So živila za krepitev imunosti dobra za naše zdravje in planet?

Iskanje »hrane za krepitev imunosti« se je na začetku pandemije povečalo za 350 odstotkov, ko so ljudje iskali načine, kako ostati zdravi.
Fotografija: Iskanje »hrane za krepitev imunosti« se je na začetku pandemije povečalo za 350 odstotkov. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Iskanje »hrane za krepitev imunosti« se je na začetku pandemije povečalo za 350 odstotkov. Foto: Getty Images

Iskanje »hrane za krepitev imunosti« se je na začetku pandemije povečalo za 350 odstotkov, ko so ljudje iskali načine, kako ostati zdravi. Izkazalo se je, da so nekatera najbolj pogosto priporočena zdrava živila lahko dobra tudi za planet. Raziskovalci v Avstraliji so pri analizi rezultatov iskanja živil za krepitev imunosti pregledali živila s šestih različnih koncev sveta. Ugotovili so, da je 83 odstotkov od 2556 priporočil, rastlinskega izvora. 

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

»Ugotovili smo variacijo od visokih 82,5 odstotka priporočil rastlinske hrane v Avstraliji do nizkih 77,7 odstotka v Združenem kraljestvu,« pravi dietetičarka, profesorica Danielle Gallegos, ena od soavtoric študije z univerze Queensland v ZDA. »Čeprav ni dokazov, da katera koli hrana zagotavlja odpornost proti nalezljivim boleznim, lahko celotna prehrana posameznika vpliva na njihovo zdravje in dovzetnost za bolezni.«

So živila za krepitev imunosti dobra za okolje?

Šest najpogosteje priporočenih skupin živil je bilo rastlinskega izvora, vključno z zeleno listnato zelenjavo, oreščki ter sadjem in zelenjavo, bogato z likopenom, kot je paradižnik.

Dr. Ayesha Tulloch, še ena od avtoric raziskave, pravi, da je povprečni vpliv na okolje pogosto priporočenih živil za krepitev imunosti na splošno manjši od tistih, ki so bila redko priporočljiva.

»Za vsako od priporočenih živil smo ugotovili, kako je kmetijska pridelava posamezne vrste vplivala na pet vrst degradacije okolja: emisije toplogrednih plinov, rabo zemljišč, porabo sladke vode, ponderirano s pomanjkanjem, ter zakisanje tal in evtrofikacijo (dve obliki hranil) onesnaževanja) z uporabo podatkov iz dveh svetovnih študij,« pojasnjuje dr. Tullock.

Celotna prehrana posameznika vpliva na njihovo zdravje in dovzetnost za bolezni. Foto: Getty Images/iStockphoto
Celotna prehrana posameznika vpliva na njihovo zdravje in dovzetnost za bolezni. Foto: Getty Images/iStockphoto

Ugotovili so, da bi zaužitje porcije najpogosteje priporočenih živil za krepitev imunosti povzročilo manjše vplive na emisije toplogrednih plinov in rabo zemljišč ter predstavljalo manjše tveganje za zdravje v primerjavi z manj priporočenimi živili.

Enako pa ni veljalo za vpliv na vodno okolje zaradi kemikalij in sladke vode, ki se uporabljajo pri proizvodnji hrane. Vplivi na vodo so bili večji pri bolj priporočenih živilih kot pri tistih, ki so redkeje vidna na spletnih seznamih zaradi odtekanja gnojil, onesnaževanja in prekomerne porabe zalog.

image_alt
Kateri so 4 razlogi zakaj imajo samski višje denarne stroške?

Tudi vsa najbolj priporočena živila ne sledijo temu vzorcu. Jajca, jogurt in perutnina so se uvrstili med prvih 20, čeprav so raziskovalci ugotovili, da imajo najslabši vpliv na zdravje glede tveganja za nastanek bolezni. Ta živila imajo tudi slabe ocene glede vpliva na okolje.

»Opolnomočenje javnosti spremeni prehranjevalne navade in porabo hrane v bolj trajnostne prakse, je zapleteno in zahteva kombinacijo pristopov, spletnih informacij pa pri tem ne bi smeli zanemariti,« pravi Gallegosova. Raziskovalci pravijo, da so trenutki, ko se javnost zanima za zdravje hrane in vplive na okolje, pravi čas za izobraževanje ljudi. V času krize, ko ljudje pogosteje iščejo informacije, je na spletu priložnost za sodelovanje z javnostjo in ozaveščanje o koristnih spremembah vedenja.

image_alt
6 alternativ s katerimi boste prihranili denar pri hrani

Več iz rubrike