Brat Elona Muska ustvarja super kmetijo

Zadnja leta je pridelovanje zelenjave v pravem razcvetu, brat Elona Muska pa želi še dodatno okrepiti trend urbanega vrtnarstva.
Fotografija: V mestih se spreminjajo načini kmetijstva, to pa prepoznavjao tudi investitorji, ki podpirajo podjetja urbanega kmetijstva. FOTO: Stephane de Sakutin/Reuters
Odpri galerijo
V mestih se spreminjajo načini kmetijstva, to pa prepoznavjao tudi investitorji, ki podpirajo podjetja urbanega kmetijstva. FOTO: Stephane de Sakutin/Reuters

Pridelovanje zelenjave je zadnja leta izredno priljubljeno, dodaten razcvet pa se je zgodil letos v času največje karantene. Pospešen trend je postalo urbano vrtičkanje in navpično gojenje rastlin, izpostavlja CNN Business.
 

Vertikalno vrtnarjenje


V mestih se je razpasel trend navpičnega vrtnarjenja, pri katerem se rastline goji eno nad drugo, pogosto kar brez zemlje. Tovrsten način gojenja zelenjave postaja vse bolj priljubljen tudi zato, ker se število ljudi v mestih hitro povečuje, s tem pa se zmanjšujejo pridelovalne površine.


Navpično vrtnarjenje sicer nikakor ni nov koncept, je pa trenutno uporaba tega v velikem razcvetu, tudi zaradi vse večje ekološke naravnanosti urbanega prebivalstva.
 

Mlajši Musk


Trend urbanega vrtnarjenja pa je že pred leti ustvaril tudi prva podjetja, ki se ukvarjajo s to tematiko. Eno takšnih je podjetje iz Brooklyna Square Roots, ki ga je leta 2016 ustanovil Kimbal Musk, mlajši brat slovitega Elona Muska. Kimbal je bil leta 2017 na Svetovnem ekonomskem forumu razglašen tudi za socialnega podjetnika leta, osrednji namen delovanja njegovega podjetja pa je dobava sveže in lokalne hrane v mesta po celem svetu, še posebej tako, da se podpre mlajše generacije, ki bi se ukvarjale z navpičnim vrtnarjenjem.
Zaradi večanja prebivalstva v mestih, vse bolj primanjkuje površin za pridelavo hrani, s tem pa se krepi trend navpičnega gojenja rastlin. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Zaradi večanja prebivalstva v mestih, vse bolj primanjkuje površin za pridelavo hrani, s tem pa se krepi trend navpičnega gojenja rastlin. FOTO: Getty Images/iStockphoto


»Ko sem bil še otrok, je bilo kuhanje edini način, da se je naša družina usedla, umirila in pogovarjala,« v svojem slogu pravi Musk, ki dodaja: v devetdesetih letih sem sicer bil vpleten v zgodbe razvoja interneta, kar me je vselej navduševalo, vseeno pa je bila moja strast vedno hrana.« Spomnimo, da je Kimbal skupaj z bratom Elonom ustvaril podjetja Zip2 in ga nato uspešno prodal. Po prodaji omenjenega podjetja je Kimbal želel postati kuhar in se takrat tudi preselil v New York, kjer je obiskoval mednarodni kulinarični center (angl. International Culinary Center).
 

Obetavno področje


V načrtu podjetja Square Roots, ki ga vodi mlajši Musk je oblikovanje t.i. super kmetije, ki bi nastala že v naslednjih treh mesecih. Ta bi razpolagala s 25 kontejnerji, ki bi imeli različne vremenske pogoje, skladišče za zamrzovanje, infrastrukturo za biološko varnost in vse ostalo kar potrebuje večja kmetija za navpično gojenje rastlin. Od svojih začetkov, leta 2016 je podjetje Square Roots pridelalo že več kot 120 vrst zelenjave in nekaj sadja.
Podjetje Square Roots, ki ga vodi Kimbal Musk načrtuje t.i. super kmetijo, kjer se bo sodobno pridelovalo zelenjavo. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Podjetje Square Roots, ki ga vodi Kimbal Musk načrtuje t.i. super kmetijo, kjer se bo sodobno pridelovalo zelenjavo. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters


Square Roots pa ni prvo tovrstno podjetje. Takšen je startup Plenty, ki se je oblikoval v mondeni Silicijevi dolini je nastal že leta 2013. Za tem ga je podprl še Jeff Bezos, ki se je vključil še na področje pridelava hrane.

Da gre za interesantno področje prihodnosti v svojem poročilu piše tudi profesor na čikaški univerzi Kheir Al-Kodmany, ki pravi: »Okoljevarstveniki, urbani pridelovalci zelenjave, arhitekti, agronomi in tudi strokovnjaki iz področja javnega zdravja se že vključujejo v mini revolucijo, ki pravkar poteka. Vsi našteti namreč že sodelujejo pri iskanju rešitev pomanjkanja možnosti pridelave hrane v urbanih središčih, ki bodo v prihodnje še bolj rasle.«

Več iz rubrike

aktualno

Razglašeni letošnji najlepši in najgostoljubnejši kraji v Sloveniji

Turistična zveza Slovenije (TZS) je v soboto razglasila letošnje dobitnike priznanj v akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna.

aktualno

Slovenija se uvršča v sam vrh glede očetovskega dopusta, Hrvaška glede materins…

Kakšne so pravice novopečenih staršev pri koriščenju dopusta po posameznih državah? Kakšne so pravice istospolnih parov po svetu do posvojitve?

aktualno

Slovenski Viberate pritegnil zanimanje največjih založbenih hiš

Podjetje Viberate je predstavilo analitično orodje za glasbeno industrijo, ki jo je koronakriza močno zdesetkala, zanimanje pa kažejo tudi največje založbe.

aktualno

Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.

Komentarji: