Nova strategija za razvoj takojšnjih mednarodnih plačil

Postopek plačevanja in izvrševanja poslov z vrednostnimi papirji se bo korenito spremenil.
Fotografija: SWIFT. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
SWIFT. FOTO: Shutterstock

Sistem za sporočanje finančnih sporočil SWIFT je predstavil novo razvojno strategijo, v okviru katere se bo korenito spremenil postopek plačevanja in izvrševanja poslov z vrednostnimi papirji. Nadgrajena bo tudi infrastruktura za čezmejne transakcije, ki bo finančnim institucijam po vsem svetu omogočila takojšnje in nemoteno poslovanje.
 
Družba bo zagotavljala celovite storitve za upravljanje postopka izvrševanja transakcij, ne le za izmenjavo finančnih sporočil. Novi pristop bo spodbudil inovacije, saj bo finančnim institucijam - samostojno ali v sodelovanju s fintech podjetji - razvil storitve z dodano vrednostjo za razvoj poslovanja.


Na področju plačil bodo finančne institucije lahko razširile ponudbo za podjetja in potrošnike ter izboljšale kakovost storitev za končne uporabnike. V industriji vrednostnih papirjev pa bodo finančne institucije imele koristi od učinkovitejšega postopka usklajevanja, izboljšanih storitev poročanja in servisiranja premoženja ter popolne preglednosti postopka transakcij za zmanjšanje neplačil in glob.

»V naslednjih dveh letih bo SWIFT temeljito spremenil postopek plačevanja in transakcij z vrednostnimi papirji, s čimer bo postal še bolj brezhiben, hitrejši, kakovostnejši in zanesljivejši,« je ob novici dejal Yavar Shah, predsednik upravnega odbora SWIFT.
 
SWIFT. FOTO: Panchenko Vladimir / Shutterstock
SWIFT. FOTO: Panchenko Vladimir / Shutterstock
Organizacija poroča, da bo posodobljena platforma SWIFT zagotavljala interakcijo med finančnimi institucijami in drugimi udeleženci na trgu, kar bo omogočilo bolj nemotene procese, optimiziralo hitrost in ohranilo popolno preglednost in predvidljivost transakcij na vseh stopnjah izvrševanja kjer koli na svetu.
 
Inovacija bo omogočila takojšnje nemoteno izvajanje transakcij med več kot 4 milijardami računov v finančni mreži SWIFT.
 
Digitalna platforma naslednje generacije bo z API-ji in tehnologijami v oblaku zagotavljala storitve obdelave, ki jih banke tradicionalno razvijajo samostojno v okviru svoje infrastrukture, kar bo prihranilo čas in zmanjšalo stroške celotne industrije.
 
Pred tem so iz organizacije sporočili, da SWIFT načrtuje odložitev datuma migracije ISO 20022 za čezmejna plačila za 12 mesecev - od novembra 2021 do konca leta 2022. Razlog je v tem, da banke nimajo časa za pripravo obstoječe infrastrukture na prehod.
 

Več iz rubrike