Razkošna jahta v obliki galeba, ki ne ustvarja emisij

Seaffinity je nov koncept razkošne jahte, ki jo je oblikoval francoski oblikovalski studio. Pri tem so ga navdihnile obmorske ptice.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/RobbReport
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/RobbReport

Francoski oblikovalski studio VPLP Designs je nedavno predstavil koncept 45-metrskega plovila na hibridni pogon s popolnoma tihim delovanjem, navaja spletna stran The Flighter.

image_alt
Razkošna jahta, ki je na sejmu v Monaku najbolj navdušila

Znani oblikovalec jaht Patrick Le Quément je navdih za monolitno obliko plovila črpal iz lepote galebov. Zgornji del jahte namreč spominja na galeba, ki usloči krila, preden se potopi v morje.

Osupljivo oblikovana jahta, imenovana Seaffinity, je zasnovana za tiho in okolju prijazno delovanje. Hibridni elektromotor poganja vodikova gorivna celica, dve jadri, ki se razprostirata na 250 kvadratnih metrih, pa poskrbita, da deluje plovilo za učinkovito in čisto plovbo s pomočjo vetrne energije.

Studio VPLP Designs se je želel z revolucionarnim konceptom plovila približati naravi, kar mu je tako glede pogona kot estetike tudi uspelo, menijo poznavalci.

image_alt
Razkošna superjahta za novodobni svet

Minimalističen dizajn za posebno izkušnjo jadranja

Notranjost ponuja obsežni bivalni prostor, ki je zaznamovan z omejeno barvno paleto in prefinjeno opremo, s čimer se ohranja poudarek na zunanjosti. Gre za življenjski prostor in ne izstopajoče umetniško delo. Izdelovalci ne želijo mavrice, ki bi izstopala sredi morja, prej nasprotno.

Z namerno okrnjeno barvno paleto je z minimalnimi sredstvi dosežen največji učinek, so za tuje medije povedali oblikovalci v studiu. Oblikovalci dajejo velik poudarek ambientu na prostem, saj menijo, da lahko gostje pri jadranju le na tak način občudujejo spektakel, ki se odvija pred njihovimi očmi.

Na krmi je velika paluba, na njej pa nekaj ležalnikov in plavalna ploščad. Zunanja območja so delno pokrita, da lahko gostje uživajo, brez da bi jih pri tem oviralo sonce. V notranjosti je na voljo vsa oprema, vendar brez nepotrebnih dodatkov, saj želi ekipa poudariti jadralsko izkušnjo.

image_alt
Ikonična jahta Steva Jobsa

Koncept trimarana je bil izdelan z željo po izpolnjevanju pričakovanj strank, ki jih tradicionalna ponudba jaht ne privlači več. Ustvarjalci so želeli pokazati, da bo pot oblikovalskega studia v prihodnje trajnostno naravnana.

»Seaffinity je jasen kazalnik naše odločenosti, da presežemo pričakovanja in predstavimo kolektivno ustvarjalnost,« je za tuje medije povedal Mathias Maurios iz studia VPLP. Strategija predstavitve konceptnih čolnov je idealen način za razmislek, na kakšen način bomo oblikovali plovila v svetu, ki se sooča z okoljskimi problemi, je še dodal.

Jahta v obliki galeba. Foto: Posnetek zaslona/RobbReport
Jahta v obliki galeba. Foto: Posnetek zaslona/RobbReport
Foto: Posnetek zaslona/RobbReport
Foto: Posnetek zaslona/RobbReport
Foto: Posnetek zaslona/RobbReport
Foto: Posnetek zaslona/RobbReport

Več iz rubrike