Tablete proti mačku, ki obljubljajo naslednji dan brez glavobola

Tabletka je namenjena tistim, ki ne želijo mačka po pitju dan prej. Toda ali lahko te tablete res preprečijo mačka?
Fotografija: Na tržišču obstajajo tudi tablete proti mačku. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Na tržišču obstajajo tudi tablete proti mačku. Foto: Shutterstock

V Združenem kraljestvu se je pričel prodajati nov dodatek proti mačku, ki ga prodaja švedsko podjetje Myrkl. Tableta proti mačku naj bi po 60 minutah razgradila do 70 odstotkov alkohola. To zmanjšanje količine alkohola, ki ga absorbira telo, se odraža v zmanjšanju kratkoročnih učinkov alkohola, kot sta evforija in zmanjšana tesnoba.

image_alt
Raziskava: Optimistke bodo živele več kot 90 let

Podjetje, ki izdeluje ta dodatek, priporoča, da se vzameta dve tableti eno do 12 ur pred pitjem alkohola. Tableta vsebuje dve črevesju prijazni bakteriji proizvedeni iz fermentiranih riževih otrobov. Tovrsnte bakterije naravno razgradijo alkohol v vodo in ogljikov dioksid. Kapsula, odporna proti kislinam, ščiti bakterije pred naravnimi želodčnimi kislinami, tako da lahko dosežejo črevesje, kjer se večina alkohola absorbira v krvni obtok. 

Kaj o tem pravi znanost?

Tabletka je namenjena tistim, ki ne želijo mačka po pitju dan prej. Toda ali lahko to res prepreči mačka? Maček je predvsem posledica dehidracije, kar lahko povzroči glavobol. Neposreden učinek alkohola na želodec lahko povzroči tudi boleč trebuh in slabost. Če v telo vnesemo manj alkohola, je tveganje za dehidracijo manjše. Ker pa tablete delujejo šele, ko alkohol preide skozi želodec v črevo, ne bodo ustavile učinka alkohola na želodec, navaja The Conversation.

Najbolj preizkušeno zdravilo proti mačku je še vedno zmernost. Foto: Getty Images
Najbolj preizkušeno zdravilo proti mačku je še vedno zmernost. Foto: Getty Images

Dokazi »čudežne« tablete, ki preprečuje mačka, temeljijo na eni sami objavljeni raziskavi. 24 zdravih mladih  odraslih belcev so prosili, naj vsak dan sedem dni jemljejo dve tableti Myrkl ali tablete brez zdravilne učinkovine (placebo). Nato so jim glede na njihovo težo dali majhno količino alkohola (med 50 in 90 ml žgane pijače). Naslednji dve uri so jim merili alkohol v krvi. Raziskovalci so ugotovili, da je bila v prvih 60 minutah količina alkohola v krvi za 70 odstotkov nižja pri tistih, ki so prejeli tableto Myrkl, v primerjavi s tabletami brez zdravilne učinkovine.

image_alt
Raziskava: Temna stran vpliva družbenih medijev

Čeprav je bila  raziskava dobro zasnovana, so rezultati zaradi številnih težav slabši. Prvič, raziskovalci so poročali samo o rezultatih 14 od 24 ljudi, ker jih je deset imelo nižjo raven alkohola v krvi na začetku. Drugič, rezultati so se med različnimi ljudmi razlikovali, kar zmanjšuje natančnost študije.

Tableta proti mačku še vedno poraja veliko vprašanj

Študija pušča tudi veliko neodgovorjenih vprašanj. Ali tabletka deluje pri ljudeh, ki niso mladi, zdravi in ​​beli? Ali deluje pri ljudeh z boleznijo črevesja ali jeter? Ter če obstajajo razlike v učinku tabletke med moškimi in ženskami in tudi kaj se zgodi, če hrano in alkohol vzamemo skupaj?  

​Probiotiki so varni in široko dostopni. Kupiti jih je mogoče kot jogurte, pijače ali tablete v številnih supermarketih in trgovinah z zdravo hrano. Tudi dve bakteriji v tabletah Myrkl sta verjetno varni za večino ljudi. Nekaterim bi morda res koristila tableta pred pitjem, ki bi preprečila mačka naslednji dan, toda ob vseh neodgovorjenih vprašanjih v zvezi s čudežno tableto proti mačku pa najboljše zdravilo za mačka še vedno ostaja uživanje manj alkohola dan poprej.

image_alt
Milijarde Warrena Buffetta za vse otroke tega sveta

Več iz rubrike