Restavracija: njen izvor in začetki

Kje in kako se je razvijal koncept restavracije, kot jo poznamo danes?
Fotografija: Foto: Kondor83 / Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Kondor83 / Getty Images / iStockphoto

Prva restavracija je svoja vrata odprla v Franciji. V isti državi se je oblikovalo tudi ime zanjo. Že leta 1835 je izraz sprejela francoska akademija, ki je bila zadolžena za uradno uporabo francoskega jezika. Pojem »restauran« je takrat označeval jed iz mesa, čebule, zelenjave in zelišč, ki naj bi imela zdravilne lastnosti. Ljudem naj bi pomagala odpraviti prebavne težave in jim povrnila moč, navaja The Conversation.
 
image_alt
Najbolj luksuzne restavracije na svetu

Izraz je imel tako sprva medicinsko konotacijo, kraje, kjer so okoli leta 1760 ponujali to zdravilno jed, pa so imenovali tudi zdrave hiše.
 

Prva restavracija svoja vrata odprla leta 1765

 
Prva restavracija, kot jih poznamo danes, je svoja vrata odprla leta 1765 v Parizu na današnjem Rue du Louvre. Njen lastnik naj bi bil Mathurin Roze de Chantoiseau, medtem ko je v nekaterih drugih zapisih omenjen gospod Boulanger. Gostom so ponujali perutnino, jajca, maslene testenine in zdrobove kolače. Restavracija je še poseben sloves uživala na račun svoje značilne jedi iz perutnine s piščančjo omako, ki je bila znana po vsem Parizu.
 
image_alt
Luksuzni hotel, vklesan v hrib pod oljčnim nasadom

Francoski pisatelj Édouard Fournier to restavracijo opisuje tudi v eni od svojih knjig. Opisuje jo kot obrat za juho, kjer so perutnino z grobo soljo in svežimi jajci postregli na majhnih marmornih mizah brez prtov.
 
V tistem času so Francozi izven domačega okolja lahko jedli zgolj v baru ali krčmi. Značilno za tako postrežbo je bilo, da je bila v ponudbi le ena jed, gostje pa so morali tja priti ob dogovorjeni uri. Kakovost tamkajšnje hrane ni bila najboljša.
 
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Roze de Chantoiseau je bil prvi, ki je predlagal inovativni koncept postrežbe hrane. Zanj je bila značilna postrežba brez vnaprej določenega urnika, gostje so se usedli za ločene mize. Ponudba jedi je bila raznolika in vnaprej določena, prav tako tudi cena zanje. Hrana je bila dobra in ljudje so v njej uživali. Pred nastopom take restavracije so bili edini, ki so v Franciji dobro jedli, člani sodišča v Versaillesu in drugi plemiči, katerim so jedi pripravljali osebni kuharji. Leta 1789 je bilo v Parizu že približno 100 tovrstnih restavracij.
 

Uvedba jedilnika

 
V tistem času je prišlo do uvedbe jedilnika. Ker so restavracije ponujale čedalje večji nabor ljudi, je postajalo bolj priročno, da je bila ponudba predstavljena na menijih.
 
Antoine de Beauvilliers, nekdanji šef kuhinje grofa Provanse, je bil prvi osebni kuhar, ki se je odločil za drzno potezo. Zapustil je svojega gospodarja in leta 1782 v Parizu odprl lastno restavracijo Le Beauvilliers. Šlo je za luksuzno lokacijo, kjer so lahko stranke jedle kot v Versaillesu. Postrežba je bila brezhibna, jedi skrbno izbrane, v sklopu restavracije pa se je nahajala tudi odlična vinska klet. Njen sloves se je hitro širil. Šlo je za prvo pravo francosko gastronomsko restavracijo in njenemu zgledu so kmalu sledile še druge.
 
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Uživanje v raznovrstnih jedeh danes ni več le privilegij manjšega kroga ljudi. Ponudba raznolikih restavracij je postala z leti čedalje večja. Danes so nam na dosegu roke kulinarične dobrote z vsega sveta. Prav tako so na voljo različni cenovni rangi ponudbe, s čimer lahko vsak najde nekaj zase.
 

Več iz rubrike