Multimilijarder uresničil sanje in ostal brez denarja

Trajalo je več desetletij, ta teden pa je nekdanji milijarder Chuck Feeney končno zaključil svoj načrt in svoje premoženje podaril dobrodelnim organizacijam.
Fotografija: Chuck Feeney je v tem tednu podaril zadnji del od skupno 8 milijard dolarjev in s tem zaključil načrt dobrodelnega deljenja svojega premoženja. FOTO: Š Fennell Photography
Odpri galerijo
Chuck Feeney je v tem tednu podaril zadnji del od skupno 8 milijard dolarjev in s tem zaključil načrt dobrodelnega deljenja svojega premoženja. FOTO: Š Fennell Photography

Soustanovitelj velikanske verige Duty Free Shoppers in nekdanji milijarder Chuck Feeney je v tem tednu izpolnil svoj načrt in celotno svoje premoženje uspešno podaril dobrodelnim organizacijam. Feeney je pri 89 letih končno ostal brez denarja in, kot pravi, ne bi moral biti bolj srečen.
 

Deli dokler živiš


Chuck Feeney je leta 1960 skupaj z Robert Millerjem ustanovil imperij trgovin Duty Free Shoppers, ki so različne izdelke na letališčih prodajale po neobdavčenih cenah. Za tem je cel svet navdušil z izredno veliko varčnostjo in dobrodelno naravnanostjo, ki so jo primerjali celo z meniškim altruizmom.

Že tako filantropsko naravnan je Feeney začel prakticirati idejo »Giving While Living« oziroma daj dokler živiš; povedano drugače dobrodelne organizacije je financiral medtem ko je živ, namesto, da bi se ustvarjale fundacije po njegovi smrti. Glede na to, da denarja ne moremo odnesti s sabo v grob, se je Feeney spraševal, zakaj ne bi denarja razdelil medtem ko je živ in nadzoroval pot denarja, dejanske spremembe v družbi pa videl na svoje oči.


»Veliko smo se naučili. Nekatere stvari bi lahko storili drugače, vendar sem še vedno zelo zadovoljen. Zadovoljen sem predvsem, da sem denar razdelil po svoje in dokler sem živ,« je Feeney povedal reviji Forbes ter se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri njegovem pristopu deljenja bogastva. Feeney je premožnim posameznikom, ki se sprašujejo ali naj delujejo na enak način sporočil tudi, da naj poskusijo in zagotovil zadovoljstvo.  
 

Doniral več kot 8 milijard dolarjev


Zadnjih štirideset let je Feeney doniral več kot 8 milijard dolarjev. Preko svoje fundacije Atlantic Philanthropies je doniral dobrodelmnim organizacijam, bolnišnicam in humanitarnim fundacijam po celem svetu, sicer pa je bila večina donacij anonimnih. Medtem ko številni premožni filantropi svoje donacije javno poveličujejo in jih uporabljajo za pozitivno publiciteto, je v primeru Feeneya zgodba drugačna; njegove donacije so bile tiha darila.
Feneey svojih dejanj ni promoviral so pa ta prevzela številne podjetnike in filantrope, ki donacije pogosto uporabljajo za pozitivno publiciteto. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Feneey svojih dejanj ni promoviral so pa ta prevzela številne podjetnike in filantrope, ki donacije pogosto uporabljajo za pozitivno publiciteto. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


Zaradi tajnih donacij po celem svetu ga je Forbes označil kar za James Bonda filantropije. Ko so novinarji Forbsa leta 2012 z njim opravili daljši intervju, je Feeney ocenil, da je za obdobje pokoja za sebe in svojo ženo prihranil okoli 2 milijona dolarjev. To pomeni, da je Feeney podaril kar 375.000 odstotkov več denarja kot mu ga je zdaj ostalo.
 

Čestitke filantropu


Trenutno Chuck Feeney, nekdanji milijarder in lastnik svetovne verige trgovin, živi v apartmaju v San Franciscu, ki izgelda skoraj kot apartma študentskega doma. Njegove stene so polne slik prijateljev in družine, v sredini apartmaja pa kraljuje lesena miza, na kateri je postavljena plastificirana plaketa z napisom: »Čestitke Chucku Feeneyu za 8 milijard dolarjev donacij.«

To pa je zaključena zgodba donacij Chucka Feeneya, ki je izpostavljena bistveno premalo glede na učinek, ki ga je dejansko imela. Čeprav svojih dejanj ni promoviral pa ni skrivnost, da so njegova dejanja prevzela številne podjetnike in filantrope. To sta priznala tudi Bill Gates in Warren Buffett, ko sta leta 2010 zagnala kampanijo Giving Pledge. S tem sta želela močno pritisniti na najbogatejši del prebivalstva na svetu, ki bi še za čas svojega življenja podaril polovico svojega premoženja.

Več iz rubrike