Napad na kriptovalute – največji hekerski vdori

Najnovejši hekerski napad, in eden največjih doslej, je napadalcem prinesel več kot 560 milijonov evrov.
Fotografija: Moški sodeluje na 'hackathonu' med začetkom projekta Adopting Bitcoin v Salvadorju, 16. november 2021. Foto: Jose Cabezas / Reuters
Odpri galerijo
Moški sodeluje na 'hackathonu' med začetkom projekta Adopting Bitcoin v Salvadorju, 16. november 2021. Foto: Jose Cabezas / Reuters

V sredo, 23.marca, so hekerji vdrli v blockchain omrežje Ronin, ki poganja priljubljeno spletno igro Axie Infinity, in si prilastili za več kot 560 milijonov evrov vrednih kriptovalut. Vietnamsko podjetje Sky Mavis, ki je razvilo omrežje in igro, je za vdor izvedelo šele 29. marca, ko je nekdo neuspešno poskusil prenesti večjo količino kriptovalut.

Omenjeni hekerski napad je bil najnovejši v svetu kriptovalut, sicer pa jih je bilo že kar nekaj. V nadaljevanju si bomo pogledali nekaj najbolj odmevnih.

Poly Network (omrežje)

Avgusta 2021 so hekerji s platforme omrežja Poly Network, ki omogoča peer-to-peer (enakovredni uporabniki) transakcije s žetoni, ukradli približno 550 milijonov evrov. Hekerji, ki so stali za tatvino, so pozneje vrnili skoraj vsa ukradena sredstva in dejali, da so želeli le izpostaviti ranljivosti omrežja.

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Vdor je poudaril ranljivosti v celotnem razvijajočem se decentraliziranem finančnem (DeFi) sektorju, kjer uporabniki posojajo, si izposojajo in varčujejo v digitalnih žetonih ter tako zaobidejo tradicionalne finančne »vratarje«, kot so banke in borze, navaja Reuters.

Coincheck in Mt. Gox

Januarja 2018 so hekerji s kripto borze Coincheck s sedežem v Tokiu ukradli kriptovalute, ki so bile takrat vredne približno 480 milijonov evrov. Tatovi so napadli eno od Coincheckovih »vročih denarnic«, ki so shranjene oziroma delujejo na spletu, in iz nje odtujili sredstva, s čimer so opozorili na varnost na borzah.

Vdor je na Japonskem sprožil vprašanja o ureditvi trga digitalnega premoženja. Južnokorejska obveščevalna agencija je takrat dejala, da za ropom morda stoji severnokorejska hekerska skupina.

image_alt
Dolgoročna ovira, na katero lahko naleti bitcoin

V enem prvih in najbolj odmevnih hekerskih vdorov s področja kriptovalut pa je bilo med letoma 2011 in 2014 z borze Mt. Gox v Tokiu, takrat največje na svetu, ukradenih približno 850.000 bitcoinov, ki bi bili danes vredni milijarde evrov. Borza Mt. Gox je nekoč obvladovala 80 odstotkov svetovnega trgovanja z bitcoini, po razkritju vdora v začetku leta 2014 pa razglasila stečaj. Po navedbah Reutersa je približno 24.000 strank izgubilo dostop do svojih sredstev.

Platformo za decentralizirane finančne (DeFi) storitve Wormhole je prejšnji mesec prizadela kraja v vrednosti 290 milijonov evrov. Kripto podružnica podjetja Jump Trading s sedežem v Chicagu, ki je leto prej kupila razvijalca, ki stoji za Wormhole, je sredstva pozneje nadomestila, »da bi članom skupnosti omogočila celoto in podprla Wormhole zdaj, ko se ta še naprej razvija«.

image_alt
Na kripto borzah na voljo le še 1,3 milijona bitcoinov

Več iz rubrike