Hrvaška vstopa v evroobmočje

Hrvaška je pred nekaj dnevi podpisala memorandum o razumevanju, ki ji omogoča začetek priprav na izdelavo evrskih kovancev.
Fotografija: Hrvaška bo kmalu dobila svoje evro kovance. Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Hrvaška bo kmalu dobila svoje evro kovance. Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS Pictures

Brdo pri Kranju je konec prejšnjega tedna gostil srečanje članov evroskupine, na katerem so Evropska komisija in države članice evroobmočja s Hrvaško podpisale memorandum o soglasju o začetku proizvodnje evrokovancev.
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Pomemben mejnik za Hrvaško


Memorandum vsebuje praktične korake, ki bodo državi omogočili začetek proizvodnje evrokovancev, ko bo prejela dovoljenje za vstop v evroobmočje, pišejo hrvaški mediji. Koraki med drugim vključujejo izbor hrvaških motivov v skladu z nacionalnimi postopki, nabavo in proizvodnjo orodij za kovanje in preverjanje kovancev ter ureditve za distribucijo evrokovancev in umik hrvaške kune med prehodom.

Memorandum predstavlja pomemben mejnik v prizadevanjih Hrvaške, menijo strokovnjaki. Podpisali so ga izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsednik evroskupine Paschal Donahoe in guverner hrvaške narodne banke Boris Vujčić.
Evro kovanci. Foto: JOŽE SUHADOLNIK/Delo
Evro kovanci. Foto: JOŽE SUHADOLNIK/Delo

»Z veseljem podpisujem ta memorandum, ki bo Hrvaški omogočil, da začne s pripravami na kovanje testnih evrokovancev,« je za hrvaške medije dejal Dombrovskis.

Gentiloni je ob tem dodal, da je podpis tega memoranduma pomemben kot simbolni a tudi praktični korak na poti Hrvaške, da se pridruži evroobmočju, kamor spada.

Preden pa lahko Hrvaška sprejme enotno evropsko valuto, mora najprej izpolniti vsa maastrichtska merila in napredovati pri tehničnih pripravah, navajajo hrvaški mediji. Prav tako bo morala izpolniti pogoj dveletnega članstva v mehanizmu ERM II, v katerega je vstopila julija lani.

Hrvaška je julija v sklopu priprav na prevzem evra izbrala pet motivov, ki bodo upodobljeni na evrskih kovancih, in objavila razpis za likovno uprizoritev izbranih motivov. Izbrala naj bi jih do konca septembra, oktobra pa namerava celovito rešitev poslati komisiji, poročajo mediji.
image_alt
Ducat centralnih bank spodbuja podnebno krizo

Vsi pogoji izpolnjeni do leta 2023

 
Podpis memoranduma Hrvaški omogoča prejem potrebne tehnično dokumentacijo za kovanje testnih evrokovancev, ki jih bo uporabljala za tehnično preverjanje prihodnjih kovancev, uporabljenih v avtomatih in strojih za obdelavo kovancev. Hkrati bo komisija skupaj z evropskimi nacionalnimi kovnicami na Hrvaško prenesla tudi zahtevane avtorske pravice in orodja za kovanje.
Hrvaška vlada pričakuje, da bo vse pogoje izpolnila do leta 2023.

Po poročanju hrvaških medijev so Hrvati uvedbi evra precej naklonjeni. Javnomnenjske raziskave iz julija namreč kažejo, da uvedbo evra podpira kar 61 odstotkov prebivalcev.
image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

Podpis memoranduma o soglasju je običajen postopek med pripravami države članice zunaj evroobmočja na vstop v evroobmočje. V preteklosti so bili enakovredni memorandumi o soglasju podpisani tudi s Slovenijo, Ciprom, Malto, Estonijo, Latvijo in Litvo.

Več iz rubrike