Tehnološke inovacije, ki spreminjajo tovorni promet in logistiko

Tehnologija spreminja način poslovanja v skoraj vseh sektorjih, v primeru tovornega prometa in logistike pa nekaj tehnoloških inovacij še posebej izstopa.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Einride / Reuters
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Einride / Reuters

V zadnjih nekaj letih smo bili priča vedno večjemu obsegu tehnologij, kot so računalništvo v oblaku, t. i. veliki oziroma množični podatki (ang. big data), umetna inteligenca (AI), strojno učenje, mobilne tehnologije in družbeni mediji. Spremembe, ki jih te tehnologije prinašajo, so izjemnega pomena.

Med drugim namreč pozitivno vplivajo tudi na poslovanje številnih podjetij in posledično na celotna gospodarstva. V tovornem sektorju in na področju logistike pa še posebej izstopa pet tehnoloških inovacij, katerih vpliv naj bi bil močno viden v letu 2022.

image_alt
Denar se steka v avtonomne tovornjake, ki ne zavijajo levo

Spremembe, ki jih tehnologija prinaša omenjeni panogi, so izjemne. Te digitalne preobrazbe hitro postajajo poslovni spodbujevalec za številna podjetja, ki delujejo v tem sektorju, od operativne do strateške perspektive. V nadaljevanju si bomo pogledali pet tehnoloških inovacij, ki po navedbah spletnega portala ReadWrite, spreminjajo pravila igre.

Poglejmo si torej, kako bodo blockchain, internet stvari, 3D tiskanje, računalništvo v oblaku in analiza množičnih podatkov vplivali na panogo tovornega prometa in logistike v letu 2022.

Blockchain tehnologija

blockchain tehnologija je osnova za delovanje kriptovalut. Foto: Getty Images / iStockphoto
blockchain tehnologija je osnova za delovanje kriptovalut. Foto: Getty Images / iStockphoto
Do leta 2025 naj bi bila blockchain tehnologija po celem svetu v panogi transporta in logistike vredna več kot 670 milijonov evrov. Prednosti blockchaina za logistična podjetja so jasne: blockchain pomaga reševati težave, kot so goljufije in človeške napake, zmanjšuje stroške in povečuje učinkovitost. Eden od glavnih načinov za doseganje teh ciljev so pametne pogodbe.

Transakcije v logistiki običajno potekajo na podlagi številnih dokumentov, kot so nakladnice, tovorni listi, skladiščni nalogi, potrdila o zavarovanju in tako naprej. Na primer; carinjenje blaga prek odgovornih organov vključuje številne korake in odobritve različnih organov, denimo pristanišč, carinskih zastopniki ali drugih vladnih organizacij.

image_alt
Evropski projekt Chaise: Strokovnjak za blockchain naj bo!

Pametne pogodbe, ki temeljijo na blockchainu, pa lahko pomagajo poenostaviti te postopke z zagotavljanjem enotnega in verodostojnega »vira resnice« za vse stranke, vključene v transakcije. Te pogodbe odpravijo ročno obdelavo, saj se samodejno izvedejo, ko so izpolnjeni določeni pogoji. Rešitev z blockchain tehnologijo omogoča sodelovanje več organizacij, hkrati pa zmanjšuje stroške, saj odpravlja podvajanje vnosa podatkov in potrebo po večkratnih usklajevanjih med strankami.

Internet stvari (IoT)

Internet stvari (IoT) nudi logističnim ponudnikom veliko priložnosti za izboljšanje učinkovitosti, zmanjšanje stroškov in zmanjšanje tveganja, navaja ReadWrite. Logistična industrija se vse bolj obrača k napravam interneta stvari in podatkom, ki jih zbirajo, da bi pridobila večjo preglednost nad skladišči, distribucijskimi centri in prevoznimi sredstvi.

Internet stvari. Foto: Telekom Slovenije
Internet stvari. Foto: Telekom Slovenije

Senzorji interneta stvari lahko denimo spremljajo lokacijo, temperaturo, vlažnost in druge okoljske dejavnike ter tako pomagajo zagotoviti, da je blago shranjeno pod ustreznimi pogoji. Internet stvari v logistiki omogoča spremljanje sredstev na daljavo, kjer je mogoče slediti in spremljati sredstva na poti.

To na koncu zmanjša stroške vzdrževanja zaradi zgodnjega odkrivanja neučinkovitosti ali napak, kar omogoča preventivno ukrepanje, nižje zavarovalne premije in učinkovitejšo optimizacijo poti na podlagi podatkov v realnem času. Podjetja, ki se ukvarjajo s poceni storitvami prevoza avtomobilov ali drugega težkega blaga, lahko zaradi uvedbe tehnologije interneta stvari znižajo svoje stroške.

3D tiskanje

Zaradi možnosti tiskanja na zahtevo lahko podjetja zdaj ponujajo širšo paleto prilagojenih izdelkov kot kdaj koli prej. Logistična podjetja, kot je DHL, sprejemajo 3D tiskanje kot prihodnost oskrbovalnih verig. Z optimizirano oskrbovalno verigo pa dobi logistika še večji zagon.

image_alt
Na Zanzibar prihajajo internetni zrakoplovi

Avtomobilska industrija že dobro izkorišča 3D tiskanje, saj svojim strankam dobavlja prilagojene dele vozil. S to tehnologijo je mogoče proizvodnjo popolnoma prilagoditi povpraševanju strank, kar omogoča boljše storitve za stranke in zmanjšanje zalog v skladiščih. S tem podjetje prihrani pri proizvodnih stroških.

Poleg tega je proizvodnja na prodajnih mestih odličen način, s katerim lahko 3D tiskanje revolucionarno spremeni logistično industrijo. Trenutno nasprotje je masovna proizvodnja na centraliziranih lokacijah ter pošiljanje v distribucijske centre in trgovine na drobno. S tem se izboljša upravljanje dobavne verige, saj je čas dobave krajši.

Računalništvo v oblaku

Računalništvo v oblaku. Foto: Getty Images / iStockphoto
Računalništvo v oblaku. Foto: Getty Images / iStockphoto
Logistična panoga je močno odvisna od upravljanja dobavne verige, zato se številna podjetja za avtomatizacijo načrtovanja, organiziranja in sledenja pošiljk obračajo k rešitvam v oblaku. S tem se zaposleni sprostijo za opravljanje drugih nalog, hkrati pa se izboljša učinkovitost. Računalništvo v oblaku je v logistični industriji vse bolj priljubljeno, saj lahko podjetjem pomaga zmanjšati stroške poslovanja, povečati učinkovitost in izboljšati 'zaledne' dejavnosti.

Logistična panoga je tudi sicer idealen prostor za razcvet sistemov v oblaku, saj vključuje informacije iz več različnih virov, kot so prevozniki, pristanišča, letališča in stranke. Modeli računalništva v oblaku podjetjem prav tako omogočajo večjo prilagodljivost, saj lahko povečajo ali zmanjšajo zmogljivosti glede na povpraševanje po svojih izdelkih, storitvah ali informacijah.

Analiza množičnih podatkov

Ogromna količina podatkov, ki je danes na voljo, pomembno vpliva na uspeh podjetja, vendar lahko njihovo vrednost v celoti izkoristimo le če jih znamo uporabiti. V logistični panogi se je s prihodom interneta stvari povečalo število kanalov za zbiranje podatkov, ki lahko ob analizi tem podjetjem omogočijo boljše razumevanje njihovega poslovanja.

image_alt
Prvi avtonomni in električni tovornjaki na poti v Ameriko

Tudi nenehna širitev oskrbovalnih linij v preteklih letih predstavlja več priložnosti za deležnike, da zbirajo dragocene podatke in na podlagi ugotovitev primerno ukrepajo. Vremenske razmere, sezonski trendi, prometni vzorci, urniki voznega parka in gibanje zalog so odlični viri za zbiranje dragocenih podatkov. Pri tem pride prav analitična programska oprema, ki logistični industriji pomaga pri sprejemanju boljših odločitev na podlagi merljivih kazalnikov.

Zaradi hitrega napredka na področju tehnologije sta tovorni promet in logistika sicer že doživela svojevrstno revolucijo. V zadnjem desetletju lahko vidimo, kako zelo se je tehnologija na tem področju razvila. Zaradi predstavljenih tehnoloških inovacij pa marsikdo pričakuje, da so pred nami na omenjenih področjih, in tudi sicer, še vznemirljivi časi.

Več iz rubrike