Sting prodal avtorstvo nad glasbenim repertoarjem

Vrednosti posla ni razkrila. To je zadnja v nizu velikih transakcij v glasbeni industriji.
Fotografija: Sting. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Sting. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters

Britanski glasbenik Sting je katalog svojih pesmi, med njimi samostojna dela ter uspešnice s skupino The Police, kot je Roxanne, prodal skupini Universal Music, je družba sporočila v četrtek. Vrednosti posla ni razkrila. To je zadnja v nizu velikih transakcij v glasbeni industriji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriški mediji sicer po pisanju agencij vrednost ocenjujejo na okoli 220 milijonov evrov.

image_alt
Zaradi podnebnih sprememb bo kava dražja

Prodaja vključuje celotno Stingovo avtorstvo nad pesmimi skupaj s skladbami, ki jih je prispeval za The Police. Je pa Universal Music Group že pred tem upravljal pravice nad Stingovo glasbo, piše v sporočilu družbe.

Universal bo zdaj prejel vse bodoče prihodke, vezane na avtorske pravice za njegove pesmi in avtorske honorarje za uspešnice, kot sta še Every Breath You Take in Fields of Gold.

image_alt
Svetovni glasbeniki, ki so kljub manj koncertom zaslužili več

Pesmi na tak način predstavljene novemu občinstvu, glasbenikom in generacijam

V izjavi je 70-letni glasbenik izrazil navdušenje nad tem, da bo njegov katalog upravljal oddelek za založništvo pri Universal. Kot je dodal, se mu zdi pomembno, da imajo dela njegove kariere dom, kjer so cenjena in spoštovana, ne samo zato, da se na nove načine poveže z dolgoletnimi oboževalci, ampak da svoje pesmi predstavi novemu občinstvu, glasbenikom in generacijam.

To je zadnja v nizu odmevnih prodaj glasbenih pravic, potem ko so za visoke zneske svoje kataloge že prodali glasbeniki, kot sta Bob Dylan in Bruce Springsteen. Takšen trend večinoma poganjajo pričakovana stabilnost v rasti streaming ponudnikov v kombinaciji z nizkimi obrestnimi merami ter pričakovani zaslužki z uspešnicami, ki so prestale test časa.

Podjetja so doslej kupila več obsežnih glasbenih katalogov, med drugim tudi Davida Bowieja, Stevieja Nicksa, Paula Simona, Motley Crue, Red Hot Chili Peppers in Shakire.

image_alt
Prvi ameriški in najdražji kovanec na svetu dobil novega lastnika

Več iz rubrike