Tajna služba ZDA je zasegla že na milijone dolarjev kripto sredstev

Ameriška tajna služba je od leta 2015 zasegla več kot 102 milijona dolarjev nezakonitih digitalnih valut.
Fotografija: Ameriški dolar in bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Ameriški dolar in bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Tajna služba ZDA, ki je sicer najbolj znana po varovanju predsednikov, izvaja tudi preiskave finančnega in kibernetskega kriminala. David Smith, pomočnik direktorja za preiskave, je povedal, da agenti in analitiki aktivno sledijo toku bitcoinov in drugih kriptovalut v verigi blokov, podobno kot pri staromodnem nadzoru.

Mednarodno sodelovanje

Glede na statistične podatke, ki jih je zbrala agencija, je bilo od leta 2015 v 254 primerih zaseženih več kot 102 milijona dolarjev kriptovalut. V okviru teh primerov je potekala tudi preiskava z romunsko nacionalno policijo, v kateri je bilo tarča 900 žrtev po ZDA.

image_alt
Napad na kriptovalute – največji hekerski vdori

Ta shema je vključevala objavo lažnih oglasov na priljubljenih spletnih dražbah in prodajnih mestih za luksuzne predmete, ki niso obstajali, ter dostavo računov, ki naj bi jih poslala ugledna podjetja, zaradi česar se je zdelo, da so transakcije resnične, navaja CNBC. Storilci so nato izvedli shemo pranja denarja, pri kateri so sredstva žrtev pretvorili v digitalno premoženje, je navedla tajna služba.

Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Bitcoin. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Drugi primeri so bili usmerjeni proti ruskemu kibernetskemu kriminalnemu sindikatu, ki je za pranje sredstev uporabljal kripto borzo, ter proti operaciji izsiljevalske programske opreme, povezani z ruskimi in severnokorejskimi kriminalci, pri kateri so ameriška podjetja plačila bitcoinov za ustavitev napadov pošiljala v kripto denarnice osumljencev.

»Ko spremljate denarnico z digitalno valuto, se ta ne razlikuje od elektronskega naslova, ki ima nekaj korelacijskih identifikatorjev,« je pojasnil Smith in dodal: »In ko oseba in druga oseba opravita transakcijo in ta pride v verigo blokov, lahko sledimo temu e-poštnemu naslovu ali naslovu denarnice, če hočete, in jo izsledimo prek verige blokov.«

Hiter potek transakcij

Smith je pojasnil, da se denar pri digitalnih valutah premika mnogo hitreje kot v tradicionalni obliki, zaradi česar je seveda bolj privlačen za kriminalce, kot tudi za običajne potrošnike. »Zločinci si prizadevajo, da bi svoje dejavnosti zameglili in. Mi pa jim želimo slediti čim hitreje in čim bolj agresivno ter linearno.« Sled nezakonitega digitalnega denarja je sicer primerjal z ogledovanjem »hiše ogledal«.

image_alt
Kriptomilijarder namerava podariti 99 % svojega denarja. Komu?

Ko tajna služba ugotovi, da gre za nezakonito dejavnost, si prizadeva, »da bi se nekoliko poglobila v te transakcije in jih razčlenila«, je dejal Smith in dodal: »Če mi pošljete nekaj slabega v elektronski pošti, vem, da je s tem elektronskim naslovom povezana neka kriminalna dejavnost, lahko dekonstruiram, poiščem vse drobce informacij, ki ste jih uporabili, ko ste se na začetku prijavili ali registrirali za ta elektronski naslov.«

Preiskovalci ugotavljajo, da tatovi ukradene bitcoine in druge digitalne valute prenašajo tudi v t. i. stabilne kovance (ang. stablecoine). Da bi lahko sledili tej dejavnosti, pozorno opazujejo trg: »Ker, saj veste, tudi kriminalci so ljudje. Želijo se izogniti nekaterim tržnim nihanjem, povezanim z nekaterimi glavnimi kovanci.«

image_alt
Predlog o obdavčitvi virtualnih valut roma v DZ; to so ključne točke

Več iz rubrike