Najlepše vasice v Evropi

Te vasice, ki se nahajajo na različnih koncih Evrope, obiskovalce navdušujejo s svojim šarmom.
Fotografija: Popeye Village, Malta. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Popeye Village, Malta. Foto: Shutterstock

Nekateri najbolj uživajo, če lahko svoj oddih preživijo v raziskovanju tujih mest. Všeč jim je mestni vrvež in dogajanje na vsakem koncu. Radi obiščejo muzeje, se podajo v nakupovalne centre, uživajo v pogledu na najbolj obljudene atrakcije, se udeležijo množičnih dogodkov in si privoščijo razkošno kosilo.
 
image_alt
Destinacije, kjer so naprodaj poceni počitniške hiše

Spet drugi se raje zatečejo v podeželsko okolje, kjer je tempo življenja nekoliko počasnejši. Taki popotniki obožujejo naravo in čas, ki ga preživijo v manjšem krogu ljudi. Radi osvajajo vrhove, se podajo na lahkoten sprehod ali s kolesom raziskujejo okolico. Z veseljem se zapletejo v pogovor s prijaznimi domačini in cenijo mir. Ti popotniki bodo zagotovo navdušeni nad vasicami, ki slovijo kot najlepše v Evropi. Seznam je bil objavljen na spletni strani Luxury Columnist.
 

Hallstatt, Avstrija

 
Pravljična vasica Hallstatt se nahaja na obali istoimenskega jezera. Njen izvor sega v 16. stoletje, zaradi česar se uvršča med najstarejše stalno naseljene vasi v Evropi. Turisti se z vzpenjačo radi povzpnejo na 1.030 metrov visok hrib Salzberg, od koder je razgled na vas še toliko lepši. Priljubljeni znamenitosti na območju sta rudnik soli, ki je eden najstarejših na svetu, in ledena jama Dachstein.
Hallstatt, Avstrija. Foto: Shutterstock
Hallstatt, Avstrija. Foto: Shutterstock

Giethoorn, Nizozemska

 
To vas nekateri imenujejo tudi nizozemske Benetke, nastala pa je že v obdobju srednjega veka. Nahaja se v bližini Amsterdama. Prepredena je z izjemnimi vodotoki. Na območju skoraj ni avtomobilov, medtem ko je za navdihujoče sprehajalne in kolesarske poti dobro poskrbljeno.
 

Bibury, Anglija

 
Nahaja se v slikoviti angleški regiji Cotswolds, ki slovi po izjemnih naravnih lepotah. Veljala naj bi za najlepšo vas v Angliji. Na območju sta bila posneta tudi filma Dnevnik Bridget Jones in Stardust. Vasica je zelo priljubljena tudi med Japonci.
Bibury, Anglija. Foto: Shutterstock
Bibury, Anglija. Foto: Shutterstock

Manarola, Italija

 
Vsem dobro znano obalno območje Chinque Terre, ki spada pod Unescovo svetovno dediščino, je sestavljeno iz petih vasic. Manarola je ena izmed njih. Znana je po svojih simpatičnih pisanih hiškah, ki se razprostirajo po pečini.
image_alt
Hrvaška vstopa v evroobmočje

Reine, Norveška

 
Ta čudovita ribiška vasica se nahaja na majhnem otoku Moskenesoya. Kljub temu da je lokacija vabljiva skozi vse leto, jo največ turistov obišče v zimskem času. Sem pridejo namreč v upanju, da bodo videli severni sij. Številni obiskovalci se odločijo za vožnjo s kajakom po reki ali pa se povzpnejo na vrh Reinebringen.
Reine, Norveška. Foto: Shutterstock
Reine, Norveška. Foto: Shutterstock

Cochem, Nemčija

 
Vas se nahaja v zahodnem delu Nemčije. Obdana je z vinogradi, posejana pa je s številnimi srednjeveškimi lesenimi hišami. Še posebej vredno je obiskati grad Reichsburg Cochem, ki leži na hribu in ponuja panoramski pogled na reko.
 

Dean Village, Škotska

 
Gre za slikovito vas ob reki Leith, ki se nahaja v bližini Edinburga. Na območju se nahajajo ostanki mlinov iz 19. stoletja, ki so danes renovirani v stanovanjske hiše. Še posebej je priljubljena sprehajalna pot Water of Leith, na kateri lahko opazite do 80 vrst ptic.
Dean Village, Škotska. Foto: Shutterstock
Dean Village, Škotska. Foto: Shutterstock

Saksun, Ferski otoki

 
Gre za majhno vasico na severozahodni obali Streymoya, v kateri živi manj kot 10 prebivalcev. Tradicionalne hiše so posebne predvsem zaradi strehe, na kateri je posejana trava. Ferski otoki so sicer priljubljena destinacija za opazovanje ptic.
 

Popajeva vas, Malta

 
Popajeva vas leži na pečini s pogledom na Anchor Bay. Izgrajena je bila leta 1979 kot kulisa pri snemanju muzikla Popaj. Nastala je v sedmih mesecih, pri njeni izvedbi pa je sodelovalo 165 ljudi. Za gradnjo so uporabili predvsem les, ki so ga pripeljali z Norveške in daljne Kanade. Danes služi vasica predvsem kot turistična atrakcija. Nudi izjemen razgled na turkizno morje.
image_alt
Otroci bogatih staršev zaslužijo več

Več iz rubrike