United Group lani z več kot milijardo evrov prihodkov

Prihodki družbe United Group, ki je v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach, so se v letu 2020 povečali za 56,5 odstotka.
Fotografija: Dragan Šolak, solastnik United Groupa. Foto: CROPIX
Odpri galerijo
Dragan Šolak, solastnik United Groupa. Foto: CROPIX

Kot so v družbi zapisali v sporočilu za javnost, se je prilagojeni EBITDA oziroma dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo lani povečal za 52,5 odstotka na 481,3 milijona evrov. V prvem četrtletju letos pa je bil s 179,2 milijona evrov za 111,8 odstotka višji kot v enakem obdobju lani.

image_alt
Elon Musk kmalu tudi lastnik verige restavracij?

Po besedah izvršne direktorice družbe Viktoriye Boklag je minulo leto eno od tistih, ki so v njihovo poslovanje prinesli največ sprememb. Enako pomembno bo tudi leto 2021: »Našo stalno pot dobičkonosne rasti so podprli ključni prevzemi, ki so nam odprli nove trge in bodo skupini United Group zagotovili temelje, da v regiji ohrani vlogo vodilnega ponudnika telekomunikacijskih in medijskih storitev. Na vsakem od novih trgov vidimo pomembne priložnosti in možnosti za učinkovito sinergijo s preostalimi deli skupine.«
Dragan Šolak, solastnik United Groupa. Foto: CROPIX
Dragan Šolak, solastnik United Groupa. Foto: CROPIX


Z vstopom na Hrvaško, v Bolgarijo in Grčijo se je trg, na katerem posluje United Group, povečal na približno 40 milijonov ljudi. Konec prvega četrtletja 2021 je imela skupina približno 11 milijonov uporabnikov, kar je skoraj 120 odstotkov več kot leto prej.

Čeprav je večina rasti rezultat prevzemov, pa je podjetje po teh navedbah uspešno dosegalo tudi organsko rast na področjih, ki med drugim vključujejo plačljivo televizijo, telefonijo, mobilne storitve in internet, kot tudi rast deleža naročnikov na pakete z več različnimi storitvami.

Kot so zapisali, je skupina uspešno razpršila svoje poslovanje in ima trenutno vodilni položaj na trgih v Srbiji, Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Bolgariji, Grčiji in na Hrvaškem.

image_alt
Velike sile ukinjajo namakanje multinacionalk v morju davčnih oaz

Največ prihodkov je v prvih treh mesecih letos ustvaril bolgarski operater Vivacom, in sicer 29 odstotkov. Sledili so Telemach Slovenija in grški Forthnet s po 14 odstotki, SBB Srbija s 13 odstotki in Telemach Hrvaška z 10 odstotki. Po manj kot pet odstotkov prihodkov skupine sta prispevala Telemach Bosna in Hercegovina in Telemach Črna gora.

Več iz rubrike