Priljubljena turistična atrakcija Havajev bo uničena

Po Oahujevem gorovju Ko’olau se razprostira znamenitost »Stairway to Heaven«. Gre za priljubljeno, a prepovedano turistično atrakcijo.
Fotografija: Znamenitost privablja številne turiste, vendar pa je njihova uporaba prepovedana. Stopnišče Haiku, Havaji. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Znamenitost privablja številne turiste, vendar pa je njihova uporaba prepovedana. Stopnišče Haiku, Havaji. Foto: Shutterstock

Na Havajih se čez Oahujevo gorovje Ko’olau razprostira znano stopnišče Haiku, ki sestoji iz 4000 stopnic. Znamenitost privablja številne turiste, vendar pa je njihova uporaba prepovedana. Havajske oblasti so napovedale odstranitev teh stopnic, ki jih imenujejo tudi »Stairway to Heaven«, za kar bo porabljenih milijon dolarjev sredstev. Odločitev za odstranitev stopnišča so sprejeli, saj so te postale tarča nenehnih vdorov, navaja The Guardian.
 
Stopnišče je v času druge svetovne vojne zgradila ameriška mornarica. Kljub temu da je bila javnosti njihova raba od leta 1987 naprej prepovedana, tega številni obiskovalci niso upoštevali.
 
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Esther Kiaʻāina, članica sveta, je za Hawaii News Now dejala, da je zaradi množične nezakonite uporabe stopnišče Haiku velika odgovornost mesta, hkrati pa predstavlja vir številnih stroškov. S tem naj bi to vplivalo na kakovost življenja tamkajšnjih prebivalcev.
 
Sprehod po teh edinstvenih stopnicah sicer nudi izjemne razglede na zaliv Kāneʻohe in turiste privablja že desetletja. Gre tudi za priljubljeno točko, kjer se radi fotografirajo uporabniki družbenih omrežij. Predpisana globa za vzpenjanje po stopnicah sicer znaša skoraj 900 evrov.
 
Mestni svet je soglasno glasoval za trajno odstranitev stopnišča. Zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo, so bile uporabljene že gore denarja, saj so želele lokalne oblasti preoblikovati stopnice in jim zagotoviti višjo stopnjo varnosti.
Stopnišče Haiku, Havaji. Foto: Shutterstock
Stopnišče Haiku, Havaji. Foto: Shutterstock

Župan odredil odstranitev, skupina prostovoljcev se bori za njihovo ohranitev


»Zavedamo se, da so stopnice Haiku zelo interesantne za določene skupine ljudi. Vseeno določenih vprašanj, kot so vdori, poškodbe, invazivne vrste in zagotavljanje splošne varnosti, ni mogoče prezreti. Dejansko ni primerno, da skozi to naseljeno območje poteka zelo obiskana turistična atrakcija. Ta namreč tudi nima tolikšne zmogljivosti, ni zagotovljena ustrezne infrastruktura, niti ni parkirišča, za kar bi bilo ob tolikšnem obisku treba poskrbeti,« je odločitev za odstranitev pojasnil mestni župan Rick Blangiardi.
 
image_alt
Najlepše vasice v Evropi

Stopnice naj bi bile po poročanju tujih medijev odstranjene že prihodnje leto.
 
Friends of Haiku Stairs je skupina prostovoljcev, katere cilj je ohraniti to havajsko znamenitost. Njen predsednik Vernon Ansdell zavzemanje za ohranitev stopnic utemeljuje s tem, da se kljub določenim nesrečam, do katerih je prišlo zaradi njihove nezakonite rabe, hujše poškodbe ali smrti niso nikoli zgodile.
 
»Verjetno je to ena najbolj varnih pohodniških poti na Havajih. Odstranitev stopnic boi povzročila bistveno več poškodb in nevarnosti,« je prepričan Ansdell.
 
Prostovoljci omenjene skupine so naredili načrt za ponovno odpiranje stopnic z omejenim dostopom. S tem naj bi bilo poskrbljeno za boljšo varnost, upravljanje atrakcije pa naj prebivalcem ne bi predstavljajo nobenih stroškov.
image_alt
V Dubaju odprli najvišje ležeči bazen na svetu

Več iz rubrike