So na Kitajskem zaznali signale nezemljanov?

S Kitajske poročajo, da so s teleskopom Sky Eye morda ujeli signale nezemeljskih civilizacij. Do sedaj še niso izključili človeških motenj kot vira signalov.
Fotografija: Sferični teleskop Aperture (FAST) na Kitajskem.Foto: Liu Xu/Xinhua via AP
Odpri galerijo
Sferični teleskop Aperture (FAST) na Kitajskem.Foto: Liu Xu/Xinhua via AP

Kitajsko ministrstvo za znanost je sporočilo, da je njihov velikanski teleskop Sky Eye morda našel signale tujih civilizacij. Astronomi na Pekinški univerzi so odkrili »več primerov možnih tehnoloških sledi in nezemeljskih civilizacij izven Zemlje,« piše v poročilu, objavljenem v torek, (14. junija) v Science and Technology Daily, uradnem časopisu kitajskega ministrstva za znanost in tehnologijo.

image_alt
Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Signale je prepoznal teleskop, ki velja za največjega na svetu

Signale je ujel kitajski sferični radijski teleskop s 500 metrsko odprtino (FAST) z vzdevkom Sky Eye, ki je največji radijski teleskop na svetu. Znanstveniki v programu so dejali, da so novi signali lahko le radijske motnje.

Naloga teleskopa Sky Eye je bila, da je leta 2019 začel skenirati vesolje za signale, ki bi lahko kazali na nezemeljsko življenje. Ko so leta 2020 pregledali te podatke, so raziskovalci povedali, da so opazili dva sumljiva ozkopasovna, potencialno umetna radijska signala. Nato so leta 2022 v ciljno usmerjeni raziskavi znanih eksoplanetov odkrili še en neznan ozkopasovni radijski signal.

image_alt
Ljubiti se z robotom. Ljubiti robote. Čez koliko časa?

Ker so signali ozkopasovni radijski valovi, ki jih običajno uporabljajo samo človeška letala in sateliti, bi jih lahko proizvedla nezemeljska tehnologija. Vendar pa znanstveniki pravijo, da so njihove ugotovitve predvidevanja in jih je treba jemati previdno, dokler analiza ni končana.

V vesolju se dogaja marsikaj. Foto: Getty Images
V vesolju se dogaja marsikaj. Foto: Getty Images

"To je več ozkopasovnih elektromagnetnih signalov, ki se razlikujejo od tistih iz preteklosti. Ekipa trenutno dela na nadaljnji preiskavi," je za Science and Technology Daily povedal Zhang Tongjie, glavni znanstvenik v raziskovalni skupini za kitajsko zunajzemeljsko civilizacijo na Pekinški univerzi. Dodal je še: »Možnost, da gre pri sumljivem signalu za nekakšno radijsko motnjo je zelo velika, zato jo je treba še dodatno potrditi in izključiti. To je lahko dolgotrajen proces.«

Skrivnostni signali se pojavijo vsake toliko časa

Signali, ki so jih zaznali, pa niso prvi, ki so zbegali znanstvenike. Avgusta 1977 je preiskava SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), ki so jo izvedli s teleskopom Big Ear na državni univerzi Ohio, odkrila neverjetno močan, minuto dolg elektromagnetni izbruh, ki je izbruhnil s frekvenco, za katero so znanstveniki domnevali, da jo lahko uporabljajo nezemeljske civilizacije.

Nadaljnja iskanja na istem območju vesolja niso prinesla rezultatov, poznejše raziskave pa so pokazale, da bi signal lahko prišel od soncu podobne zvezde, ki se nahaja v ozvezdju Strelca, je poročala Live Science. Kljub temu je vir signala še vedno skrivnost.

image_alt
Kaj se skriva v starodavnih majevskih piramidah?

Več iz rubrike

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

trendi

Mama s prodajo modelov za piškote lani zaslužila 230.000 dolarjev

Odkar je leta 2018 odprla svojo trgovino, je mama petih otrok zaslužila skoraj 475.000 dolarjev. Navdih za posel je črpala iz želje, da se reši dolgov.

Komentarji: