Redek portret princese Diane prvič na ogled javnosti

Umetnina je bila prodana za desetkrat več kot je bila sprva ocenjena.
Fotografija: Princesa Diana. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Princesa Diana. Foto: Reuters

Redek portret Diane, valižanske princese, je prvič na ogled javnosti, potem ko je bil nedavno prodan na dražbi. Oljna skica ameriškega umetnika Nelsona Shanksa, je bila dokončana leta 1994, tri leta pred Dianino smrtjo v Parizu. Z njo se je na naslovnicah znašel januarja, ko je bila umetnina na dražbi Sotheby's prodana za 201.600 dolarjev, kar je bilo kar desetkrat več od prvotne ocene.

image_alt
Najdražji kosi nakita v zbirki Meghan Markle

Princesa na platnu

V delovni sobi se zdi pokojna princesa, katere oči so uprte navzdol, globoko zamišljena. Skica je bila ena izmed večih skic, ki je zajela »pristne izraze«, ki so bili uporabljeni za končni portret, so sporočili javnosti iz londonske galerije Philip Mould & Company, ki predstavlja delo v Masterpiece London Art v času od 30. junija do 6. julija.

Oljna slika princese Diane. Foto: Philip Mould & Company
Oljna slika princese Diane. Foto: Philip Mould & Company

Upodobljena je bila oblečena v prvotno izbrano obleko, zeleno žametno obleko Catherine Walker, v kateri je bila tudi fotografirana za naslovnico v izdaji revije Vanity Fair, junija 1997. Kasneje se je preoblekla v bolj tradicionalno belo bluzo in modro krilo za končni portret, navaja CNN. Portret so obesili v kraljevi rezidenci v Kensingtonski palači, kasneje pa v Dianini družinski hiši v Althorpu, približno 140 kilometrov severozahodno od Londona.

Za končni portret je bilo potrebnih več kot 30 srečanj, ki so potekale v Shanksovem londonskem studiu. Ta srečanja so postala priložnost za olajšanje za Diano v težavnem obdobju njenega življenja, ko je njen zakon s princem Charlesom razpadel. Spoprijateljila se je z umetnikom in njegovo ženo Leono ter kasneje v pismu zaupala, da je bil prihod v studio varen pristan, poln ljubezni in podpore.

image_alt
Na ogled poročna tiara princese Diane

Umetnik je poleg Diane upodobil tudi mnogo drugih slavnih osebnosti

Shanks, ki je umrl leta 2015, je bil svetovno znan po svojih portretih, saj je naslikal tudi nekdanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana, britansko premierko Margaret Thatcher, opernega pevca Luciana Pavarottija in papeža Janeza Pavla II. Njegov uradni portret nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona visi v Nacionalni galeriji portretov v Washingtonu.

»Glede na portrete kraljevih osebnosti, je izredno redko, da umetnik hkrati ujame tako javni kot zasebni značaj,« je v sporočilu za javnost povedal galerist Philip Mold. Dodal je še: »Shankova skica edinstveno združuje Dianin glamur s čustvenim trpljenjem njenih zadnjih let. Čutili smo, da sodi v britansko zbirko in veseli smo, da jo lahko pokažemo v njenem domačem mestu.«

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Več iz rubrike