Srbski tajkun Dragan Šolak v Puli gradi luksuzen hotel

Pol milijarde vreden razkošni hotel v Puli bo zrastel na priljubljeni lokaciji. Investitor obljublja, da večjih posegov v obalno območje ne bo.
Fotografija: Hotel bo nastal na priljubljenem območju v Puli. Foto: posnetek zaslona/Poslovni dnevnik
Odpri galerijo
Hotel bo nastal na priljubljenem območju v Puli. Foto: posnetek zaslona/Poslovni dnevnik

Pula bo kmalu bogatejša za nov, pol milijarde vreden luksuzni hotel. Projekt bo nastal pod vodstvom srbskega milijarderja in ustanovitelja telekomunikacijskega podjetja United Group Dragana Šolaka.  

image_alt
United Group lani z več kot milijardo evrov prihodkov

Posegi v obalno območje niso predvideni

Kot navajajo hrvaški mediji, gre za projekt, ki je povzročil politični spor v mestni občini Pulj, vendar se po nedavni predstavitvi projekta predstavnikom mestnega sveta zdi, da administrativnih ovir ni več.

Hotel Valkane bo nastal na mestu nekdanjega kamnoloma, tako bo z izgradnjo hkrati tudi sanirano območje, ki je bilo od leta 1965 zapuščeno. V idejni zasnovi, ki jo je izdelal studio 3LHD sta predvideni največ dve podzemni in sedem nadzemnih etaž, skupno pa naj bi hotel zajemal 180 prostorov.

Srbski poslovnež Dragan Šolak bo v Puli zgradil luksuzni hotel.
Foto CROPIX
Srbski poslovnež Dragan Šolak bo v Puli zgradil luksuzni hotel. Foto CROPIX

V podzemnem delu je predvidenih tudi 183 parkirnih mest, ki bodo v celoti zadovoljevale potrebe hotela. Kot navaja Poslovni dnevnik, obstajajo ideje o ureditvi plaž, sicer pa večji posegi v obalno območje niso predvideni.

Območje bo obogateno z dodatnimi naravnimi elementi

»Pri oblikovanju te idejne rešitve nas je vodilo tako zgodovinski kontekst lokacije, kot tudi njeno naravno okolje, gozd, obala in kamen. Zahteva sodobne arhitekture je čim bolj povezana in integrirana z naravno krajino ter spoštovanje okolja, in to je bil naš modus operandi tako pri tem, kot pri drugih projektih,« je povedal vodja projekta Zoran Kostić.

image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Dodal je tudi, da so poskušali iz nedostopnega prostora na sicer priljubljeni lokaciji, ustvariti projekt, povezan z naravo, ki spada v okolje, in hkrati pusti parkovni gozd še naprej dostopen javnosti.

Kostić je poudaril, da je predstavitev jasno pokazala, da investitor ne namerava graditi izoliranega letovišča, betonirati obale in spreminjati promenade, kot se kritiki bojijo.

»Nobena od teh trditev ni resnična. Cilj je čim bolj združiti zasebne naložbe z izboljšanjem javnega prostora, zato bodo z zasebnih teniških igrišč odstranili štiri metre visoko ograjo in v sklopu hotela odprli občanom dostopen park. Kar želimo še omeniti, je, da je za realizacijo projekta potrebna zasaditev od 150 do 200 novih dreves, ki bodo dodatno obogatila celotno območje,« Poslovni dnevnik povzema Kostićeve besede.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Več iz rubrike