Kriptomilijarder namerava podariti 99 % svojega denarja. Komu?

Sam Bankman-Fried je star 30 let, vodi več milijard dolarjev vredno globalno borzo kriptovalute FTX, vozi Toyoto Corollo in verjame v "učinkoviti altruizem".
Fotografija: Te dni lahko Samuela Bankman-Friedna vidijo, kako spi na vreči za fižol, igra video igre, medtem ko govori o Zoomu na konferencah in živi s skupinami prijateljev. Foto: New York Magazine
Odpri galerijo
Te dni lahko Samuela Bankman-Friedna vidijo, kako spi na vreči za fižol, igra video igre, medtem ko govori o Zoomu na konferencah in živi s skupinami prijateljev. Foto: New York Magazine

Kripto milijarder Sam Bankman-Fried namerava podariti 99 % svojega denarja, saj izvršni direktor FTX sprejema "učinkoviti altruizem" in se izogiba razkošju.

Milijarder, ustanovitelj kripto borze FTX, Sam Bankman-Fried, namerava razdati veliko večino svojega bogastva zahvaljujoč filozofiji "učinkovitega altruizma", ki se je je naučil na fakulteti.

image_alt
Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

Kljub temu, da vodi več milijard dolarjev vredno globalno borzo kriptovalute, 30-letnik vozi Toyoto Corollo, živi kot študent in ima cilj zaslužiti čim več denarja, da bo imel po navedbah več za podariti.

Samuel Bankman-Fried Foto: Bloomberg
Samuel Bankman-Fried Foto: Bloomberg
Ima ogromno bogastvo, a pravi, da bo vsako leto obdržal le približno 1 % svojega zaslužka ali približno 100.000 $.

"Precej hitro vam zmanjka res učinkovitih načinov, kako se osrečiti s porabo denarja," je za Bloomberg povedal Bankman-Fried.

"Nočem jahte." , je bil jasen diplomiranec ugledne univerze, ki se med študijem navdušil za t.i. učinkoviti altruizem. Ta filozofija uporablja matematične izračune, da ugotovi, kako bi lahko ljudje s svojim denarjem in časom naredili največ dobrega.

Zlasti Bankman-Fried se je lotil pojma "zaslužiti za dajanje". V skladu s tem pristopom je tri leta po fakulteti delal na Wall Streetu in vsako leto dajal 50 % svoje plače za dobro počutje živali.

image_alt
Kako živeti bolj preprosto življenje?

Te dni ga lahko najdemo, kako spi na vreči za fižol, igra video igre, medtem ko govori o Zoomu na konferencah in živi s skupinami prijateljev. Kljub temu ga njegov blazen odnos ne odvrne od tega, kar meni, da dela prav. Februarja, potem ko je Rusija napadla Ukrajino, je ustanovitelj FTX dejal, da je njegova kriptoborza dala gotovino vsem ukrajinskim uporabnikom.

Ukrajini je tudi osebno daroval 250.000 dolarjev. Bankman-Fried je za Bloomberg povedal, da ne dvomi o svoji odločitvi, da bo večino svojega denarja dal stran.

"Ne gre za odločitev, ki bi jo nenehno prevrednotil, ker menim, da mi preprosto ne koristi, da nenehno karkoli ponovno ocenjujem," je dejal. "Iz minute v minuto se mi moja odločitev potrjuje in se mi zdaj zdi že več kot odločitev. SKoraj vera.", je sklenil pogovor z enim izmed novinarjev priznanega Bloomberga.

Več iz rubrike