Na ogled poročna tiara princese Diane

Tiara Spencer bo na razstavi zagotovo vzbudila največ pozornosti, saj še danes princesa Diana velja za ljubljenko britanskega ljudstva.
Fotografija: Tiara, ki jo je nosila Diana na svoji poroki, je že več generacij v njeni družini. Foto: GettyImages
Odpri galerijo
Tiara, ki jo je nosila Diana na svoji poroki, je že več generacij v njeni družini. Foto: GettyImages

Veličastno praznovanje 70-letnice vladanja kraljice Elizabete II. bo priložnost za razstavo zgodovinskih umetniških del iz zasebnih zbirk.

Platinasti jubilej je kraljica dopolnila že 6. februarja (na dan, ko je pred 70. leti umrl njen oče), praznovanje pa bo osredotočeno na prvi vikend v juniju, ko bo minilo 69 let od njenega kronanja. Uradno je bila kraljica namreč okronana šele junija, leto dni po smrti svojega očeta.

image_alt
Znani draguljar razkriva 50-karatni diamant

Jubilejni vikend bo Britancem prinesel štiri delovne proste dni, ki jih bodo lahko zapravili na številnih pouličnih zabavah, koncertih in paradah, ki jih načrtujejo britanske oblasti.  

Poleg redkih portretov na ogled tudi kraljeve tiare

Ob tej posebni priložnosti pa bo londonska dražbena hiša Sotheby's gostila umetniški festival, ki poleg obsežne razstave vključuje tudi glasbene dogodke in številne predstave. Razstava bo na ogled ponujala portrete predhodnic aktualne britanske kraljice.

Marijina sestra Elizabeta je bila kraljica Anglije in Irske. Foto: Wikipedia
Marijina sestra Elizabeta je bila kraljica Anglije in Irske. Foto: Wikipedia

Tako bo od 28. maja do 15. junija med drugim na ogled portret Elizabete I., ki je nastal ob spodleteli španski invaziji na Anglijo leta 1558, pa tudi redek sodoben portret Marije I. Angleške in portret sedanje kraljice Elizabete II. ki ga je leta 1985 naslikal Andy Warhol, poročajo tuji mediji.

Na razstavi bo prikazana tudi zgodovina tiar od poznega 18. stoletja, ko sta jih uvedla Napoleon Bonaparte in cesarica Josephine. Na ogled bo 50 tiar, ki so jih posodile aristokratske hiše iz Združenega kraljestva in Evrope, navaja The Guardian. Me drugim bo razstavljena diamantna tiara iz leta 1880 ter tiara iz turkiznega kabošona in diamantov francoske draguljarne Van Cleef & Arpels iz 60. let prejšnjega stoletja.

image_alt
V Dubaju odprli muzej prihodnosti

Poleg zbirke kraljevskih tiar, vključno s kosi, ki sta jih nosila kraljica Victoria in Josephine Bonaparte bo razstavljena tudi tiara, ki jo je nosila princesa Diana na poroki s princem Charlesom leta 1981. Tiara Spencer bo zagotovo vzbudila največ pozornosti, saj še danes princesa Diana velja za ljubljenko britanskega ljudstva.  

Nazadnje videna na poroki Dianine nečakinje

Diana, ki je sama izhajala iz dolge vrste britanskih aristokratov, se je odločila, da bo na poroki namesto kraljičine, nosila tiaro lastne družine.

Tiara naj bi bila po nekaterih podatkih izdelana leta 1767, in se je stoletja prenašala po družini, preden jo je leta 1930 draguljarna Garrad oblikovala v danes poznan dizajn.  

Diana jo je nosila na poročni dan, kasneje pa tudi na številnih državnih prireditvah in turnejah v tujini. Danes ima skrbništvo nad tiaro Dianin brat Charles, nazadnje pa jo je na svoji poroki leta 2018 nosila Dianina nečakinja Celia McCorquodale, navajajo tuji mediji.

image_alt
Manj znana dejstva o kraljici Elizabeti

Na razstavi bo mogoče videti tudi redke rokopise, med drugim obsodbo Thomasa Percyja, sedmega grofa Northumberlandskega, ki jo je podpisala in s tajnim pečatom zapečatila Elizabeta I.

Več iz rubrike