Pot uspeha: Istrsko družinsko podjetje pridelalo prvo hrvaško mocarelo

Pridelava sira je na območju Istre prava redkost. Vseeno pa podjetju Latus uspeva voditi uspešno sirarno. Pridelali so tudi prvo hrvaško mocarelo.
Fotografija: Lansko leto so pridelali prvo hrvaško mocarelo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Lansko leto so pridelali prvo hrvaško mocarelo. FOTO: Shutterstock

Istrsko družinsko podjetje Latus, ki se nahaja v majhnem mestu Orbanici, deluje že od leta 2002. Gre za pionirje na področju pridelave sira, saj ta dejavnost v Istri, ki je bolj znana po proizvodnji vina in olivnega olja, sicer ni razširjena.
 

Odločitev za usmeritev v pridelavo sira ni bila lahka


Po poročanju tamkajšnjih medijev je ukvarjanje z govedorejo v dolgoletni tradiciji družine Latus. Predstavnica podjetja, Maja Orbanič, je dejala, da odločitev za zagon pridelave sira ni bila lahka, saj se ta dejavnost na območju Istre uveljavlja šele v zadnjih letih.

Prvi sir, ki so ga pridelali, je bil žmiljski sir, poltrdi sir brez skorje, ki dozori v vakuumu. Sledila je pridelava istrskega sira po babičinem receptu.


Danes družinsko podjetje obiskovalcem ponuja različne vrste sira, kot so sir s poprom, s tartufi, avtohtoni istrski in žmiljski sir, skuta ter drugi mlečni izdelki. Na obisk in degustacijo prihajajo tako domačini kot tuji gostje. Podjetje sodeluje s številnimi podizvajalci z območja celotne Istre, letno pa pridelajo 120 ton sira.
 

Mocarela nastala po naključju


Maja Orbanič pojasnjuje, da dajo njihove krave do 300 litrov mleka na dan. Od aprila do novembra se pasejo na prostem, pozimi pa so v hlevu.

Prvi sir, ki so ga pridelali, je bil žmiljski sir, poltrdi sir brez skorje, ki dozori v vakuumu. Sledila je pridelava istrskega sira po babičinem receptu. FOTO: Shutterstock
Prvi sir, ki so ga pridelali, je bil žmiljski sir, poltrdi sir brez skorje, ki dozori v vakuumu. Sledila je pridelava istrskega sira po babičinem receptu. FOTO: Shutterstock
Lansko leto so pridelali prvo hrvaško mocarelo. Ta je nastala po naključju. Sicer pa jo pridelujejo le v majhnih količinah. Pri tem se prilagajajo naročilom, sodelujejo pa tudi z nekaterimi picerijami v bližini.

Do današnjih dni je podjetje precej razširilo poslovanje, saj je v njem že 27 zaposlenih. V proizvodnji dela 8 delavcev, sicer pa svoje izdelke prodajajo na devetih prodajnih mestih. Kar 90 odstotkov pridelanih produktov prodajo v neposredni bližini – v Istri. Izdelke sicer odkupujejo tudi ponudniki v Zagrebu. Nekaj malega pa je tudi prodaje v tujino; predvsem prek obiskovalcev iz tujih držav.
 

V načrtu prodaja nove vrste sira in izboljšanje mehanizacije
 

Sandi Orbanič, tudi eden izmed predstavnikov podjetja Latus, dodaja, da so na področju ponudbe vsako leto močnejši. Trenutno se ukvarjajo s proizvodnjo sira brieja, ki ga izpopolnjujejo, da ga bodo na trg postavili skupaj z drugimi izdelki.
Podjetje ima za prihodnost številne načrte. Med drugim so v zadnjem času pridobili evropska sredstva, ki so jim omogočala dodatno opremljanje hlevov in izboljšanje mehanizacije. Prav tako so se prijavili na razpis za obnovljive vire energije. Ciljev, ki jih imajo, tako še dolgo ne bo zmanjkalo.

Več iz te teme:

Več iz rubrike