Korona močno udarila po vrednosti kraljevih nepremičnin

Kraljica Elizabeta se sooča s padcem vrednosti nepremičnin, ki so v lasti kraljeve družine; vrednosti nepremičnin naj bi padle tudi za 700 milijonov dolarjev.
Fotografija: Kraljeva družina se sooča s 716 milijonov dolarjev težkim padcem cen nepremičnin, ki so v njihovi lasti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kraljeva družina se sooča s 716 milijonov dolarjev težkim padcem cen nepremičnin, ki so v njihovi lasti. FOTO: Reuters

Vrednost nepremičnin, ki so v lasti otoške kraljeve družine so se v času pandemije izrazito pocenile. Holding Crown Estate, ki upravlja kraljeve nepremičnine se tako sooča s 716 milijonov dolarjev težkim padcem cen nepremičnin, ki jih kraljeva družina obvladuje v predelih Londona in na ruralnih delih Anglije, piše Forbes.
 

Težki časi za najemniški trg


Letno poročilo, ki ga je za leto 2019/20 včeraj objavil Crown Estate piše, da je kraljevi portfelj padel za 1,2 odstotka, na 17,4 milijarde dolarjev. Zaradi stroge karantene v Londonu so se namreč izpraznila trgovine in restavracije, kar je povzročilo nezmožnost plačevanja najemnin. Takšne razmere za najemniški trg, v katerem sodeluje tudi kraljeva družina nikakor niso idealne. V poročilu je zapisano, da so za Crown Estate težki časi, kar se opazi po celotni Veliki Britaniji.


Ne glede na padec vrednosti pa je Crown Estate v lanskem letu še vedno ustvaril dobiček, izpostavlja direktor holdinga Dan Labbad. Dobiček je pravzaprav v lanskem letu celo narasel za 0,4 odstotke, skupni dohodek pa je tako znašal 447 milijonov dolarjev. »Rezultati lanskega leta odražajo trdnost in neomajnost našega portfelja ter aktivnega pristopa naše ekipe,« je izpostavil Labbad.
 

Državne nepremičnine


Lastnina Crown Estata je britansko gospodarsko ministrstvo leta 2010 opredelilo kot državno in neodvisno lastništvo. To vključuje tudi dele Londona, kot sta na primer Windsor in hipodrom Ascot. Crown Estate sicer že od leta 1961 deluje kot neodvisno komercialno podjetje, ki svoj dobiček namenja domači zakladnici. Samo v zadnjem desetletju je podjetje ustvarilo 3,7 milijard dolarjev dobička, ki ga je pognalo nazaj v britansko gospodarstvo.
aja 2019 je Forbes osebno premoženje britanske kraljice ocenil na 500 milijonov dolarjev, medtem ko vrednost premoženja ob upoštevanju vseh kraljevih holdingov in skladov, skupno znaša 25 milijard dolarjev. FOTO: Leon Neal/Afp
aja 2019 je Forbes osebno premoženje britanske kraljice ocenil na 500 milijonov dolarjev, medtem ko vrednost premoženja ob upoštevanju vseh kraljevih holdingov in skladov, skupno znaša 25 milijard dolarjev. FOTO: Leon Neal/Afp


Omenjen dobiček se ne glede na kraljeve pridevnike ne smatra za premoženje kraljeve družine, vseeno pa kraljica po plačilu zakladnici, prejme 25 odstotkov dohodka Crown Estata. Tega zakladnica izplača z dvoletnim zamikom.

Maja 2019 je Forbes osebno premoženje britanske kraljice ocenil na 500 milijonov dolarjev, medtem ko vrednost premoženja ob upoštevanju vseh kraljevih holdingov in skladov, skupno znaša 25 milijard dolarjev.
 

Negotova prihodnost in obrestna plačila


V poročilu pa med drugim pišejo tudi, da v prihodnje pričakujejo še nekaj gospodarskih pretresov, ki bodo zamajali trg. Tako bo kraljeva družina letos prisiljena, da plačila zakladnici izvede z zamudo in v več delih. Okoli 447 milijonov dolarjev bo plačanih po delih. Prvih 113 milijonov dolarjev je bilo že plačanih julija, ostala plačila pa bodo izvedena glede na tržne razmere.

Crown Estate se je dotaknil tudi nagrad za zaposlene, ki so zaenkrat zamrznjene; vendar niso preklicane. To velja za vse člane uprave in vodje, katerim se je za 20 odstotkov znižala še mesečna plača.

Več iz rubrike