Projekt zaneslo: Namesto zelenih stanovanj nastala džungla

Zgrajen leta 2018, naj bi mestni gozd Qiyi v Chengduju postal zeleni raj za prebivalce.
Fotografija: V mestni gozd Qiyi City se je vselila le peščica družin. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V mestni gozd Qiyi City se je vselila le peščica družin. FOTO: AFP

Eksperimentalni projekt zelenih stanovanj v kitajskem mestu Chengduju je bodočim prebivalcem obljubil življenje v »vertikalnem gozdu«. Na balkonu vsake enote je zasajenih do 20 vrst rastlin, bujno zelenje pa naj bi filtriralo onesnaževanje zraka in hrupa v mestu. Chengdu je namreč eno večjih mest na Kitajskem s hudimi težavami s smogom.

Projekt je le eden od številnih projektov »vertikalnih gozdov« na Kitajskem, ki naj bi absorbiral ogljikov dioksid in zagotavljal svež kisik za boj proti onesnaževanju zraka v kitajskih mestih.
 
Po navedbah nepremičninskega posrednika projekta, je bilo razprodanih vseh 826 stanovanj, a stolpnice so namesto sodobnega eko-raja videti kot prizor postapokaliptičnega filma. V mestni gozd Qiyi City se je vselila le peščica družin, poroča Bangkok Post.


Projekt v jugozahodnem mestu je bil zgrajen leta 2018, vsak zasebni balkon je bil zasnovan tako, da je bil prostor za rast rastlin. A polni balkoni rastlin, brez stanovalcev, ki bi skrbeli zanje, so vzrok, da se je osem - trideset nadstropnih - stolpnic znašlo v džungli, namesto ljudi, pa na balkonih uživajo komarji.
 
Težava v Chengduju je deloma posledica slabe zasnove, večinoma pa očitnega primera zanemarjanja. FOTO: STR/AFP
Težava v Chengduju je deloma posledica slabe zasnove, večinoma pa očitnega primera zanemarjanja. FOTO: STR/AFP
Rastline so nekatere balkone skoraj v celoti pogoltnile, veje pa so napadlje še ovoj stavb, kažejo zadnji posnetki prizorišča. Opaziti je tudi izjeme - peščica balkonov ima namreč obrezane rastline, v stanovanjih pa so prižgane luči.
 
Težava v Chengduju je deloma posledica slabe zasnove, večinoma pa očitnega primera zanemarjanja, opozarjajo lokalni strokovnjaki. Po poročanju državnega časopisa Global Times je od vseh 826 stanovanj, vseljenih le deset.


Razvijalec projekta je v zagovor dejal, da bodo okrepili vzdrževalna dela in prizadevanja za zatiranje škodljivcev.
 
V primerjavi s spodletelim kitajskim projektom, je Bosco Verticale v Milanu, zgodba o uspehu. Nedavno poročilo Svetovnega sveta za zeleno gradnjo je pokazalo, da je tam prebivalcem zelo všeč. V tem primeru so arhitekti tesno sodelovali z botanikom, da bi zagotovili, da bo rastlinska paleta - več kot 500 srednje velikih in velikih dreves, 300 majhnih dreves, 5000 grmovnic in 11.000 ostalih rastlin - rasla pod nadzorom in izgledala dobro.
 

Več iz rubrike