Hrvaška: edinstveno oljčno olje v amfori osvaja svet

Oljčno olje, ki ga proizvaja družina s Hvara, je bilo nagrajeno tudi v New Yorku in Dubaju.
Fotografija: Družina Plenković s priznanji. Foto: Atena Hvar
Odpri galerijo
Družina Plenković s priznanji. Foto: Atena Hvar

Družinsko podjetje OPG Plenković je bilo odprto šele pred dobrima dvema letoma. Pod blagovno znamko Atena Hvar ponujajo ekstra deviško oljčno olje. To je edinstveno tako po okusu kot po videzu embalaže, v kateri ga je mogoče kupiti. Gre namreč za amforo, poroča Croatia Week.
 
image_alt
Pot uspeha: Istrsko družinsko podjetje pridelalo prvo hrvaško mocarelo

»Nekoč so stari Grki olje pakirali v amfore, zato smo se odločili, da sadove svojega dela hranimo v keramičnih steklenicah, ki so videti kot grške. Te namreč olje ščitijo pred zunanjimi vplivi, hkrati pa s tem izdelek služi kot edinstven spominek,« je o njihovem produktu povedala Magdalena Plenković, ki skupaj z Ljupčem Plenkovićem vodi dejavnost.
 
Vse skupaj se je začelo s plantažo 70 dreves, zdaj pa se na posestvu OPG Plenković nahaja že 900 avtohtonih sort oljk, nasad pa še širijo. Kot poroča Croatia News, so oljčna olja Atena Premium in Atena Slavač osvojila že nekaj nagrad. Teh niso prejeli zgolj na Hrvaškem, ampak tudi v New Yorku in na svetovnem tekmovanju oljčnega olja v Dubaju.
Olja. Foto: Atena Hvar
Olja. Foto: Atena Hvar

Produkt Condura Croatica – oljčno olje z ekstraktom morskega planktona

 
Družinsko podjetje je trgu pred kratkim ponudilo produkt Condura Croatica. Gre za oljčno olje z ekstraktom morskega planktona. Pri njegovem nastanku sta sodelovala še splitski kuharski šef Hrvoje Zirojević in dr. Žanetić, vodja oddelka za senzorično ocenjevanje deviških oljčnih olj. Gre za izjemno redko različico olja, ki ga lahko v svetovnem merilu najdemo le še v Španiji.
 
Izdelek je poimenovan po kondurasu, stari hrvaški ladji, ki je na svoji palubi prevažala amfore z vinom in oljem. Olje je zato pakirano v originalni embalaži keramičnih amfor in se na druge konce sveta prevaža po morju.
 
image_alt
Hrvaška: Turistične storitve bodo ta mesec občutno cenejše

Kot navaja Croatia News, je olje med drugim osvojilo tudi gastronomske strokovnjake. Doc. dr. Mirella Žanetić z Inštituta za jadranske kulture je o njem povedala, da je primeren za vse, ki pričakujejo odličnost. Dr. Jelena Ivanišević z etnološkega inštituta ga je poimenovala kot namizno olje v najboljšem smislu.
 
Oljčni nasadi Plenković so sicer gojile že pretekle generacije. Magdalena in Ljupče sta gojenje sprva prevzela za hobi, saj sta želela, da bi njuni otroci preživeli čim več časa v naravi. Ker so bili med tednom vsi zelo zaposleni z običajnimi obveznostmi, jim je pobeg med oljke predstavljal čas za družino.
 
Večina oljčnega nasada se sicer nahaja na Starograjskem polju, ki spada pod Unescovo zaščito.
image_alt
Slovenija med najbolj ugodnimi državami za upokojitev

Več iz rubrike