Ford predstavil parfum z vonjem bencina

Ford je zasnoval parfum z nenavadnim vonjem, nad katerim naj bi bili še posebej navdušeni lastniki električnih vozil.
Fotografija: Fordova dišava Mach-Eau, Foto: Ford
Odpri galerijo
Fordova dišava Mach-Eau, Foto: Ford

Ford se je odločil za lastnike električnih vozil izdelati vrhunsko dišavo z vonjem po bencinu. Parfum se imenuje Mach-Eau, trenutno pa še ni na voljo za nakup.
 
Ford je pred časom izvedel raziskavo, katere izsledki so pokazali, da je kar 70 odstotkov lastnikov avtomobilov z motorjem na notranje izgorevanje prepričanih, da bodo pogrešali vonj po bencinu, ko bodo kupili električni avtomobil. Podjetje je ugotovilo tudi, da imajo ljudje vonj po bencinu enako radi kot vonj novih knjig ter celo raje od vonja po siru in vinu. Tako se je porodila ideja za nastanek dišave »Mach Eau«.
image_alt
To so najlepše plaže na svetu

Vonj po bencinu bo v dobi električnih vozil stvar preteklosti

 
Z dišavo želi znano avtomobilsko podjetje ohraniti vonj, ki bo v dobi električnih vozil, ki prihaja, stvar preteklosti. Predstavniki Forda so povedali, da dišava spominja na vonj bencina. Vsebuje note mandljevega benzaldehida, ki ga sicer pogosto povezujejo z notranjostjo avtomobila, in para-krezola, ki spominja na vonj gum. Sestavine parfuma so še sivka, pelargonija, sandalovina in modri ingver. Sandalovina daje parfumu zadimljen in kovinski pridih.
 
Foto: Brendan McDermid / Reuters
Foto: Brendan McDermid / Reuters

Ford je dišavo javnosti prvič predstavil v prvi polovici julija na festivalu hitrosti Goodwood. Gre za vsakoletni dogodek, ki se ga udeležujejo ljubitelji avtomobilov. Z lansiranjem nove dišave želi Ford pomagati razbiti mite o električnih avtomobilih in o njihovem potencialu prepričati navdušence nad avtomobili z notranjim izgorevanjem.
 
Dišavo Mach-Eau je ustvarilo priznano podjetje za dišave Olfiction. Pri razvoju je sodelovala tudi Pia Long, strokovnjakinja za parfume iz britanskega združenja parfumerjev. Longova je najprej preučila kemikalije, ki jih oddajajo notranjost avtomobila, motorji in bencin. Na podlagi tega je izbrala sestavine, ki bi te vonjave kar najbolje imitirale.
image_alt
Strast do avtomobilov jo je pripeljala do 14,4 milijona evrov
 
Podjetje Ford Motor je sicer svetovno znano podjetje s sedežem v Michiganu. Podjetje se ukvarja z načrtovanjem, proizvodnjo, trženjem in servisiranjem najrazličnejših vrst vozil. Zaseda vodilne položaje na področju elektrifikacije, povezanih storitev za vozila in rešitev za mobilnost. Ford po vsem svetu zaposluje približno 186.000 ljudi.
 

Več iz rubrike