Prvi ameriški in najdražji kovanec na svetu dobil novega lastnika

Zelo pomemben del numizmatične zbirke, srebrni dolar iz leta 1794 je bil nedavno prodan za 12 milijonov dolarjev.
Fotografija: Prvi ameriški dolar. Foto: Posnetek zaslona/ Luxury Launches
Odpri galerijo
Prvi ameriški dolar. Foto: Posnetek zaslona/ Luxury Launches

Domnevno prvi srebrni kovanec ZDA je bil pred kratkim prodan za 12 milijonov dolarjev na GreatCollections Coin Auctions v Kaliforniji, poročajo tuji mediji.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Srebrnik je leta 2013 za nekaj več kot 10 milijonov dolarjev od nekdanjega založnika časopisa Fort Worth Star Telegram, Amona G. Cartierja, kupil poslovni direktor Bruce Morelan.

Kovanec po vseh teh letih vrhunsko ohranjen

Kovanec ima izjemno redko vrednost, saj naj bi bil prvi ameriški dolar, ki so ga skovale Združene države Amerike. »Sveti gral vseh dolarjev« kot so ga poimenovali nekateri strokovnjaki, na eni strani krasi podoba Lady Liberty, starogrške boginje z ohlapnimi lasmi, na drugi strani pa orel.

Foto: Posnetek zaslona/ Luxury Launches
Foto: Posnetek zaslona/ Luxury Launches

Kovnica je leta 1794 izdala 1758 takih kovancev, preživelo jih je manj kot 140, prav ta kovanec pa naj bi bil najbolj znan. Na numizmatični ocenjevalni lestvici od 1 do 70 so kovanec ocenili s 66, kar potrjuje njegovo vrhunsko ohranjenost, navaja Luxury Launches.

Gre za nacionalni numizmatični zaklad

Izjemno ostri detajli nakazujejo, da gre za prvi kovani ameriški dolar, pravijo strokovnjaki. »Zaradi njegovega pomena so ga verjetno videli predsednik George Washington, minister za finance Alexander Hamilton in takratni državni sekretar Thomas Jefferson, ki je nadziral mlado kovnico ZDA,« meni Ian Russell, predsednik GreatCollection.

image_alt
V Nemčiji našli srebrne kovance iz časov rimskega cesarstva

»Brez dvoma je to najbolj zaželeni ameriški srebrni dolar, nacionalni numizmatični zaklad. Kar zmrazilo me je, ko sem zaključil transakcijo za ta del zgodovine,« je še dodal strokovnjak.

Simbol avtoritete

Prva ameriška nacionalna kovnica je bila ustanovljena leta 1792, potem, ko je Kongres sprejel zakon o kovanju denarja, s katerim so ZDA, kot novonastala država želele utrditi svojo neodvisnost. Ponudba plemenitih kovin je bila v tistem času v Ameriki oslabljena, zato je tak denar predstavljal simbol avtoritete mlade neodvisne države.

image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

»Kovanci so v moji krvi in dolar iz leta 1794 je bil uresničitev sanj. Resnično sem blagoslovljen, da sem ga imel v lasti in upam, da bo novi lastnik imel toliko veselja, ponosa in zadovoljstva kot jaz,« Luxury Launches povzema besede Morelana, zdaj že bivšega lastnika najvrednejšega dolarja na svetu.

Več iz rubrike