Svetovni glasbeniki, ki so kljub manj koncertom zaslužili več

Kateri so trenutno najbolje plačani glasbeniki na svetu?
Fotografija: Bruce Springsteen je največji zaslužkar med glasbeniki v preteklem letu. Foto: Lucas Jackson / Reuters
Odpri galerijo
Bruce Springsteen je največji zaslužkar med glasbeniki v preteklem letu. Foto: Lucas Jackson / Reuters

Lansko leto ni bilo najbolj naklonjeno množičnim koncertom in zabavam, saj so mnoga prizorišča zaprli in odpovedali številne dogodke. To je po žepu udarilo veliko glasbenikov, toda ne vseh. Pravzaprav obstaja med njimi precej izjem, saj so nekateri v letu 2021 zaslužili več kot prej. Rolling Stone je objavil seznam najboljših zaslužkarjev v glasbi v preteklem letu, katerega vam predstavljamo v nadaljevanju.

image_alt
Škandal: V javnost pricurljali podatki o podli igri vladnih organov

Celoten seznam desetih najboljših glasbenih glede na zaslužke 

  • Bruce Springsteen (521 milijonov evrov)
  • Jay-Z ( 420 milijonov evrov)
  • Paul Simon (230 milijonov evrov)
  • Kanye West (221 milijonov evrov)
  • Ryan Tedder (177 milijonov evrov)
  • Red Hot Chilli Peppers (128 milijonov evrov)
  • Lindsey Buckingham (88 milijonov evrov)
  • Mötley Crüe (84 milijonov evrov)
  • Blake Shelton (73 milijonov evrov)
  • Taylor Swift (71 milijonov evrov).

Omeniti velja, da večino denarja na seznam niso prispevali prodaja plošč, avtorski honorarji za pretočnost glasbe ali prihodki od koncertov v živo, navaja Smooth radio.

Taylor Swift se je znašla na seznamu največjih zaslužkarjev med glasbeniki. Foto: Jeenah Moon / Reuters
Taylor Swift se je znašla na seznamu največjih zaslužkarjev med glasbeniki. Foto: Jeenah Moon / Reuters

Ogromnih 521 milijonov evrov zaslužka Brucea Springsteena, ki se nahaja na vrhu lestvice glasbenikov z največjim zaslužkom, je lani prišlo s prodajo njegovih založniških avtorskih pravic in glavnih posnetkov založbi Sony. Preostali zaslužek mu je prinesla njegova knjiga z naslovom Renegades: Born in the USA in podcast z Barackom Obamo ter seveda tudi vrnitev na oder, kjer je nastopal v živo z njegove rezidence Springsten na Broadwayju.

image_alt
Izjemno redka in najdražja plemenita kovina na svetu

Prodaja avtorskih pravic je postala privlačna naložba

Zadnje obdobje se mnogo glasbenikov odloča za prodajo posnetkov in avtorskih pravic. »To so skoraj kot umetniška dela. Obstaja končno število resničnih visoko kakovostnih uspešnic iz preteklosti in obstaja grebatorstvo za lastništvo teh pravic. Gre za zelo stalen tok prihodkov, zaradi česar je to zelo privlačno za naložbe.« je za revijo Rolling Stone povedal ustanovitelj in izvršni direktor glasbene založbe Round Hill Music, Josh Gruss o odmevnih nakupih avtorskih pravic, ki prevladujejo na seznamu.

Na seznam so se uvrstili tudi popularni glasbeniki, kot so: Jay-Z, Kanye West in Taylor Swift. Od trojice je večina Jay-Z-jevega prihodka prinesla prodajo polovice njegovega deleža v Armand de Brignac in večino Tidala. Za Westa pa je bila obutev Yeezy tista, ki ga je povzpela po lestvici njegovih denarnih rekordov.

image_alt
Toliko zaslužijo najbolje plačani YouTube zvezdniki

Medtem, ko je Taylor Swift s partnerstvi zaslužila zajeten del denarja, je ironično, da je bila zelena luč za izdajo njenih albumov Red in Fearless šele, ko so bile njene avtorske pravice že prodane. To ji je prineslo mesto med prvih deset.

Več iz rubrike

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

trendi

Mama s prodajo modelov za piškote lani zaslužila 230.000 dolarjev

Odkar je leta 2018 odprla svojo trgovino, je mama petih otrok zaslužila skoraj 475.000 dolarjev. Navdih za posel je črpala iz želje, da se reši dolgov.

Komentarji: