Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Na svojem vrhuncu v 15. stoletju je bilo inkovsko cesarstvo največja civilizacija, ki je kadarkoli obstajala v predkolumbovski Ameriki.
Fotografija: Peru, Machu Picchu. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Peru, Machu Picchu. Foto: Shutterstock

V mejah inkovskega cesarstva, ki so se raztezale od južnega roba Kolumbije na severu do zahodne obale Južne Amerike in večine Čila, je živelo približno 10 milijonov ljudi. V samem mestu Machu Picchu, ki sicer leži na nadmorski višini 2430 metrov, pa naj bi po nekaterih ocenah prebivalo največ 750 ljudi sočasno.

image_alt
Kdo je izumil prvo puško?

Gladki zidovi pravilnih oblik v t. i. izgubljenem inkovskem mestu so pravo arhitekturno čudo, saj se spoji med vsakim blok tako natančno prilegajo drug drugemu, da vanje ni moč vstaviti niti kovanca. Ker Inki niso poznali kolesa, niti o gradnji niso pustili nobenih zapisov, ostaja skrivnost, kako so te ogromne kamnite bloke premaknili in namestili na vrh gore.

Mesto v oblakih

Hiram Bingham. Foto: Wikipedia
Hiram Bingham. Foto: Wikipedia
Arheologi so sicer odkrili številne impresivne ostanke visoko razvite in politično organizirane inkovske kulture, ki jih je skoraj izbrisala brutalna španska osvojitev v 16. stoletju. Vendar se nobeden od njih ni približal fizični veličini in mističnosti Machu Picchuja, mesta v andskih oblakih v Peruju.

Odkar ga je leta 1911 »ponovno odkril« ameriški zgodovinar in raziskovalec Hiram Bingham, so se generacije popotnikov navduševale nad njegovimi smaragdno zelenimi terasastimi vrtovi in neverjetno natančno položenimi kamnitimi oboki, navaja spletna stran How Stuff Works. Do Machu Picchuja je Binghama sicer prvič pripeljal Pablito Alvarez, 11-letni domačin, kar pomeni, da mesto ni bilo izgubljeno za domačine, le svet ni vedel zanj.

»Machu Picchu je spektakularno mesto,« pravi Christopher Heaney, docent latinskoameriške zgodovine na univerzi Penn State in dodaja: »Uteleša veliko tega, kar mislimo o zgodovini Inkov v smislu arhitekturnega sijaja ter znanosti o gradnji imperija in kmetijstva. Je tudi izjemno duhovno mesto.«

image_alt
Skrivnostno izginotje starodavne in napredne kitajske civilizacije

Zgodovinarji sicer menijo, da je Machu Picchu leta 1450 zgradil cesar Pachacuti, čigar vladavino je zaznamovala agresivna inkovska imperialna ekspanzija zunaj doline Cusco. Pachacuti ni nameraval, da bi Machu Picchu postal velika naselbina, temveč da bi služil kot kraljevo zatočišče in romarsko mesto za čaščenje Intija, inkovskega boga sonca, menijo zgodovinarji.

Verski in astronomski pomen znamenitosti

Najbolj znane znamenitosti Machu Picchuja naj bi imele za Inke verski in astronomski pomen. Struktura, znana kot Torreon, je redek primer zaobljene stavbe v inkovski arhitekturi, saj je njena oblika nadaljevanje ukrivljenega kamna, na katerem je bila zgrajena. Med zimskim solsticijem (v Peruju je to junija) se turisti zgrinjajo v Machu Picchu, da bi videli, kako sončni vzhod nad goro Salcantay s snopom svetlobe posveti skozi popolnoma poravnano okno na Torreonu.

Torreon. Foto: Wikipedia
Torreon. Foto: Wikipedia

Velik, gladko klesan kamen, znan kot Intihuatana ali »sončeva štoparica«, je v času zimskega solsticija, najkrajšega dne v letu, prav tako usmerjen neposredno v sonce. Johan Reinhard, ki preučuje »duhovno geografijo« inkovske civilizacije, je Marku Adamsu, avtorju knjige 'Turn Right at Machu Picchu', povedal, da je »Machu Picchu nekako tak, kot da bi bil inkovski kozmos zapisan na pokrajini«.

Intihuatana ali »sončeva štoparica«. Foto: Wikipedia
Intihuatana ali »sončeva štoparica«. Foto: Wikipedia

Ko je Pachacuti leta 1471 umrl, je njegova mumija verjetno našla mesto v jami pod Torreonom, vendar le začasno. Heaney pravi, da mumije inkovske kraljeve družine niso bile pokopane ali celo obravnavane kot mrtve, ampak so imele »aktivno družbeno življenje«. Pachacutijevi potomci in služabniki naj bi njegovo mumijo sprehajali od mesta do mesta, da bi lahko 'obiskala' stare prijatelje.

image_alt
Mega projekti, ki bodo preoblikovali Afriko

Kot smo že omenili, je bilo kamnoseštvo eno od najznamenitejših dosežkov inkovskih. Ne le na Machu Picchuju, temveč tudi na drugih obrednih mestih v Cuscu in Sveti dolini lahko obiskovalci občudujejo debele kamne, ki se brez malte popolnoma prilegajo drug drugemu. Včasih sosednji kamni sploh niso pravilnih oblik ali velikosti, a so med seboj povezani kot sestavljanka in skoraj popolnoma brez razmaka.

Več iz rubrike