Najbogatejši Nemci so skupaj težki 1100 milijard evrov; Kdo je najpremožnejši?

Nemčija ima na podlagi evropske valute evro kar 237 milijarderjev. Na vrhu seznama je še vedno »stari znanec«.
Fotografija: Najbogatejši nemški državljan je Dieter Schwarz. FOTO: max.ku / Shutterstock
Odpri galerijo
Najbogatejši nemški državljan je Dieter Schwarz. FOTO: max.ku / Shutterstock

Nemški milijarderji so obogateli s prodajo higienskega papirja, igrač, pijač, industrijskih kablov, piščancev, druge hrane, embalaže, avtodomov, programske opreme, gospodinjskih aparatov, nepremičnin in sladkarij.

Ker je Nemčija dežela avtomobilov, ni presenetljivo, da so se lastniki kar nekaj dobaviteljev avtomobilskih delov uvrstili na seznam 1000 najbogatejših Nemcev, ki ga objavlja tednik Welt am Sonntag.
 

Schwarz je nesporni zmagovalec


Najbogatejši nemški državljan je Dieter Schwarz. Sicer že tradicionalno na vrhu seznama, je Schwarzovo bogastvom tokrat ocenjeno na 41,8 milijarde evrov. Njegovo podjetje Schwarz-Gruppe z letnim prometom v višini 113,3 milijarde evrov vodi verigo supermarketov Lidl in Kaufland.
 
Približno polovico Schwarzovega bogastva so vredni drugi najbogatejši Nemci, družina Reimann. Glede na seznam, ki ga je sestavil časnik, imajo lastniki podjetij Coty in Jacobs Douwe Egberts, 21,45 milijarde evrov premoženja.

Delničarji v avtomobilski industriji


Dieter Schwarz in družina Reimann sta kljub - ali morda zaradi - pandemije covida-19, od leta 2019 svoje bogastvo do neke mere povečala. Tretji na seznamu je družina Wolfgang Porsche, ena od delničarjev Volkswagna in Porscheja, s premoženjem v višini 20 milijard evrov. V primeru Porscheja se od lanskega leta ni nič kaj bistveno spremenilo.
 
Susanne Klatten ostaja najbogatejša ženska v Nemčiji z neto vrednostjo 15,1 milijarde evrov. Je delničarka BMW in Altane, kemičnega podjetja. Njen brat Stefan Quandt je na lestvici Welt am Sonntag dosegel šele 9. mesto. V lasti ima 13,6 milijarde evrov premoženja.
 

Mesta od pet do deset


Nemčija ima kar 237 milijarderjev. FOTO: Stephen Finn / Shutterstock
Nemčija ima kar 237 milijarderjev. FOTO: Stephen Finn / Shutterstock
Dietmar Hopp, ki je na petem mestu, si je bogastvo ustvaril s programsko opremo in bioinženiringom. Hasso Plattner, ki je na šestem mestu, je Hoppov partner pri programski družbi SAP. Ukvarja se tudi z umetnostjo. Sedmo in osmo mesto zasedata družini Heister in Albrecht, ki sta lastnika verige supermarketov Aldi Süd.
 
Na desetem mestu je poslovnež Heinz Hermann Thiele, ki proizvaja zavore. Hkrati je delničar več podjetij, med katerimi je tudi Lufthansa. Zgoraj omenjenih je le deset od 237 milijarderjev v Nemčiji.
 

Nič v primerjavi z Američani


Čeprav je v Zvezni republiki Nemčiji očitno veliko bogastva, so tisti, ki so na seznamu, ob najbogatejših Američanih še vedno videti precej nevidni. Premoženje Jeffa Bezosa je približno trikrat večje od Dieterja Schwarza. Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffet, Larry Ellison, Steve Ballmer, Elon Musk, Sergey Brin, Alice Walton in več drugih ameriških državljanov so veliko bogatejši od nemškega prvaka.
 
Bogatstvo 1000 najbogatejših Nemcev skupaj, po oceni Welt am Sonntag, trenutno znaša približno 1,1 bilijona evrov, kar je 0,76 odstotka več kot leto prej.
 
Za uvrstitev na nemški seznam najbogatejših so med drugim upoštevani osnovni kapital, podjetja, naložbe, nepremičnine, pa tudi umetniške zbirke in družinske fundacije.
 
 

Več iz rubrike