Otroci bogatih staršev zaslužijo več

Znanstveniki so preučevali vpliv, ki ga imajo bogati starši na premoženjsko stanje svojih otrok, ko ti odrastejo.
Fotografija: Kar 65 odstotkov posameznikov, katerih starši spadajo med tretjino najbogatejših, pride do lastništva stanovanja že do svojega 30. leta starosti. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kar 65 odstotkov posameznikov, katerih starši spadajo med tretjino najbogatejših, pride do lastništva stanovanja že do svojega 30. leta starosti. Foto: Shutterstock

Ni skrivnost ali presenečenje, da imajo otroci premožnejših staršev boljše izhodiščne finančne možnosti od vrstnikov iz povprečnih in revnih družin. Glede na nekatere analize naj bi bili otroci najbogatejših staršev kar šestkrat bolj premožni od njihovih vrstnikov, ki prihajajo iz revnejših družin.

Znanstveniki z Inštituta za fiskalne študije (IFS) v Združenem kraljestvu so preučevali, zakaj pride do tega oziroma na kakšen način bogastvo staršev vpliva na premoženjsko stanje njihovih otrok, ko ti odrastejo. Raziskavo je financiral Svet za ekonomske in socialne zadeve.
 
image_alt
Hočete prodati milenijcem? Kupijo vse, kar lajša življenje

Povprečno bogastvo prebivalca Združenega kraljestva, ki je bil rojen v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, njegovi starši pa spadajo med petino najpremožnejših državljanov, naj bi znašalo približno 125.000 evrov. Po drugi strani znaša povprečno imetje njegovega vrstnika, katerega starši se uvrščajo med petino najrevnejšega prebivalstva, 21.000 evrov. Gre torej za skoraj šestkrat nižjo vrednost.
 

Otroci premožnejših staršev lahko prihranijo večji del svojih dohodkov

 
Na Inštitutu za fiskalne študije so prav tako ugotovili, da ob primerjavi prihodkov otrok, katerih starši imajo enako stopnjo izobrazbe in višino dohodkov, otroci bogatejših staršev zaslužijo več. Ugotovili so, zakaj je temu tako.
 
Foto: Peera Sathawirawong / Getty Images
Foto: Peera Sathawirawong / Getty Images

Posamezniki s premožnejšimi starši lahko prihranijo večji del svojega zaslužka. Poleg svojega zaslužka lahko prav tako prejmejo več transferjev in kapitalskega dohodka, kar spet pomeni možnost višjih prihodkov, so prepričani strokovnjaki.
 
Otroci bogatejših staršev naj bi imeli večji občutek finančne varnosti, zaradi česar so v večji meri pripravljeni tvegati. Tako se lažje odločajo za tvegane naložbe z višjim donosom, kot je na primer vlaganje v delnice, še pojasnjujejo v raziskavi.
 

Otroci bogatih staršev imajo trikrat večjo možnost od ostalih, da bodo šli po njihovi poti

 
Seveda gre tudi za vpliv prenosa premoženja iz roda v rod. Za otroke staršev, ki spadajo v najbogatejšo petino državljanov, naj bi bila možnost, da se bodo kot odrasli tudi sami uvrstili v to skupino, skoraj trikrat večja kot pri otrocih staršev s povprečnim imetjem.
 
image_alt
Kot najstnik brezdomec, danes uspešen podjetnik in milijonar

Prednosti, ki jih imajo otroci bogatih staršev, se kažejo tudi pri zmožnostih nakupa stanovanja. Kar 65 odstotkov posameznikov, katerih starši spadajo med tretjino najbogatejših, pride do lastništva stanovanja že do svojega 30. leta starosti. Pri otrocih srednje premožnih staršev je ta delež 56-odstoten, pri otroci staršev, ki glede na premoženje spadajo v spodnjo tretjino, pa 41-odstoten, še ugotavljajo v raziskavi.
 

Več iz rubrike