Kaj se skriva v starodavnih majevskih piramidah?

Strokovnjaki so raziskali, da so tako kot piramide starega Egipta kot tudi tiste, ki so jih zgradili Maji, vsebovale bogate zaklade in dragocenosti.
Fotografija: V piramidah se najdejo tudi dragocenosti kulturne dediščine. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
V piramidah se najdejo tudi dragocenosti kulturne dediščine. Foto: Shutterstock

Stari Maji so v obdobju približno 1000 pred našim štetjem do leta 1500 našega štetja, zgradili na stotine piramid po vsej Mezoameriki. V njih so med drugim postavili najrazličnejše dragocenosti.

image_alt
Arhitekturni presežki, s katerimi se ponaša Dubaj

Strokovnjaki so raziskali, da so tako kot piramide starega Egipta kot tudi tiste, ki so jih zgradili Maji, vsebovale bogate zaklade in dragocenosti. Pogosto so bile najdene tudi manjše piramide znotraj večjih. Takšen primer je piramida El Castillo na mestu Chichén Itzá na polotoku Yucatán, ki vsebuje piramido znotraj piramide. Ta praksa sicer ni edinstvena zgolj za El Castillo, saj imajo tudi mnoge druge piramide tovrstno ureditev.

Jaguar na prestolu znotraj piramide El Castillo. Foto: Thierry Tronnel/ Getty Images
Jaguar na prestolu znotraj piramide El Castillo. Foto: Thierry Tronnel/ Getty Images

»Ko so starodavni prebivalci polotoka Yucatán, prispeli na prej naseljeno in zapuščeno območje, niso uničili starih struktur. Raje so zgradili novo nad že zgrajenimi in tako naprej. Zato ima El Castillo strukturo gnezdeče lutke,« je povedal Andrés Tejero-Andrade, profesor na Nacionalni avtonomni univerzi Mehike (UNAM), ki je študiral in pisal o El Castillu. Dodal je še, da je bila gradnja piramide na vrhu druge piramide običajna praksa pred prihodom Špancev.  

Stari Maji so cenili dragocenosti iz žada

Majevske piramide so vsebovale številne druge izjemne dragocene predmete kulturne dediščine. Stari Maji so cenili predmete iz žada. Eden najbolj znanih primerov je jaguarjev prestol, ki ga najdemo v piramidi El Castillo.

image_alt
Arheologi so odkrili novo starodavno majevsko mesto

»Maji niso cenili žada le zaradi njegove dragocenosti in lepote, temveč tudi kot kamen velikega simbolnega značaja. Žad so povezovali s koruzo, vladavino in samim vetrom,« je zapisal Karl Taube, profesor antropologije na kalifornijski univerzi Riverside, v reviji Ancient Mesoamerica. Dodal je še, da je žad bil pomemben sestavni del pogrebnih obredov in ritualnega pričanja bogov in prednikov.

V piramidah so našli tudi druge dragocenosti kulturne dediščine

Nekatere majevske piramide so bile polne dragocenih in simbolnih izdelkov. Medtem ko so bili nekateri majevski templji uporabljeni za obrede, so drugi služili kot grobnice vladarjem ali drugim elitnim posameznikom.

V tovrstnih templjih so različni artefakti, kot so maske iz žada (za pokojnike), kroglice iz žada, rezila iz obsidijana in bodice, ki so bili simbol samožrtvovanja starodavnih Majev, glede na podatke iz knjige Michaela Coeja, z naslovom Maji.

Maji so zgradili na stotine piramid po vsej Mezoameriki. V njih so med drugim postavili tudi najrazličnejše dragocenosti. 

Foto: Shutterstock
Maji so zgradili na stotine piramid po vsej Mezoameriki. V njih so med drugim postavili tudi najrazličnejše dragocenosti.  Foto: Shutterstock

Piramida v Copanu v Hondurasu ima na stopnišču ogromen napis, ki vsebuje več kot 2000 majevskih glifov. Napis glede na poročilo Getty Conservation Institute iz leta 2006 pripoveduje zgodovino Copanovih vladarjev. Maji so uporabljali sistem pisanja, ki se imenuje »majevski hieroglif«. Ta sistem pisanja ima glife, ki predstavljajo znake, ki tvorijo besede, ki jih lahko poznavalci preberejo in prevedejo.

Prav tako se zanimive dragocenosti skrivajo tudi v mnogih drugih piramidah. Piramida v mestu San Bartolo v severni Gvatemali na primer vsebuje delček najstarejšega majevskega koledarja, ki je bil kadarkoli najden, starega več kot 2200 let.

image_alt
Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Več iz rubrike