Ljubiti se z robotom. Ljubiti robote. Čez koliko časa?

Zima in poletje razvoja umetne inteligence. Prehajamo v fazo krhanja moči umetne inteligence? Morda, saj Siri pogosto zelo razočara.
Fotografija: Plesalka na drogu v v francoskem strip klubu leta 2019. Zadnje desetletje je "poletje umetne inteligence", v katerem je razvoj doživel velikanski razmah. FOTO: REUTERS/Stephane Mahe - RC19E6F73BD0
Odpri galerijo
Plesalka na drogu v v francoskem strip klubu leta 2019. Zadnje desetletje je "poletje umetne inteligence", v katerem je razvoj doživel velikanski razmah. FOTO: REUTERS/Stephane Mahe - RC19E6F73BD0

Prvi, ki so razmišljali o izdelavi stroja, ki bi lahko razmišljal kot človek, so bili elektrotehniki in strojni inženirji, ki so pravzaprav gradili prve računalnike, predhodnike računalniških naprav, ki jih uporabljamo danes. Ampak ko so se po Drugi svetovni vojni začele resne raziskave umetne inteligence (UI) je šlo področje razvoja skozi vrsto vzponov in padcev – poimenovali so jih poletja in zime umetne inteligence.

Vsak izmed dveh ciklov se začne z optimističnimi trditvami, da je izdelava popolnega inteligentnega stroja od nas oddaljena le kakšno desetletje.

Finančne podpore je na voljo dovolj, napredek pa se zdi zelo hiter.

Potem, kakšno desetletje kasneje pa napredek zastane, usahne pa seveda tudi financiranje.

V zadnjih desetih letih smo bili v  poletju UI, saj so izboljšave v računalniškem razvoju in nove tehnike, kot je na primer globoko učenje, privedle do izjemnega napredka.

Toda zdaj, ko vstopamo v  tretje desetletje 21. stoletja, nekateri čutijo hladne vetrove, ki porajajo vprašanja – Ali prihaja zima? Če je temu tako, kaj je šlo narobe tokrat?

Financiranje UI ni popolnoma ukinjeno, vsekakor pa prihaja jesen umetne inteligence, med katero bodo raziskovalci morali modro preračunati svoja pričakovanja in ponovno premisliti svoje stališče glede napredka.FOTO: Shutterstock
Financiranje UI ni popolnoma ukinjeno, vsekakor pa prihaja jesen umetne inteligence, med katero bodo raziskovalci morali modro preračunati svoja pričakovanja in ponovno premisliti svoje stališče glede napredka.FOTO: Shutterstock

Poletje umetne inteligence, v katerem smo ta trenutek, se je začelo pred desetimi leti. Aplikacije tega obdobja so vse okoli nas.

Google zemljevidi vam dajejo skoraj popolna navodila, s Siri se lahko pogovarjate kadarkoli želite, IBM-jev računalnik Deep Think je premagal največje prvake v televizijski igri Nevarnost! (angl. Jeopardy!)

Navdušenost in zanimanje za UI se je ponovno dvignila. 2015 nam je Guardian poročal, da so samovozeči avtomobili blizu - »Do leta 2020 boste v lastnem avtomobilu postali potnik na zadnjem sedežu.«  In pred samo dvema letoma je Elon Musk trdil, da bomo do leta 2020 imeli več kot pol milijona avtomobilov s popolno samovozečo programsko opremo.

Danes leta 2022 pa je očitno, da je svet popolnih samovozečih avtomobilov oddaljen še leta.

Prav tako smo kljub izjemnemu napredku, ki smo ga dosegli pri strojnem učenju, še daleč stran od ustvarjanja sistemov, ki imajo splošno inteligenco.

image_alt
Roboti, ki ustvarjajo slike, pripovedujejo šale in pišejo članke

Poudarek je na izrazu splošno, ker je to tisto, kar je umetna inteligenca obljubljala ves ta čas. In to je stroj, ki je prilagodljiv in se lahko sooči s kakršnokoli situacijo.

Namesto tega pa so strokovnjaki ugotovili, da kljub vsemu izjemnemu napredku v računalniški tehnologiji, sistemi, ki so jih zgradili, ostajajo krhki.

»Poskusite prositi Siri, da naj vam poišče restavracije, ki niso McDonald's. Rezultati vam ne bodo všeč.«

Če ne govorimo o zelo specifičnih nalogah, je inteligenca skoraj vsakega 6-letnika bolj prilagodljiva kot najpametnejši Amazonov robot.

Še najpomembnejše pa je pravzaprav to, da noben od sistemov, ki smo jih zgradili ne razume ničesar o tem, kaj počnejo.

Prav zato se lahko ponovno začnejo pojavljati pogovori in špekulacije o novi zimi umetne inteligence.

Glede na to, da so napredki v globokem učenju res izjemni, ne moremo trditi, da bo financiranje UI popolnoma ukinjeno, vsekakor pa lahko trdimo, da prihaja jesen umetne inteligence, med katero bodo raziskovalci morali modro preračunati svoja pričakovanja in ponovno premisliti svoje stališče glede napredka.

image_alt
Tehnološke inovacije, ki spreminjajo tovorni promet in logistiko

Več iz rubrike