Skodelica kave za 55 evrov; Zakaj?

Etiopska skodelica odličnosti - Queens Coffee -, ki vam jo osebni barist pripravi za mizo in postreže v kristalnem vinskem kozarcu. Kaj pravite?
Fotografija: Glavni barman Massimo Golfetto. FOTO: Maureen O'Hare/CNN
Odpri galerijo
Glavni barman Massimo Golfetto. FOTO: Maureen O'Hare/CNN

V Londonu lahko za 55 evrov poskusite eno najboljših kav na svetu. Kavarna Queens of Mayfair s sedežem v zelo razkošnem okrožju osrednjega Londona je prodala že več kot polovico razpoložljivih zalog kave, ki jo je mogoče piti samo v njihovih prostorih kot del ekskluzivne izkušnje.

Victoria Sheppard, ki je s svojo sestro Grace Sheppard ustanovila Queens of Mayfair, je za CNN povedala, da »fanatiki kave«, do njih potujejo tudi več ur, da bi poskusili skodelico izvrstne kave.

»Poznavalci kave prihajajo k nam od vsepovsod,« je dejala in njihovo zadnjo pridobitev označila za »zelo redko blago«.

Najboljša kava na svetu


Ta posebna serija etiopskih zrn kave je osvojila prvo mesto v Pokalu odličnosti, prestižnem letnem tekmovanju za visokokakovostne kave.

Kavarna Queens of Mayfair v londonu. FOTO: Queens of Mayfair
Kavarna Queens of Mayfair v londonu. FOTO: Queens of Mayfair
Pražarna Difference Coffee, ki oskrbuje kavarno Queens of Mayfair, je ena od le osmih podjetij po vsem svetu, ki je bila povabljena k oddaji ponudb za »zlata« zrna.

Mednarodna komisija strokovnjakov za kavo je po natančnem okušanju in testiranju ocenila kavo z oceno 91,08 / 95.
Zrna tovrstne kave na maloprodajnem trgu dosegajo ceno do 2000 funtov na kilogram (približno 2190 evrov), po besedah pražarne, pa gre za pošteno trgovino, saj je program Pokala odličnosti zasnovan tako, da nagrajuje kmete za odličnost, kar pomeni, da prejmejo večino prodajne cene - 155-krat več od običajne cene blaga.

Gre za eno izmed redkih vrhunskih kav, ki sta jih sestri vključili v ponudbo v svoji kavarni, ki sta jo odprli ravno prejšnji mesec. Poleg tega vodilnega pridiha pa je preostali meni bistveno bolj dostopen. Običajni espresso stane približno 2,20 evra, britanske klasike, kot so denimo klobase, dobite za nekaj manj kot pet evrov.

Kavarna, ki ponuja tudi vino in koktajle po ugodnih cenah, se odpre pozno, da ujame večerno množico.


Za ekskluzivno kavno izkušnjo obstaja veliko zanimanje


Novinarji CNN-a so se odpravili do Mayfaira na pokušino. Dočakal jih je glavni barman Massimo Golfetto, ki je pred njimi do miligrama natančno odtehtal porcijo kave, jo ročno zmlel za njihovo mizo in strokovno skuhal in spustil skozi poseben filter, ki omogoča, da kava kaplja pri optimalnem pretoku.

Poseben postopek priprave Queens kave. FOTO: Maureen O'Hare/CNN
Poseben postopek priprave Queens kave. FOTO: Maureen O'Hare/CNN
»Je blažja, skoraj prozorna,« razloži in natoči kavo v ukrivljen kozarec z elegantnim ročajem. »Izgleda bolj kot čaj, ne kava,« pišejo pri CNN in izkušnjo pokušine opisujejo kot: »aroma cvetna, okus nežen in lahek. Morda je ena redkih izkušenj leta 2020, ki ne pusti grenkega okusa v ustih.«

Ukrivljen kozarec »ujame vse okuse in arome, tako tudi naš nos uživa v izkušnji,« pojasnjuje Golfetto. Okus se razvija, ko se kava ohladi, njen značaj pa se razgrne kot cvetni listi.

»To je kot dobra steklenica vina,« pravi Victoria Sheppard, ena od lastnic kavarne. »Ne gre za močno ali najbolj ostro kavo, gre za kompleksnost okusa,« pojasni.

Proces vključuje triminutno »fazo cvetenja«, tako se okus docela razvije in okrepi. Skupaj se 15 gramom kave doda 250 gramov vode. Tekočina prehaja skozi stekleni filter v vrč, preden jo postrežejo v kristalnem kozarcu.

Kavo postrežejo črno. Dodajanje mleka bi bilo namreč »kot bi dobili dobro vino in ga zmešali z gazirano vodo,« pravi Sheppardova. »Gre predvsem za surovi okus po nečem organskem in nespremenjenem.«
 

Več iz rubrike