Prva polja sivke v hrvaški Liki

Melani se je zdela lokacija njenih njiv, kakšnih 700 metrov nad morjem idealna za gojenje sivke.
Fotografija: Prvi nasadi sivke v Liki. Foto: Posnetek zaslona/Croatia Week
Odpri galerijo
Prvi nasadi sivke v Liki. Foto: Posnetek zaslona/Croatia Week

Melani, rojena v Nemčiji, je 30 let živela v istrskem mestu Rovinj, kjer je bila oblikovalka nakita. Pred osmimi leti se je preselila v Liko, od koder so bili njeni predniki in kjer je podedovala posest.

image_alt
Ford predstavil parfum z vonjem bencina

Lika je turistično manj znana hrvaška pokrajina, ki povezuje Jadransko morje s celino. Na zahodu jo omejuje Velebit, na severu pa polagoma prehaja v Gorski Kotar.

Edina ki prideluje sivko na taki lokaciji

Kljub temu da so ji znanci oporekali, se je Melani zdela lokacija njenih njiv, kakšnih 700 metrov nad morjem pod veličastnim Ivanovim vrhom, popolna za gojenje sivke.

Melani je prva in edina, ki prideluje to aromatično rastlino v goratem hrvaškem kraju, trenutno pa ima dva hektarja sivkinih polj v osrčju Like v slikoviti vasici Mutilić pri Udbini.

aromatična rastlina ponuja široko uporabo. Foto: Shutterstock
aromatična rastlina ponuja široko uporabo. Foto: Shutterstock

Končala je tečaje fitoaromaterapije in študirala gojenje sivke v Provansi v Franciji. Vse pridobljeno znanje pa je odnesla nazaj v Liko in na svoji idilični kmetiji z veličastnim razgledom začela svojo dejavnost Ajda Lavanda.

Sivka potrebuje veliko sonca, tega pa je tukaj veliko. Po nekaterih podatkih naj bi namreč imela Udbina skupaj z otokom Hvar največ sončnih ur na Hrvaškem, navaja Croatia Week.

»Ne potrebuje veliko vode in njen edini sovražnik tu je divji prašič,« pravi Melani in dodaja, da sivko nabirajo sredi julija in da poskuša izkoristiti vse, kar ponuja narava.

image_alt
Hrvaška: edinstveno oljčno olje v amfori osvaja svet

Za razliko od Lavandina, lahko pravo sivko nanesemo na kožo

Iz svojih pridelkov Melani proizvaja številne izdelke, med drugim hidrolat sivke, suho cvetje, čaj, eterično olje in soli, ki imajo tudi EKO certifikat in nosijo oznako Lika Quality.

Ljubiteljica sivke pojasnjuje, da prava sivka (Lavandula angustifolia) zelo rada raste na višje ležečih krajih, idealno nad 600 metri nadmorske višine in tisto, kar običajno vidimo na hrvaških otokih, je Lavandin (sorta Budrovka), podobna rastlina, ki vsebuje voskasto aromatično snov.   

Za razliko od sorodnika Lavandina, ki ima tudi številne zdravstvene koristi, lahko pravo sivkino olje nanesemo na človeško kožo, pojasnjuje Melani.

image_alt
V Rovinju prvi kamp z edinstvenimi luksuznimi hišami

Več iz rubrike