Raziskava: Kako glasba omrtviči bolečino?

Skupina nevroznanstvenikov je odkrila, da samo zvoki, ki znašajo približno 5 decibelov več od hrupa iz okolice zmanjšajo bolečino pri miših.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Že več kot 80 let je znano, da ima glasba širok spekter lastnosti omrtvičenja bolečin, vendar ni jasno kako se to zgodi. Skupina nevroznanstvenikov je odkrila, da samo zvoki, ki znašajo približno 5 decibelov več od hrupa iz okolice - zmanjšajo bolečino pri miših. Raziskovalci so odkrili tudi nenavadno nevronsko povezavo med možganskimi slušnimi predeli in predeli bolečine.

image_alt
Raziskava: Optimistke bodo živele več kot 90 let

Uporaba glasbe za nadzor bolečine

Leta 1960 je bostonski zobozdravnik po imenu Wallace J. Gardner poročal o uporabi nenavadne tehnike za nadzor bolečine svojih pacientov. Namesto da bi uporabil lokalni anestetik, je Gardner svojim pacientom dal slušalke, da so poslušali glasbo, preden jim je začel puliti gnile zobe. Gardner je izvedel 5000 zobozdravstvenih posegov z uporabo glasbe in kar 90 odstotkov teh posegov ni zahtevalo nobene dodatne anestezije.

Domneval je, da možganski slušni sistem vpliva na sistem za bolečino, ko posluša prijetno glasbo. Kljub temu ni bilo jasno, kako se to zgodi. Več kot 60 let po Gardnerjevem poročilu so nevroznanstveniki odkrili dva namiga o tem, kako zvok blokira bolečino: glasnost glasbe in presenetljivo vezje med predeloma zvoka in bolečine v možganih.

Nežna glasba je zmanjšala bolečino pri miših

Od Gardnerjevega poročila so znanstveniki in zdravniki odkrili, da imata glasba in zvok širok spekter lastnosti omrtvičenja bolečin. Pomagajo lahko na primer pomiriti akutno bolečino, kot je tista, ki se pojavi med operacijo in porodom, ter kronično bolečino zaradi dolgotrajnih bolezni, kot je rak, navaja spletni portal Big Think.

Čeprav je jasno, da zvok lahko zmanjša bolečino, je skupina kitajskih in ameriških nevroznanstvenikov želela ugotoviti, kako zvok zmanjša bolečino, saj bi lahko razkrila nove strategije za zdravljenje bolečine.

Ekipa se je za testiranje v svoji raziskavi odločila za miši. Čeprav se zdi kot očitna rešitev, je uporaba glodalcev za preučevanje, kako glasba zmanjšuje bolečino, izziv, predvsem zato, ker ni znano, kako živali zaznavajo glasbo. Raziskovalci so morali najprej ugotoviti ali bi glasba sploh izzvala analgetične učinke pri miših.

Nežna glasba je zmanjšala bolečino pri miših. Foto: Mavric Pivk/Delo
Nežna glasba je zmanjšala bolečino pri miših. Foto: Mavric Pivk/Delo

Za miške z vnetno bolečino so predvajali tri vrste zvoka: del simfonične glasbe (Bachova Réjouissance), neprijeten remiks Bachove simfonije in beli šum. Raziskovalci so ugotovili, da so vsi trije zvoki zmanjšali občutljivost za bolečino, vendar le, če so bili zvoki predvajani pri 50 decibelov (glasnost tihega pogovora v knjižnici).

Nenavadna povezava med slušnimi in bolečinskimi predeli možganov

Ko so pokazali, da lahko zvoki zmanjšajo bolečino pri miših, so raziskovalci začeli iskati izmuzljivo nevrovezje, ki omrtviči bolečino. Z vbrizgavanjem barvila za sledenje v slušno skorjo miši (možganska regija, ki sprejema in obdeluje informacije o zvoku), je skupina raziskovalcev razkrila pot, ki povezuje slušno skorjo s talamusom, postajo za obdelavo senzoričnih signalov, kot so zvok, okus in bolečina. 

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Da bi potrdili, da je to nevrovezje vključeno v zatiranje bolečine, je ekipa blokirala njegovo aktivacijo. Posledično se je zdelo, da miši čutijo manj bolečine, tudi brez glasbe. Raziskovalci so ugotovili, da nizki zvoki ovirajo neposredno komunikacijo med slušno skorjo in talamusom ter zavirajo procesiranje bolečine v talamusu.

Raziskovalci so priznali, da so nevronski mehanizmi, na katerih temelji glasbeno povzročena analgezija pri ljudeh, nedvomno bolj zapleteni kot tisti pri miših. Vendar pa bi v prihodnosti te ugotovitve lahko spodbudile razvoj alternativnih posegov za zdravljenje bolečine.

image_alt
Elon Musk med Američani zelo nepriljubljen

Več iz rubrike