Psi roboti že na ulicah

Na povodcu ležerno sprehajala svojega več kot 60.000 evrov vrednega psa robota.
Fotografija: FOTO: Posnetek zaslona / Youtube
Odpri galerijo
FOTO: Posnetek zaslona / Youtube

Se spomnite Tamagotchija? Minilo je 25 let, odkar je na Japonskem debitiral neverjetno priljubljen virtualni hišni ljubljenček. Slednji je bil zelo zanimiva ideja, a nekoliko skrb vzbujajoča, pa tudi namigovanje v smeri, po kateri se človeštvo premika.
 
Četrt stoletja kasneje smo od neškodljivega virtualnega ljubljenčka, prešli v polnopravnega psa robota, ki ga je bilo pred kratkim v javnosti možno videti na sprehodu, tako kot običajnega psa.
FOTO: Posnetek zaslona / Youtube
FOTO: Posnetek zaslona / Youtube

 
Po spletu je namreč zaokrožil posnetek ženske, ki je na sprehodu po ulici na Floridi vodila robotskega psa družbe Boston Dynamics, ki sliši na ime Scrappy. Do zdaj je širša javnost pse-robote videla le v videoposnetkih, kjer štirinožni roboti v testnih prostorih podjetja razkazujejo nekaj resnih veščin.
 
Dotični robotski pes je bil nedavno naprodaj javnosti za 75.000 dolarjev (približno 62.900 evrov), vendar nihče v resnici ni pričakoval, da bo eden izmed njih postal hišni ljubljenček; vsaj tako kmalu.Video, ki se je pojavil na spletu, prikazuje žensko, ki sprehaja psa robota po pomolu v Fort Pierceu, stotine opazovalcev pa sega po svojih telefonih, da bi ujeli »čudo tehnologije«. Pes je med sprehodom pokazal celo več pasjih spretnosti, vključno s poslušanjem ukazov, kot sta »sedi« in »prostor«.
 

Scrappy je celo neovirano manevriral okoli gneče in predmetov na svoji poti. Pes-robot ima celo svoj YouTube kanal, kjer lastnik deli videoposnetke njegovih dogodivščin. Opis tega kanala se glasi: »I'm just a robot dog learning the world I was booted up in.«
 

 

Več iz rubrike

trendi

Časa je zmanjkalo: Zaradi segrevanja lahko ostanemo brez milijard

Svetovno gospodarstvo bi lahko do leta 2070 utrpelo 178.000 milijard dolarjev izgube, če se ne odzove na podnebne spremembe.

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

Komentarji: