Kdo je izumil prvo puško?

Puške obstajajo že več kot 1000 let in so močno vplivale na način vojskovanja in na družbo na splošno.
Fotografija: Kitajsko ognjeno kopje naj bi bila prva različica puške. Foto: Wikimedia
Odpri galerijo
Kitajsko ognjeno kopje naj bi bila prva različica puške. Foto: Wikimedia

Nekoč so bile puške le orožje svetovnih vojaških sil, zdaj pa nekateri ljudje strelno orožje smatrajo za pravico povprečnega državljana, zlasti v Združenih državah Amerike, kjer je to zapisano v ustavi. Strelno orožje je močno vplivalo na potek zgodovine in z močjo obdarilo še tako neizkušenega bojevnika, vse skupaj pa se je začelo leta 850 našega štetja.

Kitajski alkimisti in vrelec mladosti

Vse skupaj se je začelo na Kitajskem okoli leta 850 našega štetja, ko so kitajski alkimisti med poskusom izdelave eliksirja »vrelca mladosti« po naključju ustvarili strelni prah oziroma smodnik, navaja spletna stran HowStuffWorks. Nastali prah, imenovan 'huo yao', je bil mešanica lesnega oglja, pepelike (kalijevega karbonata) in žvepla. Hitro so ugotovili, da bi se prah lahko uporabljal pri vojskovanju. Tedaj vladajoča dinastija Song je bila prva, ki je uporabila smodnik proti Mongolom, katerih nenehni vdori v državo so Kitajce pestili skozi celotno obdobje.

image_alt
Najstarejši hotel na svetu se nahaja na Japonskem

Kitajci so Mongole napadali z ognjenimi kopji oziroma »letečim ognjem«. To so bile puščice, pritrjene na cevi s smodnikom, ki so ob vžigu poletele v sovražnika. V naslednjih stoletjih so Kitajci izpopolnili različna strelna orožja proti Mongolom, vključno s prvimi topovi in granatami.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
V 13. stoletju je smodnik prišel v Evropo, verjetno po trgovskih poteh Svilne ceste skozi Srednjo Azijo, pojasnjuje omenjena spletna stran. V naslednjih stoletjih so drugi narodi izpopolnjevali recepte za smodnik, preden so prišli do optimalne mešanice, ki je vsebovala približno 75 odstotkov pepelike, 15 odstotkov lesnega oglja in 10 odstotkov žvepla.

Do leta 1350 so bili osnovni topovi na smodnik že pogosto v rabi v angleški in francoski vojski, ki sta med stoletno vojno uporabili to eksplozivno tehnologijo druga proti drugi. V naslednjih stoletjih so bili zasnovani novi in izboljšani topovi, med katerimi so bili številni majhni in prenosni.

V začetku 15. stoletja je bil razvit ročni top, ki je bil prvo pravo osebno strelno orožje. Osmanski Turki so te in druge topove uporabili med uspešnim obleganjem Konstantinopla leta 1453. Zaradi novega močnega orožja so bile tradicionalne obzidane utrdbe v Evropi praktično brez obrambe.

Kitajsko ognjeno kopje

Zgodovinarji na splošno menijo, da je bilo prvo strelno orožje kitajsko ognjeno kopje. Toda pred 15. stoletjem je bilo streljanje s pištolami zapleteno. Nato je bil izumljen zaklep, strelni mehanizem, ki je omogočil učinkovitejše, lažje in varnejše streljanje z ročnim strelnim orožjem. Prva je bila vžigalna ključavnica, ki ji je sledila vrsta izboljšav, dokler nismo dobili nečesa bolj podobnega orožju, kot ga poznamo danes, navaja HowStuffWorks.

image_alt
Japonci delovno aktivni tudi po upokojitvi

Prva znana puška, ki je uporabljala zaklep, je bila francoska puška arkebuza, kratkocevna dolga puška, ki se je držala na rami, vendar je bila dovolj majhna, da jo je lahko upravljala ena oseba. S smodnikom prepojena vrvica je na obeh koncih gorela, dokler se ni dotaknila posodice s smodnikom, ki je nato pognala majhno kroglo proti sovražniku. Kljub temu je bilo to okorno orožje, s katerim je bilo mogoče ustreliti le enkrat na dve minuti.

Japonski mojster borilnih veščin Yoshinori Kouno. Foto: Yuriko Nakao / Reuters
Japonski mojster borilnih veščin Yoshinori Kouno. Foto: Yuriko Nakao / Reuters
Strelno orožje je počasi zamenjalo staro orožje, predvsem ker je bilo bolj ekonomično, kot pa bolj smrtonosno. Da bi bojevnik postal visoko usposobljen in visoko plačan mečevalec ali lokostrelec, je bila potrebna vseživljenjska predanost, toda z nekaj tedni ali meseci usposabljanja je lahko vojak nižjega razreda postal izurjen strelec.

Poleg tega da se je zaradi strelnega orožja povečalo število vojakov na bojišču, je imelo to daljnosežen vpliv na način oboroženega vojskovanja. Vplivalo je na razdalje, na katerih se vojske spopadajo med seboj, in tudi na vrste ran, ki jih utrpijo vojaki. Za pomembnejšega od strelnega orožja se je izkazal zgolj konj, ki je tisočletja prevladoval na bojiščih.

image_alt
Temna stran čokolade

Katera je bila prva izdelana puška?

Kitajsko ognjeno kopje iz 10. stoletja je po mnenju zgodovinarjev prvo orožje, ki je bilo kdajkoli izdelano. Pred tem je bil na Kitajskem v 9. stoletju izumljen smodnik. Kitajsko ognjeno kopje je bila v bistvu bambusova cev, napolnjena s smodnikom in pritrjena na kopje. Ko se je cev vžgala, je iz nje švignil plamen in v sovražnika poslal drobce, denimo keramične posode.

Več iz rubrike