vrednost, ki v tem primeru prikazuje gospodinjstvo, ki je točno na sredini lestvice neto dohodka, od katerega ima polovica vseh drugih avstrijskih gospodinjstev višji in druga polovica nižji neto dohodek.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Izračun kaže, da je finančno ogrožena oseba, ki živi sama v Avstriji tista, ki ima nižji neto dohodek od 1328 evrov mesečno. Če ima gospodinjstvo dva člana, potem ta meja znaša 1992 evrov. Tričlanskemu gospodinjstvu z dvema odraslima in enim otrokom, mlajšim od 14 let, grozi revščina, če je njihov mesečni neto dohodek manjši od 2390 evrov.

Poleg kazalcev, ki govorijo o dohodku in finančnih težavah, obstajajo še nekateri, značilni za gospodinjstva, ki »izgubljajo stik« s sodobno blaginjo Zahodne Evrope. Prenatrpanost stanovanja (več oseb v majhnem stanovanju) je eden takih kazalcev. V skupinah z najnižjimi dohodki, ima 18 odstotkov gospodinjstev prenatrpano stanovanje, medtem ko imajo v drugih, bolj bogatih segmentih, podobno gnečo le štiri odstotke gospodinjstev.

Poleg tega ima v kategoriji materialno prikrajšanih in ogroženih bistveno manj gospodinjstev lasten računalnik kot v bolj bogatejših segmentih (71 : 91 odstotkov). Ne nazadnje je v najrevnejših slojih prebivalstva bistveno več kronično bolnih, kot v finančno močnejših gospodinjstvih (42 : 28 odstotkov; analizirane so bilo osebe, stare 18-64 let).
 

Več iz rubrike